Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
HABERLER>EKONOMİ
4 Şubat 2015 Çarşamba - 01:09

Göç sorununa sendika yaklaşımı

M.COŞKUN-Erzurum Demiryol-İş Sendika Başkanı Yusuf Gökcan ve Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkan Tarık Toğrul Son nüfus sayım sonuçlarını değerlendirdi

Göç sorununa sendika yaklaşımı

Erzurum gündemine oturan, Erzurum’daki göçün artması ve nüfusun azalmasına sendikalardan tepkiler sürüyor. Demiryol-İş Sendika Başkanı Yusuf Gökcan yaptığı açıklamada, göçün istihdama bağlı zorunlu sebeplerden yaşandığını belirtti. Gökcan, Erzurum’un dışarıdan aldığı göçün ise yine zorunlu sebepler ve kalifiyesiz olduğunu ifade etti.
Gökcan, “Göçün bilimsel açıklaması, zorunlu nedenlerden dolayı herhangi bir yerden başka bir yere ikamet etmek için yapılan hareketlere denir. Yani göç zorunlu sebeplerle, yaşam şartlarına bağlıdır. Erzurum’a da bu bakış açısıyla bakarsak, Erzurum’da kalifiye kalmamış. Erzurum dışarıdan göç almış; bunun sebebi de gelenlerin gideceği başka bir yer yok ama daha sonra onlarda gidecekler. Büyük illere baktığımızda, bazı yerlerde Erzurumlular mahallesi var. Erzurumlular, Erzurum’dan gitti. Kültür yozlaşmasına neden olan bir göç alış-verişi gerçekleşti. Şehrimizde kalanlarda zorunlu sebeplerden kaldı. Bu sebepler kurum çalışanları gibi. Bir gün Erzurum esnafı incelensin, araştırılsın; Erzurum’un o eski büyük esnafların hemen hemen yüzde 50’si gitti. Erzurum’un aldığı göçlere bakarsak; Batı’dan gelen göçler sadece zorunlu sebeplere bağlı. Bunun dışında gelenler de Doğu’dan, kırsal yerlerden Batı’ya doğru bir hareket şeklinde. Kalifiyeli insanlarımız gitti, kalifiyesiz bir göç geldi. Şehrimizden bir tek üniversite kaldı. Göçün yanı sıra ekonomimizde düştü. Mesela spor alanında; Erzurumspor gibi bir takımın şuan ki durumu her şeyi ortaya koyuyor. Erzurum’a parayı çekmeliyiz. Öncelikle Üniversite öğrencileri değerlendirilmeli. Öğrencileri yönelik yapılan bir şey yok. Kış turizm alanı daha d kullanılmalı, oteller şehir merkezinde olmalı, Kış Olimpiyatlarındaki gibi çalışmalar yapılmalı. Şehir teknolojide çok geri, bu geliştirilmeli. Sanayi alanında yapılan yatırımlar çok az ve bu durumun sorunu tespit edilip arttırılmalıdır.” dedi.
‘YATIRIM KENTİ OLUNMAZSA GÖÇ DEVAM EDECEK’
Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkan Tarık Toğrul, Erzurum’da göç hızını kesebilmek için şehrin dengeleyici bir yatırım kenti haline getirilmesi gerektiğini kaydetti. Toğrul, “İnsanların, doğdukları yerleri bırakıp yeni yerlere göç etmesinin temelinde çok saklı nedenler vardır. Bunlar başta kırsal alanlardaki hızlı nüfus artışı, tarımda makineleşmenin artmasıyla insan gücünün atıl kalması, tarım alanlarının küçüklüğü ve ailelerin geçimlerini sağlayamaması, hayvancılık bakımı ve yetiştiriciliğinin zorlaşması, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği gibi nedenlerdir, Erzurum, dengeleyici bir yatırım kenti olmadığı sürece batıya göç devam edecektir.  Erzurum’da göç hızını kesebilmek için şehrin dengeleyici bir yatırım kenti haline getirilmesi gerekir. Yatırımların, tarım, sanayi ve hizmetler adı altında üç büyük kategoriye ayrılabileceğini Erzurum’un bu yönüyle yatırımlardan vazgeçebilen bir kent veya il görüntüsü verir.  Erzurum’da sadece kış turizmini teşvik edersek, büyük bir yanlışa düşeriz. Turizmi çeşitlendirmek zorundayız. Erzurum’da kültürel turizm yatırımları, inanç turizmi yatırımları, termal turizm yatırımları ve kongre turizm yatırımları gibi atılımlar yapmak zorundayız. Bunu başarabilirsek, göç veren değil, göç alan bir şehir haline geliriz ki, bu da yıllardan beridir kanayan bir yaranın iyileşmesi anlamını taşır. Erzurum’un kanayan yarası olan göç, iyice artmış, Erzurum’un kış sporları merkezi haline gelmesinin elbette olumlu yansımaları olacaktır. Fakat Erzurum’un göç sorununa kısa vadede etkili olacak çözümler gerekiyor.” diye konuştu.
 

 
ESTP Çin malı boykot çağrısını yineledi
 
Ciritte yeni sinerji
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu da ‘civil altın’
M.COŞKUN-Yaz mevsiminde kilosu 7,5 TL’den satışa sunulan Erzurum civil peyniri, 16 liraya yükseldi.
Bulutlar: ‘MÜSİAD Erzurum’un nabzı’
Erzurum sanayisinin gelişimi ve hedeflenen yol haritasının konuşulduğu ...
İller ihracat sıralaması açıklandı
Mahmut AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi Ocak 2015 dönemi ihracat verilerini ...
 
Yol İş: ‘Nüfus kaybı nüfuz kaybettirmesin..’
M.COŞKUN-Erzurum Yol-İş Sendika Başkanı Kıyas Daşkaya, Erzurum kanayan ...
KUDAKA’dan çağdaş yaklaşım
KUDAKA, Bölge İstatistik Veri Tabanı çalışmasını paylaşıma açtı.
DAP’tan hayvancılıkta yeni yaklaşım
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca, Küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinde ...
 
Ekonomi Bakanlığı açıkladı….
M.AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum’un, 2014 yılı bütününde 32,9 milyon dolar ihracat, ...
Doğu’da artış, Erzurum’da düşüş var
M.AKDAĞ-ÖZEL-Ekonomi Bakanlığı 2014 yılı dış ticaret kesin verilerine ...
Erzurum Bankacılıkta yeniden zirvede
M.AKDAĞ-Erzurum Banka şubesi sayısı bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri