Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaşlı Destek Programı  başvuruları başladı
Yaşlı Destek Programı başvuruları başladı
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
KKKA! Erzurum 8 il içinde
KKKA! Erzurum 8 il içinde
Erzurum’da terör operasyonu
Erzurum’da terör operasyonu
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
HABERLER>GUNCEL
25 Ekim 2023 Çarşamba - 08:41

Göktaş'tan Filistin için acil iş birliği çağrısı

Göktaş, 7 Ekim'den bu yana İsrail-Filistin arasında yaşanan olaylar nedeniyle Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerdeki mevkidaşları ile sosyal ve insani konularda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların yöneticilerine acil iş birliği mektubu gönderdi.

Göktaş tan Filistin için acil iş birliği çağrısı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 7 Ekim'den bu yana İsrail-Filistin arasında yaşanan olaylar nedeniyle Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerdeki mevkidaşları ile sosyal ve insani konularda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların yöneticilerine acil iş birliği mektubu gönderdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Filistin'de yaşanan olaylar sonrasında Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerdeki mevkidaşları ile sosyal ve insani konularda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların yöneticilerine gönderdiği mektupta, "Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları bir an önce Gazze’de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere destek olmaya davet ediyorum. Ailelerin, kadınların, çocukların, engellilerin ve yaşlıların refahından sorumlu Bakanlıklar ve kuruluşlar olarak, sivillerin katledilmesini durdurmak, daha fazla acı yaşanmasının önüne geçmek için birlik olmalıyız. Saldırıları kınamak ve barışçıl bir çözüm adına çaba göstermek ahlaki ve insani görevimizdir" ifadelerini kullandı.
Göktaş, mektubunda Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak, İsrail yönetiminin özellikle Gazze'de devam eden saldırılarına ilişkin derin kaygısını ve üzüntüsünü dile getirerek acil eyleme yönelik ihtiyacı vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Filistinlilerin kendi topraklarından göçe zorlanması kabul edilemez" sözüne de mektubunda yer veren Bakan Göktaş, Filistin-İsrail çatışmasına adil bir çözüm bulunmadan Orta Doğu'da kalıcı bir barışın tesisinin mümkün olamayacağını, hiç vakit kaybetmeden uluslararası toplumun bu konuyu gündeme alması gerektiğinin altını çizdi. Bakan Göktaş, Filistin’de hamile kadınların, çocukların ve bebeklerin güvenliği ve korunmalarına ilişkin ivedilikle adım atılması gerektiğini vurguladığı mektubunda, "Değerli meslektaşım, son dönemde Filistin'de yaşanan trajik olaylar dolayısıyla, ailelerin, kadınların, çocukların, engellilerin ve yaşlıların korunmasından ve refahından sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak, İsrail yönetiminin özellikle Gazze'de devam eden saldırılarına ilişkin derin kaygı ve üzüntümü dile getirmek ve acil eyleme yönelik ihtiyacı vurgulamak istiyorum" dedi.

"Her gün Gazze’de 120 çocuk öldürülüyor"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Göktaş, "Bu derin insani kriz ve trajedi karşısında sessiz kalmak evrensel olduğu düşünülen temel insani değerler, hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü gibi kavramlara güveni küresel ölçekte sarsmaktadır. BM Genel Kurulunun, 29.11.1947 tarihli, 181 (II) sayılı kararı ve BM Güvenlik Konseyi'nin 22.11.1967 tarihli, 242 sayılı kararına rağmen, İsrail insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Filistin’e yönelik sistematik bir işgal gerçekleştirmektedir. 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail’in işgalin de ötesine geçen, soykırıma varan operasyonlarına şahit oluyoruz. Her gün Gazze’de 120 çocuk öldürülüyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 651'e yükseldi. Bunların yüzde 62’si çocuklar ve kadınlardır. Nüfus kaydından tamamen silinen aileler var. Bazı bölgelerde insanların tüm yaşam alanları tamamen yok edildi. 206 eğitim kurumuna, 62 sağlık tesis ve aracına saldırı düzenlendi, 7 hastane tamamen hizmet dışı bırakıldı. Sivillerin, sosyal alanların, altyapı sistemlerinin ve insanların evlerinden kaçarak sığındıkları okulların, hastanelerin, kiliselerin ve camilerin hedef alınması hiçbir surette kabul edilemez. Batı Şeria’da da İsrailli askerler ve yerleşimciler tarafından yapılan saldırılar artmıştır. Batı Şeria’da bulunan 163 kontrol noktasıyla gözaltında tutulan siviller hapis hayatı yaşamakta ve mahalleleri arasında dahi geçiş yapamamaktadır. Ayrıca, İsrail güçleri ve yerleşimciler, bölgedeki Filistinlilerin sağlık hizmetlerine erişimlerinin engellenmesi amacıyla sağlık tesislerine saldırılar düzenlemeye devam etmektedir. İnsan hakları ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Filistinlilere yönelik uygulanan abluka kabul edilemez" ifadelerine yer verdi.

"Bebekler için herhangi bir koruma imkanı bulunmuyor"
İsrail'in insani ihtiyaçları engellediğini belirten Göktaş, şunları kaydetti:
"Gazze’de su, elektrik, gıda ve ilaç gibi temel insani ihtiyaçlara erişim İsrail tarafından engellenmektedir. Dünya Sağlık Teşkilatı’na göre bir insanın günlük su tüketim ihtiyacı 50-100 litre arasında iken Gazze’de insanlar tüm ihtiyaçları için yalnızca kişi başı 1 litre su tüketebiliyor ve günde sadece 1 öğün yemek yiyebiliyor. BM ajansları, Filistin'de 50 bin hamile kadının bulunduğunu belirtmektedir. Bu kadınlar, eğer hayatta kalırlarsa ve ilaç ve tıbbi açıdan yeterli imkânı bulabilirlerse doğum yapabilecekler. Bebekler için ise herhangi bir koruma imkânı bulunmuyor. Hamile kadınlar, çocuklar ve bebeklerin güvenliği ve korunmalarına ilişkin derhal adım atılması gerekmektedir. Filistin’de çocuklar, öldürülmeleri halinde kimliklerinin tespiti için ellerine, kollarına, ayaklarına isimlerini yazıyorlar. Çocukların, kalemlerini bu amaçla değil resim yapmak, okuma yazma öğrenmek için kullanmalarını sağlamalıyız."

"Filistinlilerin kendi topraklarından göçe zorlanması kabul edilemez"
Birlik olma vurgusunda bulunan Göktaş, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği üzere, 'Filistinlilerin kendi topraklarından göçe zorlanması kabul edilemez.' Son 17 gündür İsrail tarafından Filistin’e yönelik toplu bir cezalandırma politikası yürütülmekte ve insanlar göçe zorlanmaktadır. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin yaptığı açıklamaya göre, Gazze'nin 2.3 milyonluk nüfusunun yüzde 60'ından fazlasını oluşturan yaklaşık 1,4 milyon kişi zorla yerinden edilmiştir. Bu insanların yüzde 15’i engellidir ve herhangi bir ihtiyacını karşılayamamaktadır. Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları bir an önce Gazze’de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere destek olmaya davet ediyorum" dedi.

"Çocuk, kadın, engelli ve yaşlılara yönelik sosyal hizmetlerin sağlanabilmesi için bir acil eylem planı oluşturulmalı"
Adil çözüm ortamı kurulması gerektiğine dikkat çeken Göktaş, açıklamalarını şöyle tamamladı:
"Şiddeti kınamak ve barışçıl bir çözüm için çaba göstermek ahlaki ve insani görevimizdir. Bu doğrultuda, Filistinli mevkidaşlarımla görüşmemde ortaya konulan öncelikli ve acil adımlar konusunda çağrıda bulunmak istiyorum. Saldırılar ivedilikle sonlandırılmalı, insan haklarına ve uluslararası hukuka uygun bir yaşam alanı oluşturulmalı. Güvenli insani yardım geçitleri oluşturulmalı ve insani yardımların sınırlandırılmadan bölgeye ulaştırılması sağlanmalı. İnsanların yerlerinden edilmesi engellenmeli. Çocuk, kadın, engelli ve yaşlılara yönelik sosyal hizmetlerin sağlanabilmesi için bir acil eylem planı oluşturulmalı. Bu insani sorumluluğun yerine getirilmesi için adım atacağınıza yürekten inanıyorum. Filistin-İsrail çatışmasına adil bir çözüm bulunmadan Orta Doğu'da kalıcı bir barışın tesisinin mümkün olmadığı açıktır. Hiç vakit kaybetmeden uluslararası toplumun bu konuyu gündeme alması elzemdir."

 
‘Yaşasın Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti’
 
Kurtulmuş, Kırım Platformuna seslendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bağrıyanık MEB Daire Başkanlığına atandı
Yusuf Tekin’in Milli Eğitim Bakanı olmasının ardından Bakanlık bünyesine Erzurum Milli ...
Erbaş: 'Bize düşen Kur’an’daki ilkelere uymaktır'
Erbaş, "Bizlere düşen Kur'an-ı Kerim'in sadece güzel hatlarla yazılmış ...
Tunç: ‘Terör insanlık suçudur’
Bakan Tunç, ‘Terör insanlık suçudur. Yaşam hakkının, demokrasinin, özgürlüğün ...
 
Uçum, yeni anayasayı anlattı
 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ...
ATAUNİ senatosu İsrail’i kınadı
Atatürk Üniversitesi Senatosu, İsrail'in Filistin'e düzenlediği saldırılar ...
İsrail Büyükelçiliği önüne çocuk oyuncakları bırakıldı
Başkentte bir grup vatandaş, İsrail Büyükelçiliği’nin önünde toplanarak çocuk oyuncağı bıraktı.
 
Tunç: 'İsrail uluslararası anlaşmaları çöpe atıyor'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, uluslararası sistemin insanlığın sorunlarına ...
İsrail’in Gazze’deki zulmü pullaştırılacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İsrail’in Gazze'deki ...
Tekin öğrencilerin Filistin hassasiyetini paylaştı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri