Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın ortaklaşa yürüttüğü “2014 Yılı Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” tanıtım toplantısı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katılımıyla Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bütün ibadetlerin gayesinin yaratıcıya yakın olmak olduğunu kaydederek, “Bütün ibadetlerin gayesi, ‘Kurban’ yani, rabbimize yakın olmaktır. Bütün insanlığın yaşadığı en büyük sorun rabbinden uzaklaşmasıdır. Rabbinden uzaklaşan kendisinden de, kardeşlerinden de uzaklaşıyor. Kardeşlerinden uzaklaşan yeryüzünde fitne, fesat, zulüm meydana getiriyor. Bugün İslam dünyasında olup bitenlerin sebebi insanların kendisinden, fıtratından, rabbinden uzaklaşmasıdır.” dedi.
Kurban’ı, ahde vefa, sadakat, vefa ve fedakârlık olarak tanımlayan Başkan Görmez, şöyle konuştu;
“BÜTÜN İBADETLER İÇİN EN TEHLİKELİ OLAN, İBADETLERİN ŞEKLİ BİR UNSURA DÖNÜŞMESİDİR…”
Bütün ibadetler için en tehlikeli olan, ibadetlerin şekli bir unsura dönüştürülerek, ibadetlerin arkasındaki mana ve hikmeti kaybetmektir. Namaz, hac, kurban gibi ibadetler elbette çok önemlidir. Ancak bunların arkasındaki mana ve hikmeti kaybettiği zaman gayeye ulaşmak mümkün değildir. İslam’ın dışındaki dinlerin kurban anlayışı ile İslam’ın kurban anlayışı arasında 180 derece fark vardır. İslam’ın kurban anlayışında gaye Allah’a yakın olmaktır, ancak hikmet onu bir hayra dönüştürerek bütün insanların faydasına sunmaktır.
“HİÇ KİMSENİN KENDİSİNİ VE ÇOCUKLARINI ZOR DURUMDA BIRAKARAK, BORÇ, HARÇ EDEREK, KURBAN KESİP, KENDİSİNİ BÖYLE BİR SORUMLULUĞUN ALTINA SOKMASI DOĞRU DEĞİLDİR…”
Kurban aynı zamanda hac ibadetinin bir hükmüdür, önemli bir parçasıdır. İslam’ın çok önem verdiği, tarih boyunca var olan çok önemli bir ibadettir. Dünya Müslümanlarının temsilcileri hac ibadetini ifa ederken, evlerinde kalan Müslümanlar da hali vakti yerinde olanlar kurban keserek bu ibadete katılırlar. Hali vakti yerinde olmayanlar da o kurbanı kesmiş sayılırlar. O ibadete katılmış olurlar. Yüce Rabbimiz hiçbir Müslüman’a çekemeyeceği yükü yüklememiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı’na en çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Benim varlığım yok, ben zengin değilim ama kurban kesmek istiyorum. Hatta bankadan kredi alabilir miyim gibi yollarla, borçlanarak kurban kesmeye kalkışır, kendisini ve ailesini zor durumda bırakan fakir kardeşlerimizin varlığını biliyoruz. Bilsinler ki Cenabı Hak onlardan böyle bir şey istememiştir ve onlarda aslında bizatihi kurban kesen kardeşleriyle birlikte o Allah’a yakınlık sürecine katılmış olurlar. Dolayısıyla hiç kimse kendisini ve çocuklarını zor durumda bırakarak, borç, harç ederek, başka yerlerden paralar temin ederek, eğer zengin değil ise, kurban kesecek konumda değilse, kendisini böyle bir sorumluluğun altına sokması doğru değildir. Ancak kurban kesen kardeşlerimiz de kesmeyen kardeşlerimizi adeta kesmiş gibi bu süreçlere katarlar, birlikte kurbanın o kurbiyetinden istifade ederler.
“HAK, SULAR GİBİ; ADALET, KUVVETLİ IRMAKLAR GİBİ ÇAĞLAMADIKÇA BEN SİZİN KURBANLARINIZA BAKMAM…”
Kitabı mukaddesin ‘Amos’ diye bir bölümü vardır. Bu bölümde vahyin pırıltılarını taşıyan bir bölüm şöyledir; “Hak, sular gibi; adalet, kuvvetli ırmaklar gibi akmadıkça ben sizin bayramlarınıza bakmam. Hak, sular gibi; adalet, kuvvetli ırmaklar gibi çağlamadıkça ben sizin kurbanlarınıza bakmam.” Bütün ilahi dinlerde üzerinde durulan en önemli hususlardan bir tanesi ibadetlerin mana ve hikmetidir. Bunları kaybettiğimiz zaman birer şekle dönüşür. O yüzden bütün ibadetlerimizde buna dikkat etmeliyiz. Yaratıcıya yakın olma gayesini gerçekleştirmeliyiz.
“KURBAN İBADETİNİ İFA EDERKEN MÜMİN ŞEFKATİNİ VE MERHAMETİNİ ASLA ELDEN BIRAKMAYACAK…”
Kurban ibadetini ifa ederken mümin şefkatini ve merhametini asla elden bırakmayacak. Keseceği hayvana karşı şefkatli ve merhametli olmak zorunda olacağız. İslam’ın o usullerine göre. Üzerinde durduğumuz, sürekli ikaz ettiğimiz ikinci hususta bizi Allah’a yakınlaştıracak ibadeti ifa ederken, bizi ondan uzaklaştıracak davranışlardan uzaklaşmalıyız. Kurban bizi Allah’a yakınlaştıran bir ibadettir. Bu ibadeti ifa ederken bizi ondan uzaklaştıracak her türlü davranıştan uzak durmalıyız. Usulüne aykırı sağda, solda, sokakta, hayvana eziyet ederek, usulünü bilmeden hayvanı kesmekten uzak durmalıyız. Bütün müftülerimize, bütün vaizlerimize çağrıda bulunuyorum; Kurban Bayramı’ndan önceki vaazlarınızda, cuma vaazlarınızda, kurban vaazlarınızda, diğer konuşmalarınızda Kurban Bayramı’na kadar bu konu üzerinde ısrarla durun, durmaya devam edelim. Hiçbir menfi örnek yaşanmasın.
“KURBAN BAYRAMI’NDA OLUMSUZ ÖRNEKLERİ BAHANE EDEREK KURBANI VE BAYRAMI TARTIŞMA KONUSU YAPMAYIN…”
Üzerinde durduğumuz bir hususta, Kurban Bayramı’nda asla bu tür olumsuz örnekleri bahane ederek kurbanı ve bayramı tartışma konusu yapmayın.
“BU SENE TOPLAM 61 BİN 436 KARDEŞİMİZ DİYANET ORGANİZASYONUYLA İNŞALLAH BU SENE HAC İBADETİNİ İFA ETMİŞ OLACAKLAR…”
Bu sene toplam 61 bin 436 hacımız, Kıbrıs’taki kardeşlerimizi de katacak olursak 61 bin 436 hacımızın içinden 7 bin 749 hacımız da Avrupa’da yaşayan, Amerika’da, Avustralya’da, yani dünyanın muhtelif yerlerinde yaşayan kardeşlerimiz de aynı şekilde inşallah bu sene hac ibadetini ifa etmiş olacaklar. Bu sene 61 bin 436 hacımız Türkiye’den, 7 bin 749 hacımız da Avrupa’dan hac ibadetlerini ifa etmek için bize müracaatlarını yaptılar. Hacılarımızın üçte ikisi şuanda Mekke’de, Medine’de ibadetlerini yapmaya başladılar. Geriye kalan üçte biri de inşallah en son ayın 28’ine kadar bu ibadete katılmış olacaklar. Bu hacılarımız için 3 bin 844 arkadaşımızı görevlendirmiş bulunuyoruz.
“BUGÜN İTİBARİYLE 9 HACI ADAYIMIZ HAKK’IN RAHMETİNE KAVUŞMUŞTUR…”
Hac ibadetine müracaat edenlerin yaş ortalamasının yüksek olduğunu bildiren Görmez, “Son yıllarda sürekli gençleşiyoruz. Gençlerin de müracaatı çoğalıyor. Hele hele umre ibadetinde gençler öne geçmeye başladı ancak çok yaşlı insanlar bu ibadete katıldığı için vefatlarımızda oluyor. Bugün itibariyle 9 hacı adayımız Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Bunlardan sadece 1 tanesi trafik kazası, diğerleri kalp krizi. Cenabı Hakk’tan kendilerine rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.
KURBAN BAYRAMI’NDA DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI VE TÜRKİYE DİYANET VAKFI, 63 ÜLKE VE 531 BÖLGEDE…
Kurban Bayramı’nda Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak 63 ülke ve 531 bölgede, Türkiye’de ise 145 farklı merkezde "Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu" gerçekleştirilecek. Hedef ise 150 bin hisse kurbanını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak. Vekâlet yoluyla yurtiçi kurban bedeli 575 TL, yurtdışı kurban bedeli ise 400 TL olarak belirlendi.