Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
HABERLER>GUNCEL
3 Mayıs 2012 Perşembe - 06:23

Güvenen’den bilgi kirliliği vurgusu

1.Uluslararası Türk-Ermeni ilişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu”nda açılış konuşmasını yapan Bilkent Üniversitesi ve Paris-Dauphine Üniversitesi Profesörü Güvenen, büyük oranda, gücün yönlendirdiği bir dünyada yaşadığımızı, Ermeni meselesinin de bu gücün ürettiği bir sorun olduğunu söyledi ve bu konuda yaşanan bilgi kirliliğine dikkati çekti.

Güvenen’den bilgi kirliliği vurgusu

1.Uluslararası Türk-Ermeni ilişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu”nda açılış konuşmasını yapan Bilkent Üniversitesi ve Paris-Dauphine Üniversitesi Profesörü Güvenen, büyük oranda, gücün yönlendirdiği bir dünyada yaşadığımızı, Ermeni meselesinin de bu gücün ürettiği bir sorun olduğunu söyledi ve bu konuda yaşanan bilgi kirliliğine dikkati çekti.
 “Tarih, büyük güçler,dünya dinamikleri , bilgi tahrifatı ve karar sistemleri” konulu konuşmasında Güvenen, insan doğasındaki üç temel içgüdünün ancak güçlü olmakla hayatta kalınabileceği bağlantısını getirdiğini ifade ederek fertler, kurum ve topluluklar, devletler ve uluslararası etkileşimde gücün varlığına ve nasıl hareket ettiğine dikkat çekti.
 Güvenen, mevcut dünya düzeninin “İnsan Merkezli” bir dünya düzeni olmadığını, güç ekseninde hareket eden “Hegemonya-Dominasyon” ve “Rekabete” dayalı bir sistemin hüküm sürdüğünü, birçok uluslararası sorunun da bu yapının bir parçası olduğunu ifade etti.
 ŞİRKETLER DÜNYAYI YÖNETİYOR!
 “En büyük 3 şirketin gelirleri 400 milyar doların üstünde, oysa ki IMF’in 2010 Raporuna göre 181 ülkeden sadece 27 ‘sinin GSYİH’si bu değerin üstünde” diyen Güvenen, Uluslarüstü firmaların dünyada teknoloji ve ürün patentlerinin yüzde 90’ını ve dünya ticaret hacminin yüzde 70’ini ellerinde bulundurduğunu anlattı.
 3 MİLYAR İNSAN GÜNDE 2 DOLAR HARCIYOR!
 3 milyar düzeyinde insanın günde 2 doların altında gelirle yaşamak durumunda olduğunu anlatan Güvenen, 6,7 milyar nüfuslu bir dünyada, gelir dağılımı başta olmak üzere, temel sorunlara, dünya düzeyinde, barışçı ve maksimum bir katılımla çözüm sağlama gerçekleşmediği sürece, uluslararası terörizm, kıtalar arası ve ülkeler arası yasadışı göç, uyuşturucu kaçakçılığı vb., önemli sorunlara çözüm üretebilme olasılığının çok zayıf olduğunu ifade etti.
 TOPLAM BİLGİNİN YÜZDE 97’Sİ BİLİMSEL DEĞİL!
 “Toplam bilgi sisteminin bilimsel nitelik taşıyan oranının yaklaşık yüzde 3’ler düzeyinde olduğunu belirtmek önemli bir hata payı taşımamaktadır” diyen Güvenen, bilimsel nitelikte bilginin de hata payları taşımasının doğal olduğunu söyledi. Güvenen şöyle devam etti:“Bu hataların bir kısmı, araştırmacının dürüst, yansız yaptığı değerlendirmelerden kaynaklanmaktadır. Bir kısmı ise, ‘bilgide tahrif’ kapsamına girmektedir. Bu kapsamda sistemi yönlendiren en belirgin açıklayıcı değişken, güç ve paranın gücünün yönlendirdiği sosyo-ekonomik sistemlerdir. Toplam bilgi sisteminin yüzde 3 dışında kalan büyük oranı bilimsel nitelik taşımayan bilgidir ve temelde güç ve paranın gücünün yönlendirdiği bir bilgi sistemidir.
 BİLGİ KİRLİLİĞİ...
 Haber, veri, istatistik, bilgi genelde hata payı olmayan ya da ‘doğru’ şeklinde algılanmaktadır. Veriler, bilgiler, istatistikler, gerektiği düzeyde incelenmeden araştırma, yorum ve karar sistemlerinde kullanılmaktadır. Bu hususun yarattığı tahribat ve yanılma ulusal ve küresel düzeyde çok dikkatle araştırılması gereken bir olgudur. Bilim metodolojisinde, “hermeneutics” (ilk kaynağa gitme) temel bir kuraldır. ‘Bilgi kirliliği’, çevre kirliliği kadar ciddi bir konudur ve hassasiyetle değerlendirilmesi, çözüm üretilmesi gerekir.”

 
Erzurumlu Aşıklarla coştular
 
GSF konseri ilgi topladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Erzurum çekim merkezi’
Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler” Sempozyumu’nda konuştu. Küçükler, “Türkler, ...
Bulutlar’dan çevre yatırımı
Palandöken Belediyesi, ilkbahar mevsimine girildiği şu günlerde “Palandöken ...
Tarih aydınlanacak
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak günümüzde, soykırım ...
 
Buluç resmen atandı
Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne Rasim Buluç’un atanma kararı Resmi gazetede yayımladı.
150 mahkum 700 ağaç dikti
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı ile Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ...
‘Erzurum yenilenecek’
. Çocukluğunda yaşadığı evi dışarıdan inceleyen Bakan Akdağ, kentsel dönüşüm ...
 
Bayraktar kentsel dönüşümü denetledi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. ...
Bakanlara yoğun ilgi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ...
‘Erzurum’a 2023 vizyonu’
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri