Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) 2014 yılı ile ilgili bir değerlendirme açıklaması yaptı. Güvenli açıklamasında, 2014 yılının Erzurum için gelişmelerin görüldüğü, ekonomi, siyaset, eğitim başta olmak üzere birçok alanda memnuniyet verici sonuçlara rağmen Erzurum için hedeflenen noktanın yakalanması için başta yöneticiler olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına da büyük görevler düştüğü dile getirdi.
ORTAK PAYDA
Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı Abdullah Mustafa Güvenli tarafından yapılan 2014 yılı değerlendirme açıklamasında şu görüşlere yer verildi.
“Erzurum Sivil Toplum Platformu bünyesinde bulunan 55 dernek, sendika ve vakıf ile Erzurum’un en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürürken, 2014 yılında yaptığı çalışmalarla siyasetçilerin, eğitimcilerin, işadamlarının, ekonomistlerin Erzurum için el ele vererek çalışma yapmaları için ortak bir paydada buluşmalarına zemin hazırlamaya çalışıyor.
Erzurum, son yıllarda aldığı yatırımlara rağmen göçün önlenemediği ilk üç ilden biridir. 2014 yılında yaşanan yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde istikrardan yana oy kullandığına inandığımız Erzurum için “Göç önleme eylem planı” gibi bir çalışmanın yapılması ve bunun hükümet projesi olarak uygulanmasına yönelik faaliyetlerde bulunacağız.
Geride bıraktığımız yıl asayiş olaylarında görülen azalma sevindirici bir gelişmedir. İptal edilen hastanelerin yeniden ihalesinin yapılması, sağlık alanındaki gelişmeler yine Erzurum’un iyiler hanesine kaydedilmiştir.
ATLAMA KULESİ OLAYI
Kamu ekonomisi ile ayakta duran Erzurum’da 2011 Kış Oyunları için yapılan tesislerin istenilen verimlilikte kullanılmamış olması ve Atlama Kuleleri’ndeki vahim göçük Erzurum’un ufku olacağına inandığımız Kış Turizmi açısından olumsuzluklar olarak kayıtlara geçmiştir.
Eğitim alanında yapılan 160 milyon liralık yatırım yine ilimizdeki en iyi gelişmelerden birisi olmuştur. Erzurum’un büyük oranda fiziki alt yapısı için harcanacak olan bu rakam ile şehrin geleceğine eğitim ile büyük bir destek sağlanmıştır.
2014 yılının en önemli olaylarından birisi de 2019 EYOF olmuştur. Erzurum’u bir kış turizmi merkezi, olimpiyat şehri yapmak için verilen desteklerin bir yansıması olarak alınan bu oyunlarla Erzurum iyice dünya markası haline gelecektir.
Erzurum, ülkemizin kültür şehirlerinin başında gelmektedir. Kadim şehir olmasının verdiği avantajları bir an önce kullanmaya başlamak için en iyi şekilde tanıtım ve organizasyonlara ihtiyaç duyulmaktadır. 2014’de kısmen gerçekleşse de yeterli olmamıştır”
GÜVENLİ’DEN STK VE BÜROKRASİ VURGUSU
Öte yandan ESTP Başkanı A. Mustafa Güvenli, 2014 yılının değerlendirmesinin ardından 2015 yılı beklentilerini de sıraladı.
Güvenli, sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çektiği değerlendirmesinde, “Şehirlerin gelişme ve kalkınma dinamiklerinin başında kuşkusuz sivil toplum kuruluşları gelmektedir” diyerek, dikkatleri Erzurum’a çekti.
Erzurum’daki sivil toplum yapısının 2014 yılında yeterince varlık gösteremediğini ve kalkınma sürecine arzu edilen katkıyı sağlayamadığını vurgulayan Mustafa Güvenli, “Bu durum bile tek başına büyük bir sorun teşkil ederken, bürokrasinin ağır-aksak ilerleyişi nedeniyle diğer birçok sorunumuz da maalesef çözümsüz bırakılmıştır. 2015 yılına dair en önemli beklentilerimiz; çok daha etkin ve dinamik bir sivil toplum yapısı, ilaveten hızlı ve çözüme odaklı bir bürokrasi anlayışının sergilenmesidir” ifadelerini kullandı.
ESTP’NİN 2015’TEN SİYASİ BEKLENTİSİ
Güvenli, açıklamasında siyasete de değindi. 2015 yılında Türkiye’yi genel seçimlerin beklediğini anımsatan Mustafa Güvenli, söz konusu seçimlerin Erzurum noktasında bir milat olmasını ve 2014’te Büyükşehir Belediyesi’yle başlayan heyecanın 2015 Genel Seçimlerinde de devam etmesini ümit ettiklerini dile getirdi.
Güvenli, “2015 yılında yapılacak olan seçimlerin, Erzurum’un temsil kabiliyetinin artırılması anlamında yeni bir dönem ve yeni bir başlangıç olmasını arzu ediyoruz. Çünkü siyasi temsil kabiliyetine sahip olan ve bu gücü etkin bir biçimde kullanabilen şehirler, sosyo-ekonomik kalkınma hedefine çok daha kısa sürede ulaşırlar” diye konuştu.
Erzurum’un 2014 yılında yatırım tutarı 150 milyon lirayı bulan eğitim kampüsü projesi başta olmak üzere Adli Tıp Kurumu ve Adalet Eğitim Merkezi gibi yatırımlara kavuştuğunu kaydeden Güvenli, “Bu kazanımlar hiç şüphe yok ki; etkin ve girişken bir siyasetle mümkün olmuştur. Şehrimizin bakanlıklar düzeyinde temsil ediliyor olmasından duyduğumuz ve duyacağımız memnuniyet elbette büyüktür. Ancak şu da bilinmelidir ki; siyaseten nüfuz sahibi olabilmek için milletvekillerimize de büyük sorumluluklar ve görevler düşmektedir. Dolayısıyla en büyük arzumuz, 2015 seçimlerinde Erzurum’u bu ve bunun gibi daha birçok yatırıma kavuşturacak siyasi bir kadronun oluşturulmasıdır” şeklinde konuştu.