Tüketici Hak Arama Genel Bakan Yardımcısı Ahmet Hancı, son zamanlarda dolandırıcıların yeni yöntemlerle ortaya çıktıklarını bildirerek, “Tüketicilerimizin her zamankinden daha çok dikkatli olması gerekmektedir.” dedi.
Yoğunlukta teknolojiyi kullanarak vatandaşı dolandıranların bir değişim içerisinde olduklarını ifade eden Tüketici Hak Arama Genel Bakan Yardımcısı Ahmet Hancı, kampanyalı sigorta, KOSGEB destekleri ve hatta Milli Eğitim görevlisi unvanlarıyla vatandaşın karşısına çıktıklarını söyledi.
VATANDAŞIN UYANIK OLMASI GEREKİYOR
Vatandaşı dolandırıcılara karşı uyaran Hancı, “Dolandırıcılar tüketicilerimizi son dönemlerde yeni yöntem ve taktiklerle dolandırıyor. Bu yöntemlerden bir kaçını sizler için derlemeye çalıştık. Kendilerini polis, asker, savcı, avukat gibi tanıtarak dolandırmaya çalışmaların yanında, kampanyalı sigorta hakkı kazanma, kredi kartını düzenli ödendiğiniz için hediye ve indirim, Hediye kargo paketi kazandınız, ‘Milli eğitim den arıyoruz’, KOSGEB teşviki kazandınız, vergi borcunuz siliyoruz, dosya masrafının iadesini geri alıyoruz, söylemler ile dolandırma başı çekmektedir. Dolandırıcılar bu gibi yöntem ve taktikler geliştirerek amaçlarına ulaşmaya çalışıyorlar. Bu yöntemlerin uygulanmasında daha profesyonelce tüketicilerin karşısına çıkmaktadırlar. Tüketicilerimizin her zamankinden daha çok dikkatli olmasını gerekmektedir. Bu tür dolandırıcıların tuzağına düşen tüketicilerimizin hesaplarının boşaltılmış olduklarını görüyorlar ve kendilerinin kullanmadığı kredi kartı borçları ödemek zorunda kaldıkları görülmektedir. Tüketicilerimiz, bilmediği ve emin olmadığı kişilere internette, telefonda, kredi kartı şifresi hesap bilgileri, mali ve diğer kişisel bilgilerini asla paylaşmamalı.” dedi.
SAĞLIK SİGORTASI UYARISI
Sağlık sigortasına yönelik yapılan dolandırıcılık hakkında bilgi veren Hancı, “ Tüketicileri telefonla aranan kişilere daha önceki yıl/yıllarda telefonla ücretsiz sağlık sigortası yaptırdığımızı, 300 TL ödeyerek kampanyalı bir şekilde sigortayı yenilemediği takdirde sözde faydalandıkları indirim tutarı ve cayma hakkı için 600 TL ödemek zorunda kalacakları söyleniyor. Delil olarak ise ellerindeki ses kayıtlarının bulunduğu ve tüketicimizi icraya verilecekleri belirtilerek tüketicileri köşeye sıkıştırmaktadırlar. Oysaki tüketicilerimiz şunu bilmelidirler sigorta işlemi yapılmasının ilgili kurumun (Hazine Müsteşarlığının) iznine tabidir ve öyle telefonla olamaz yani ıslak imzalı poliçeyle düzenlemesi zorunluluğu vardır.” diye konuştu.
KREDİ KARTI VE HEDİYE PAKETİ DOLANDIRICILIĞI
Kredi kartı, hediye paketi gibi seçeneklerle vatandaşı dolandıranlar hakkında konuşan Hancı, sözlerine şöyle devam etti: “Kredi kartını düzenli ödeme mükâfatı. Bu yöntemde tüketicilerime banka adına cep telefonumuza kısa mesaj gönderilerek kredi kartını düzenli ödediğiniz bu sebeple hediye kazandığımızı ve üç gün zarfında almadığı takdirde hediyenin iptal edileceğini söylüyorlar. Hatta hediye alınmaz ise bankanın saygın müşterilerinin listesinden çıkartacağımızı belirtmektedirler. Bu mesaja itibar ederek tuzağa düştüğümüzde birkaç gün sonra kargocunun kapımız çalıp boş bir kargo kutusu veya kutu içerisinde boş bir parfüm şişesi teslim etmesi içten bile değil ve tabi ki hesabımızda giden 300-500 TL. “Hediye paketi kazandınız” dolandırıcılığı: Bu yöntem diğer dolandırma şekillerine göre daha eski bir yöntemdir. Bu yöntemde de tüketicimizi gerek kısa mesaj ile gerek ise cep telefonla aranmak sureti ile hediye kargo paketimizin olduğunu bu paketi kargo ile gönderdiklerini, kargoyu cüzi bir ücret ödeyerek teslim alabileceğimizi söylüyorlar. Kargoyu teslim almadığımız takdirde iade edileceği şeklinde ifadeler ile tüketicinin iknasının ardından 100-200 TL arasında kargo parası ödeyerek teslim aldığımız kutunun içinde ne çıkacağını kimse tahin edemez.”
KURUMLARI KULLANIYORLAR
Devlet kurumlarının isimlerini kullandıklarını aktaran Başkan Hancı, “ ‘Milli eğitim den arıyoruz’ dolandırıcılığı: Bu yöntemde hedef kitle öğrencisi bulunan kişileridir. Dolandırıcılar kendileri Milli Eğitimden aradıklarını, çocuğunuzun başarılı olduğu için desteklenmesi gerektiğinin tespitinin yapıldığını ve bu desteğin büyük kısmının Milli Eğitim tarafından karşılandığını, belirttikleri hesaba sözde indirimlerin ardından sonraki kalan bakiyenin yatırılmasını gerektiğini belirtmektedirler. KOSGEB teşviki kazandınız dolandırıcılığı: Bu yöntem de dolandırıcılar daha profesyonel olarak iş yapmaktadırlar. Burada hedef kitle KOSGEB'e başvuru yapanlardır. KOSGEB başvurunuzun onaylandığını paranın hesaba geçmesi için kargo ve benzeri masrafların olduğunu ve bunun için belirtilen banka hesabına numarasına havale yapması isteniyor. Eğer KOSGEB’ e müracaatımız yok ise belirli bir ücret karşılığından bütün işleri kendilerinin yapacaklarını ve müracaatın kesinlikle kabul edileceği garantisi verilerek yine masraflar için belirtilen hesaplara para yatırılmasını gerektiğini belirtmektedirler. Vergi borcunuzu siliyoruz dolandırıcılığı, bu yöntemde dolandırıcı kendisini Gelir İdaresi Başkanlığı adıyla mesaj göndererek veya arayarak vergi borcumuzun bulunduğunu, bu borcun silinmesi için belirli bir miktar paranın belirttikleri hesaba yatırılması isteniyor. Vergi borcunu ödemek isterken dolandırıldığımızın farkına bile maalesef varamıyoruz.” sözlerini kullandı.