Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Yazgan'a son veda
Yazgan'a son veda
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
Hınıs’ta Yerli Malı Haftası etkinliği
Hınıs’ta Yerli Malı Haftası etkinliği
HABERLER>EKONOMİ
5 Haziran 2014 Perşembe - 11:19

‘Hazıra alıştık, toprakla küstük’

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, bugün pek çok coğrafyada insanla toprağın arasının açıldığına dikkat çekerek, topraklar işlenmeyi, üretmeyi beklerken, insanoğlu hazır olanla yetinmeyi tercih edip, toprakla ilişkisini kestiğini belirtti.

‘Hazıra alıştık, toprakla küstük’

“2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği” Konulu uluslararası katılımlı çalıştay, Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi`nde başladı.

Çalıştay Düzenleme Komitesi Başkanı Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof Dr. Fahri Yavuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Nebraska Üniversitesi, TÜBİTAK, KUDAKA, Halkbank ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen bu çalıştayın Türkiye`de uygulanan mevcut tarım politikaları; Türk tarımının problemleri, Avrupa Birliği tarım politikaları, ABD tarım politikaları, Brezilya gibi gelişen ekonomilerdeki tarım politikaları ve Yeni Zelanda liberal tarım politikaları gibi alternatif uluslararası tarım politikaları dikkate alınarak 2023 vizyonu doğrultusunda değerlendirecek ve tarım sektörünü bu vizyondaki hedefe ulaştıracak politika alternatifleri ortaya koyacaklarını ve çalıştay sonuçlarını bir rapor halinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`na sunulacak ve kamuoyu ile de paylaşacağını söyledi.

Yavuz, ülkemizin en köklü üniversitelerinden biri olan Atatürk Üniversitesi bünyesinde yer alan Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü tarafından organize edilen çalıştaya, Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda, Brezilya ve Fransa`dan beş, Erzurum dışındaki ziraat fakültelerinden 10, iktisadi ve İdari bilimler fakültelerinden beş olmak üzere tarım politikaları çalışan toplam 20 bilim insanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`ndan sekiz, Kalkınma Bakanlığı`ndan dört, Avrupa Birliği Bakanlığı`ndan iki, Ekonomi Bakanlığından bir ve Hazine Müsteşarlığından üç olmak üzere olmak üzere toplam 18 ilgili uzmanın katıldığını belirtti.

“BUGÜN PEK ÇOK COĞRAFYADA İNSANLA TOPRAĞIN ARASININ AÇILDI”

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, bugün pek çok coğrafyada insanla toprağın arasının açıldığına dikkat çekerek, topraklar işlenmeyi, üretmeyi beklerken, insanoğlu hazır olanla yetinmeyi tercih edip, toprakla ilişkisini kestiğini belirtti. Toprağın, “anasır-ı erbaa” denilen yaşamın dört temel elementlerinden biri olduğunun da altını çizen Koçak, toprağın olmadığı yerde, suyun da, havanın da, ateşin de bir hükmünün olmadığını ve yaşam emaresinin bulunmayacağını ifade etti.

TOPRAK ÖNEMLİDİR

Rektör Koçak, “Toprak önemlidir. Çünkü insanlığın geleceği gıda güvenliğine, o da toprağa bağlıdır. Toplumların toprakla ilişkileri o toplumların hem yaşam kalitelerini, hem de yaşam sürelerini belirler. Toprak önemlidir derken, 10 bin yıl önce başlanılan üretim odaklı insan-toprak ilişkisindeki tarım faaliyetlerinin günümüz için de oldukça önemli ve değerli olduğuna dikkat çekmek, dahası çağdaş dünyanın en belirgin sorunları arasında mevcut tarımsal işleyiş ile yanlış tarım politikalarının bulunduğuna kayıt düşmek istiyoruz” dedi.

Koçak, toprağın doğru ve sağlıklı işlenmesine yönelik olarak yapılacak olan konuşma ve önerilerin pratik yaşamda da bir an önce karşılık bulmasını ve bu çalıştayın dünyayla ve toprakla arası açılan insanımıza başta farkındalık olmak üzere, emek ve üretmek iştiyakı kazandırması temennilerini diledi.

GIDA GÜVENLİĞİ

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da gıda güvenliğinin, açlıkla mücadelenin bir insanlık sorunu olduğunu vurgulayarak, bu sorunun çözümünde bireysellikten ziyade ortak aklın kullanımı, ülkenin bilgi birikimi ve tecrübelerin paylaşılmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Altıparmak, çalıştaya katılan bilim insanlarının karşılıklı olarak bilgi paylaşımını n da çok yararlı olacağını ve katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını temsilen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nden genel müdür yardımcısı Dr. Ahmet Yücer ise, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin ve atması gereken adımları olduğunu söyleyerek, tarım ekonomisi hakkında bilgi verdi.

 
‘Çevreye, tüketerek değil, üreterek sahip çıkıyoruz’
 
Muhsin’den 5, Aliye’den 4 altın madalya
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'da faal mükellef sayısı arttı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da mayıs ayı bazında Gelir, Gelir Stopaj, Basit usulde ...
TÜFE mayıs ayı en’leri açıklandı
Mahmut Akdağ-Erzurum İstatistiki Bölgesinde. son on yılda mayıs ayı bazında ...
ERGAZ vizyon büyüttü
MUHAMMED COŞKUN-LPG markası Ergaz, Bluepet markasıyla girdiği akaryakıt ...
 
Erzurum Tarımında ‘örnek Sebze Bahçeleri’ projesi
İHSAN KUMRU-Palandöken İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü “Sebze bahçe ...
Kış Turizmine 'Kalkınma' yaklaşımı
Kalkınma Bakanlığı Spor ve Turizm Sektörü Uzmanları Erzurum Kış Sporları ...
DATAE’den tarla tarımında farkındalık adımı
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Erzurum İl Gıda Tarım ...
 
Pasinler Ovası’na Dev Yatırım Atağı
Pasinler Ovası Katı atık tesislerinin bulunduğu, 1 Milyon 858 bin kişiye ...
Besicilere yüzde 80 hibe desteği verilecek
Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri ...
Erzurum'un Mayıs ayı TÜFE’si açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-TÜİK Mayıs 2014 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri