Asgari ücretle ilgili açıklama yapan Hizmet-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, “Çalışma hayatımızın şuan ki en önemli gündemi 01.01.2016 tarihinden itibaren asgari ücret ve taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımızın kimlerin asıl iş yaptığı, kimlerin yardımcı işleri yaptığı, kimler kadro alacak, kimler bu uygulama dışında kalacak. Öncelikli olarak asgari ücret 01.01.2016 tarihinden itibaren bin 300 TL olması olumlu fakat Hak-İş olarak bunu yeterli görmüyoruz. Asgari ücretli bir işçinin ailesi ile asgari şartlarda yaşayabileceği bir rakam olması gerekmektedir. Fakat şuan ki asgari ücret komisyonunda da temsil bakımından bir adaletsizlik vardır. Eksik temsil adalet getirmez. O yüzden asgari ücret tespit komisyonu asgari ücreti belirlerken tüm işçi kesiminin fikrini ve düşüncesini almalıdır. Ekim ayı istatistiklerine baktığımızda 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 417 TL, başka bir istatistikte ise bin 414 TL olarak belirlenmesi asgari ücretin açlık sınırının bile altında kalması demektir” diye konuştu.
Aksakal ayrıca, “Asgari ücretin çağdaş bir Türkiye’de yaşanacak bir ücretin belirlenmesi Türkiye’nin çalışanların gerçeklerini dikkate alarak objektif kriterlerle hareket etmekten geçmektedir. Ülkemizde asgari şartlarda yaşayacak bir kişilik değil, en az 4 kişilik bir ailenin asgari geçiminin belirlenmesi gerekmektedir. Bu insanların insanca yaşayabilecekleri ücret sosyal yardımlarla değil asgari ücretle verilmesine inanıyoruz. Asgari ücretin bin 300 TL olması kadar bunun denetlenmesi de çok önemlidir. Bunun içinde çalışanlarımız artık örgütlenmeli ve sendikalı olmalıdır. İşverenlerimiz de örgütlenmeden korkmamalı ve sendikalara sıcak bakmalıdır. Çünkü biz işverenlerimizi rakip değil, birer sosyal ortak olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
Taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili yapılan çalışmayı değerlendiren Aksakal, “Hak -İş olarak kamudaki tüm çalışanların kadroya alınması talebimizdir ancak hükümetin çalışması asıl işler ve yardımcı işlerle ilgili Bakanlar Kurulu bir tasnif yapacak. Bu tasnif neticesinde kurumlarda asıl işler ve yardımcı işler belirlenecek. Sonra asıl işlerde çalışanlar kadroya alınacaktır. Yardımcı işlerde çalışanlar ise eğer örgütlü bir sendika varsa toplu sözleşmelerden yararlanacak. İnternet’te ve sosyal medyada bu konu ile ilgili müthiş bir bilgi kirliliği var. Rakamlar telaffuz ediliyor. Kurumlar telaffuz Ediliyor ama bu konu ile ilgili Bakanlar Kurulu 6552 sayılı yasaya göre yetkili olduğundan Bakanlar Kurulu tasnifini yaptıktan sonra resmi gazetede yayımlanması ile hangi işler asıl iş olduğu ve kadroya geçeceği o zaman netleşecektir” ifadelerini kullandı.