Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>SİYASET
9 Temmuz 2011 Cumartesi - 03:32

Hükümet Programı açıklandı

Başbakan Erdoğan, AK Parti olarak yeni anayasanın mümkün olan en geniş katılımla hazırlanması, tüm toplumsal kesimlerin taleplerini yansıtan tam bir toplum sözleşmesi olmasını arzuladıklarını belirtti.

Hükümet Programı açıklandı

MÜGE TUTCALI-EDA IŞIK
ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti olarak yeni anayasanın mümkün olan en geniş katılımla hazırlanması, tüm toplumsal kesimlerin taleplerini yansıtan tam bir toplum sözleşmesi olmasını arzuladıklarını belirterek, "Milletimiz ve Meclisimiz bunu yapacak olgunluğa ve birikime sahiptir. Biz bu anayasanın dışlayıcı değil kapsayıcı, ötekileştirici değil kucaklayıcı, ayrıştırıcı değil bütünleştirici, baskıcı değil özgürleştirici bir anayasa olması gerektiğine inanıyoruz. Yeni anayasanın
bireyi ve onun haklarını esas alan, milli birlik ve ortak değerleri koruyan, toplumsal çeşitliği zenginlik olarak kabul eden, tek sesliliği değil çoğulculuğu öne çıkaran ve demokratik hukuk devletinin tüm unsurlarını içeren bir metin olmasını savunuyoruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda hükümet programını okudu. Erdoğan, genel itibariyle huzur ve güven ortamında gerçekleşen, hızlı bir şekilde sonuçlandırılan, adil, özgür bir seçim süreci yaşandığını belirterek, "12 Haziran seçimleriyle oluşan bugünkü Meclisimizin çok önemli bazı özelliklerine dikkat çekmek isterim. Bu Meclis yurt içinde yüzde 87 gibi büyük bir katılım oranıyla oluşmuştur. Meclisimize girmeye hak kazanan milletvekillerimizin temsil ettiği seçmen oranı ise yüzde 95 gibi yine uzun zamandır rastlanmamış bir düzeye çıkmıştır. Bu seçim sonuçları aynı zamanda milletimizin siyaset kurumuna duyduğu güvenin en yüksek düzeye çıktığının da bir ifadesidir. Milletimizin Meclisi tüm sorunların çözüm adresi olarak gördüğünün ve bu Meclisten çok şeyler beklediğinin açık işaretidir" dedi.
MİLLETİN BEKLENTİLERİ
Milletin beklentileri doğrultusunda büyük bir özveriyle çalışacaklarını belirten Erdoğan, "Millet sorunları için çözüm bekliyor ve bu Mecliste inşallah bu beklentiyi azami ölçüde karşılayacaktır" diye konuştu. Bu millete efendi değil hizmetkar olmaya devam edeceklerini yineleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "AK Parti olarak köklü tarihimizden ve medeniyetimizden aldığımız özgüvenle, ilk günden itibaren 'kaynak Türkiye'dir' dedik. Ülkemizin sahip olduğu muazzam potansiyeli harekete geçirmek üzere şeffaf, ülke gerçekleri ile tutarlı ve güven verici politikalarla milletimizin huzuruna çıkmayı en önemli ilke olarak benimsedik. Milletimizi siyasetimizin öznesi olarak gördük; attığımız her adımda insanımızın talep ve beklentilerini esas aldık, siyaset kurumuna güvenin ancak böyle sağlanacağına inandık. Türkiye'yi zenginleştiren, demokrasiyi derinleştiren, ülkemizin itibarına itibar kazandıran siyasetimiz, yeni dönemde daha güçlü bir Türkiye için milletten aldığı gücü yine milletin hizmetine sunacaktır."
KAYBEDECEK ZAMAN YOK
Ülkelerarası rekabetin kıyasıya yaşandığı dünyada kaybedecek tek bir günün olmadığına işaret eden Başbakan Erdoğan, "Önceki hükümet programlarımız, ülkemizin yıllardır bekleyen sorunlarına gerçekçi çözümler içermekteydi. Dünyanın ve bölgemizin yaşadığı çalkantılı dönemlere rağmen bu çözümlerin bir bölümünü hayata geçirmiş durumdayız. Bölgesel çatışmalardan küresel krize, siyaset kurumuna, demokrasi dışı müdahale çabalarına kadar birçok iç ve dış badireyi dirayetle atlattık. Diklenmeden dik durduk, omuzlarımıza yüklenen emanete sahip çıktık, milletimizin ekmeğinden de özgürlüğünden de taviz vermedik. Demokratik siyaset kurumunu bir bütün olarak zayıflatmaya yönelik her türlü tahrik ve tertibi aştık. Bundan sonra da milletimiz ile birlikte aşmaya kararlıyız" diye konuştu.
UZLAŞMA MESAJI
Değişimden yana bir hükümet olarak demokrasi ve hukukta, ekonomide, sosyal alanda ve dış politikada ezberleri bozduklarını belirten Erdoğan, "9 yılın ardından şunu gururla ifade etmek istiyorum; bugün artık siyasetin alanı daha geniş, ekonomi daha büyük, sosyal bünye daha güçlü, ülkemizin bölgesinde ve dünyada itibarı çok daha yüksek. Sorunlardan kaçmadık, yapay gündemlere takılıp kalmadık. Sorunlardan değil, sorunların çözümünden beslenen ve büyüyen bir iktidar olduk. Tüm bu reform ve dönüşüm sürecinde meclisimiz ve milli iradenin tecelligahı olan Meclisimiz en büyük desteğimiz odu. Önümüzdeki dönemde, meclisimiz içinde diyaloğa, uzlaşma arayışına ve işbirliğine önem vermeye devam edeceğiz. Meclisimizin daha verimi çalışması için hükümet ve AK Parti grubu olarak elimizden gelen tüm katkıyı vereceğiz. " şeklinde konuştu.
İNANÇ HÜRRİYETİ VURGUSU
Nasıl ki bu meclis 74 milyonun meclisiyse, 4. AK Parti hükümetinin de 74 milyonun hükümeti olduğunu ifade eden Erdoğan, tek bir kişi dahi olsa her vatandaşın diline, inancına, yaşam tarzına, tüm farklılıklarına saygı göstermeye devam edeceklerini söyledi. Erdoğan, halkın seçimlerde istikrar içinde yenilenmeye verdiği desteği açıkça ortaya koyduğunu da belirterek, "Hepimize düşen bu çatı altında milletimizin kutlu çağrısına yanıt vermektir. Biz de programımızı milletin sandıkta verdiği mesajı en iyi şekilde okuyarak hazırladık. Bu program yeni Türkiye'nin inşasına giden kapıyı açacaktır 21. yüzyılın yükselen ülkesi olarak, bölgemizde ve dünyada hak ettiğimiz konumu daha da pekiştirecektir" dedi.
"AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİNDE ZAMAN LEHİMİZE İŞLEYECEK"
Başbakan Erdoğan, konuşmasında programın Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefine ilişkin bölümleri de aktardı. Erdoğan, "Ülkemizin cumhuriyetin kuruluşundan sonra en büyük modernleşme hamlesi olan AB'ye katılım sürecini kararlılıkla yürüttük, yürütüyoruz. Bazı AB ülkelerinin objektif kriterlerden uzak yaklaşımları süreci olumsuz etkilese de, biz AB standartlarına uyum konusundaki çalışmalarımıza samimi olarak devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de sürdüreceğimiz reformlar, ekonomik gelişme ve aktif dış politika AB ve Türkiye ilişkilerini olması gereken noktaya taşıyacaktır. Zaman ülkemizin lehine işleyecektir. AB üyeliğine verdiğimiz önemin bir gereği olarak Avrupa Birliği Bakanlığı'nı kurmuş bulunuyoruz. Bu yeni kurumsal yapı içerisinde Meclisimizin de hayati katkıları ile reformları sürdüreceğiz" diye konuştu.
"DEMOKRASİ AÇIĞININ FATURASI"
AK Parti hükümetleri olarak politikalarını bir bütünlük içinde şekillendirdiklerini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: "Ekonomik istikrarı demokratik gelişmelerden ayrı düşünmedik. Gerçekçi sosyal politikaları ekonomik ve demokratik gelişmelerle bağlantılı gördük. Bu alanlarda aldığımız mesafelerin ülkemizin dış politikadaki ve dünyadaki konumu ile etkileşimini gözettik. 'Demokrasi açığının' geçmişte insanımıza ve ülkemize ödettiği ağır bedellerin farkında olarak, siyaset kurumunun itibar kazanmasını ve demokrasimizin ayıplarından arındırılmasını her zaman temel öncelik olarak ele aldık. Sonuncusu 12 Eylül 2010 anayasahalk oylamasında olmak üzere, pek çok reformu cesaretle hayata geçirdik. Ülkemizin yasaklardan, olağanüstü hallerden uzaklaştırdık; vesayetçi anlayışların sultasına karşı milli iradeyi güçlendirdik."
"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM YENİ ANAYASA DÖNEMİ OLACAK"
Demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleştirilmesi, eksik demokrasiden ileri demokrasiye geçişin tam olarak sağlanmasının üçüncü dönemde de hedefleri olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu dönemde milletimizin en önemli beklentisi yeni anayasa yapılmasıdır. Hükümet ve AK Parti olarak bu konuda tam bir kararlılık içindeyiz. AK Parti olarak yeni anayasanın mümkün olan en geniş katılımla hazırlanması, tüm taim. Bu Meclis yurt içinde yüzde 87 gibi büyük bir katıloplumsal kesimlerin taleplerini yansıtan tam bir toplum sözleşmesi olmasını arzuluyoruz. Milletimiz ve Meclisimiz bunu yapacak olgunluğa ve birikime sahiptir."
YENİ ANAYASA ERTELENEMEZ
Türkiye'nin her alanda katettiği mesafe ve artan toplumsal beklentilerin yeni anayasayı ertelenemez hale getirdiğine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, "Seçim kampanyası sürecinde hemen tüm partiler yeni anayasa taahhüdü ile milletin karşısına çıktılar. Bu taahhüdün gereğini yapma noktasında toplumun Meclis çalışmalarını ve tüm siyasi aktörlerin gayretlerini yakından izlemesi kaçınılmazdır. Bu nedenle önümüzdeki dönem yeni anayasa dönemi olacaktır. Cumhuriyetimizi kuran, en zor şartlarda milli mücadelemize önderlik yapan TBMM yeni anayasayı yapacak tam yetkiye, güce ve iradeye sahiptir. 24. dönem Meclis yapımız yeni anayasanın en geniş temsil ve uzlaşma ile yapılması için büyük bir fırsat sunmaktadır. Elbette yeni anayasanın nasıl olacağına milletimiz karar verecektir.
Biz bu anayasanın dışlayıcı değil kapsayıcı, ötekileştirici değil kucaklayıcı, ayrıştırıcı değil bütünleştirici, baskıcı değil özgürleştirici bir anayasa olması gerektiğine inanıyoruz. Yeni anayasanın bireyi ve onun haklarını esas alan, milli birlik ve ortak değerleri koruyan, toplumsal çeşitliği zenginlik olarak kabul eden, tek sesliliği değil çoğulculuğu öne çıkaran ve demokratik hukuk devletinin tüm unsurlarını içeren bir metin olmasını savunuyoruz. Anayasanın temel haklar kısmı düzenlenirken BM İnsan
Hakları Bildirgesi ve İnsan Hakları Sözleşmesi gibi ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerin esas alınması gerektiği düşüncesindeyiz" diye konuştu.
DENİZİ GEÇTİK, DEREDE BOĞLMAYACAĞIZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Her açıdan hepimize kaybettiren ve büyük Türkiye'nin önündeki en ciddi engel olarak duran sorunlar konusunda attığımız adımlara ilave adımlarla sonuca götürmeye kararlıyız. Çok şeyler yaptık, denizi geçtik, derede boğulmayacağız" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda 61. hükümetin programını açıklayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bir dönüm noktasında ve büyük bir imtihanla karşı karşıya olduğunu söyledi. Erdoğan, "Ya daha büyük, daha güçlü ve daha müreffeh bir ülke olarak küresel düzende yerimizi alacağız ya da köklü sorunları çözemeyen ve sürekli patinaj yapan bir ülke olacağız. AK Parti olarak bizim kararımız nettir. Her açıdan hepimize kaybettiren ve büyük Türkiye'nin önündeki en ciddi engel olarak duran sorunlar konusunda attığımız adımlara ilave adımlarla sonuca götürmeye kararlıyız. Çok şeyler yaptık, denizi geçtik, derede boğulmayacağız" diye konuştu.
DEMOKRATİK AÇILIM
Erdoğan, demokratik açılım sürecinin devam edeceği mesajını vererek, "Çoğulcu ve özgürlükçü demokrasiyi daha köklü bir şekilde yerleştirmek ve kardeşliğimiz yüceltmek için Milli Birlik ve Kardeşlik Projemizin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Her kimliğin kendisi rahatça ifade edebildiği ve geliştirdiği bir ortamda, ayrıştırıcı kimlik siyaseti yapmadan, kimliklere saygı duyan birlikteliği esas alıyoruz. İktidarımız döneminde ret ve inkar politikalarını sona erdirdik. Tüm asimilasyon politikalarını sona erdirdik. Bütün etnik gruplara, Müslim ve gayrimüslim, Sünni veya Alevi, başörtülü veya başı açık, yoksul veya zengin her bireyin emek, hak ve özgürlüğünü en ileri düzeyde hayata geçireceği bir ortamı hedefliyoruz. Uzun yıllardır yüreklerimizi yakan sorunların tam anlamıyla çözüme kavuşacağı yegane çatı Meclis'in çatısıdır " dedi.
Kürt sorununun çözümü için önceki dönemlerde ileri adımlar attıklarını belirten Erdoğan, olağanüstü halin kaldırılmasından Kürtçe'nin serbestçe kullanımına ve öğrenimine, ekonomik kalkınmadan sosyal ve kültürel alandaki reformlara kadar çok geniş bir alanda tarihi reformlar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Erdoğan, "Kardeşliğimizi daha da pekiştirecek bu reformlara kararlı bir şekilde devam edeceğiz" dedi.
YARGI REFORMU
Yargı alanında yapılan reformlara da değinerek, uzun yargılama sürelerinin kısaltılması amacıyla yüksek mahkemelerin kapasitelerini artırdıklarını söyleyen Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde güven veren bir adalet sistemine ulaşmak temel hedefimiz olacaktır. Bu süreçte hazırlamış olduğumuz Yargı Reformu Stratejisi'ni bütün boyutlarıyla harekete geçireceğiz" diye konuştu.
Erdoğan, büyükşehir belediyesi konusunda köklü değişiklikler yapılacağını belirterek, "Nüfusu 750 binden fazla olan illerde büyükşehir belediyesi kurulacaktır. İl bazında üst ölçekli plan bütünlüğü sağlanacaktır" dedi.
HÜKÜMETİN ERERJİ YAKLAŞIMI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılmasına ve nükleer santrallerin kullanılmasına yönelik başlatılan çalışmalara kararlılıkla devam edilecektir" dedi.
EKONOMİ POLİTİKALARI
TBMM Genel Kurulu'nda 61. Hükümet'in programını açıklayan Başbakan Erdoğan, ekonomi politikalarına da değindi. Erdoğan, 2013 hedefine ulaşılması için önümüzdeki 4 yıllık dönemde hükümet olarak mali disiplin, enflasyonla mücadele ve istihdamın esaslı yüksek ve sürdürülebilir büyüme konusundaki kararlılıklarını sürdüreceklerini söyledi. Dalgalı kur rejimini sürdüreceklerinin altını çizen Erdoğan, güçlü sosyal politikaları sürdüreceklerini ifade etti. Erdoğan, "Fiyat istikrarını sağlama ve sürdürmek para politikamızın temel amacıdır. Tek haneli rakamlara inmiş olan enflasyon ve faiz oranları kalıcı hale getirilecek ve enflasyon oynaklığı yakından takip edilecektir" dedi.
Erdoğan, 2002 yılın Kasım ayında 27 milyar dolar olan Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervinin 30 Haziran 2011 itibariyle altın dahil 99,5 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Konuşmasında cari açığa da değinen Erdoğan, cari açık konusunu dikkatle takip ettiklerini söyledi. Uluslararası enerji fiyat hareketlerinin Türkiye'nin cari açığını doğrudan etkilediğini belirten Erdoğan, "Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının
enerji arzı içindeki payının artırılmasına ve nükleer santrallerin kullanılmasına yönelik başlatılan çalışmalara kararlılıkla devam edilecektir. Cari dengenin makul seviyelerde tutulması amacıyla etkin şekilde dış ticaret politikaları uygulanacaktır. Bu bağlamda öngörülen hedefleri gerçekleştirmek amacıyla Ekonomi Bakanlığı kurulmuştur" diye konuştu.
OTOMOTİV
Önümüzdeki dönemde dünya piyasalarında yer bulabilen Türk malı otomobilin üretebilmesi için gereken destek ve teşvik mekanizmasını harekete geçireceklerini belirten Erdoğan, "Savunma sanayinde yürüttüğümüz projelerle 2023'te kendi milli tüfeğini, topunu, tankını, helikopterini, uçağın insansız hava araçlarını, uydularını tasarlayan, üreten ihraç eden bir Türkiye hedeflemekteyiz" dedi.
Erdoğan, nükleer santral kurulmasına ilişkin çalışmaları hızlandıracaklarını da vurguladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sivil toplum kuruluşları tarafından Gazze'ye insani yardım amacıyla gönderilen sivil konvoya yapılan saldırının ilgili uluslararası platformlarda takipçisi olacaklarını belirterek, "İsrail, uluslararası hukuka ve her türlü insani değerlere aykırı bu yasadışı eylemlerden dolayı resmen özür dilemedikçe, Gazze'ye yönelik ambargoyu kaldırmadıkça ve bu menfur olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödemedikçe, iki ülke arasındaki
ilişkilerin normalleşmesi düşünülemez" dedi.
EĞİTİM AÇILIMI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda hükümet programını okudu. Erdoğan, eğitime ilişkin hedefleri açıkladı. Erdoğan, 2001-2011 yılları arasında 163 bin yeni derslik inşa ettiklerini belirterek, bu çerçevede 747 adet yeni pansiyon, 920 adet yeni spor salonu ve 1 bin 146 adet yeni okul kütüphanesini hizmete açtıklarını söyledi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa iktidarları döneminde ilköğretim ve ortaöğretimde her çocuğa ücretsiz ders kitabı verilmesi uygulamasına başladıklarını ifade eden
ÖĞRETMEN MAAŞINDA İYİLEŞTİRME
Erdoğan, öğretmenlerin eğitimdeki kritik rolleri dikkate alınarak maaşlarında 2002-2011 yılları arasında yüzde 300'den fazla iyileşme sağladıklarını söyledi. Eğitime ilişkin son 9 yılda hayata geçirilen uygulamaları anlatan Erdoğan, "Bütün bu olumlu gelişmeler neticesinde önümüzdeki dönemi eğitime erişimi kolaylaştırmış bir hükümet olarak, kaliteye daha fazla önem vereceğimiz bir süreç olarak görüyoruz. Bu çerçevede, derslik, altyapı, donanım ve öğretmen gibi zaten büyük oranda gelişme kaydettiğimiz alanlara ilaveten erişim sorunlarını sıfıra indirmek, nitelikli bir eğitim sistemini yurt sathında yerleştirmek en öncelikli hedefimiz. Okul öncesinden, üniversiteye uzanan eğitim basamaklarında milli değerlerimizi ve uluslararası standartları esas alarak eğitim sistemimizin tamamen gözden geçirilerek ve kaliteyi merkeze alan bir dönüşüm programı uygulayacağız" diye konuştu. "Yüksek öğretim sistemimiz bu dönemde tüm yönleriyle reforme edilecektir" diyen Başbakan Erdoğan, bu sayede üniversitelerin daha özerk olacağı ve kendi özgün gelişme alanları içerisinde yarışacağı rekabetçi bir ortam oluşturulacağını kaydetti. Erdoğan, özel sektörün üniversite kurmasının önünü açacaklarının da altını çizdi.
"TÜRKİYE SAĞLIK ÜSSÜ HALİNE GELECEK"
Sağlık hizmetlerini 'temel insan hakkı' olarak kabul eden hükümetlerinin hayata geçirildiği 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' ile sağlık alanında pek çok yapısal düzenlemeler gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, "Göreve geldikten sonra sağlık çalışanlarımızın çalışma ve işyeri güvenliği şartlarını iyileştirdik, gelirlerini artırdık. Önümüzdeki dönemde de iyileştirmelerimiz devam edecektir" dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin sadece kendi halkı için değil, bölge ülkeleri için de cazip bir sağlık üssü haline getirileceğini belirterek, kapsamlı bir 'koruyucu sağlık stratejisi'ni de hayata geçireceklerini söyledi. Erdoğan, "Hizmet kalitesini artırmak ve maliyet-etkin sağlık hizmeti sunabilmek amacıyla inşasına başladığımız 'şehir hastanelerini' ülkenin dört bir tarafına yaygınlaştıracağız" dedi.
EMEKLİLERE KADEMELİ İNTİBAK
Başbakan Erdoğan, nüfusun tamamına eşit, kolay ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmetini hedef alan genel sağlık sigortası sistemini oluşturduklarını belirterek, tüm imkanları zorlayarak emeklilerin maaşlarında da ciddi artışlar sağladıklarını söyledi. Erdoğan, "Çalışanlarımızın ve emeklilerimizin zenginleşen Türkiye'nin yeni imkanlarından, milli gelirden daha fazla pay almalarını sağlamaya devam edeceğiz. Emeklilerimiz için adil bir intibak sistemini kademeli olarak hayata geçireceğiz" dedi.
Başbakan Erdoğan, sosyal politika programı ile ilgili olarak da, "2015 yılına kadar aylık 65 doların altında gelirle yaşamak zorunda olan vatandaşımız kalmayacaktır. 2023 için temel hedefimiz, mutlak yoksulluğu ortadan kaldırmaktır" dedi.
Başbakan Erdoğan, kadınların refahı, sosyal hayatta karşılaştığı engellerin ortadan kaldırılmasının güçlü toplum hedefi için vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, "Kadınlarımızın istihdam olanaklarında ve sosyal güvenlik haklarında, girişimcilik desteklerinde, doğum izinlerinde önemli ilerlemeler sağladık. Sosyal destek ve proje desteklerinin yüzde 70'ini kadınlarımıza verdik" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, seçilme yaşını 25'e düşürerek gençlerin siyasete daha fazla katılmalarının önünü açtıklarını da ifade ederek, "Üniversiteye giriş sınavlarında uygulanan katsayı adaletsizliğine son verdik" dedi.
ORTADOĞU İLE İLİŞKİLER
Başbakan Erdoğan, derin ve kültürel bağların bulunduğu Ortadoğu ile ilişkilerin Türkiye'nin dış politikasına güç katan önemli bir stratejik unsur olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bu ülkelerdeki siyasi istikrarsızlık ortamının yol açtığ' en öncelikli hedefimiz. Okul öncesinden, üniversiteye uzanan eğı insani sorunların halli için her türlü yardımı yapıyoruz, yapacağız. Hükümetimiz Libya'daki kriz baş gösterdiğinde, tarihin en büyük tahliye operasyonlarından birini yaparak 25 binin üzerinde sivilin ülke dışına transferini sağladı. Halen Suriye'deki güvenlik sorunları sebebiyle sınırı geçerek ülkemize sığınan 10 bini aşkın Suriyeli kardeşimize her türlü insani yardım ve destek hizmetini de sunuyoruz. Türkiye, Irak'ın güvenlik, barış ve demokrasiyle kavuşması için en fazla çaba sarf eden ülkelerin başında oldu. Irak ile köklü tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik bağlarımız bu çabaların gösterilmesini stratejik bir zaruret haline getirmektedir. Bölgede istikrarın sağlanmasının ve en önemli koşullarından biri, Filistin sorununun insani ve barışçıl bir yolla çözülmesidir. Barışın anahtarı, BM kararları kapsamında birbiriyle barış içinde yaşayan, iki devletli çözümden geçmektedir. Bu doğrultuda Türkiye, gerek Filistin uzlaşmasının sağlanması, gerek barış sürecinin yeniden canlandırılması için aktif çaba göstermeye devam edecektir. Sivil toplum kuruluşları tarafından Gazze'ye insani yardım amacıyla gönderilen sivil konvoya yapılan saldırının ilgili uluslararası platformlarda takipçisi olacağız. İsrail, uluslar arası hukuka ve her türlü insani değerlere aykırı bu yasadışı eylemlerden dolayı resmen özür dilemedikçe, Gazze'ye yönelik ambargoyu kaldırmadıkça ve bu menfur olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödemedikçe, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi düşünülemez."
Başbakan Erdoğan, kentlere yönelik projeleri de anlattı. Erdoğan, Yassıada ve Sivriada'yı farklı bir konseptle yeniden ele alacaklarını belirterek, "Yassıada'yı bir Demokrasi Müzesi'ne dönüştüreceğiz" dedi.

 
‘Akdağ Türkiye’nin şansı’
 
Bölge ekonomisine Deriner desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Akdağ Türkiye’nin şansı’
12 Haziran seçimlerinin ardından yeni kurulan hükümette Sağlık Bakanı ...
Yazıcı'ya Baba Tavsiyesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Bakanlar Kurulu'nda Gümrük ...
ETSO’dan Akdağ Kutlaması
urum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik, Sağlık Bakanı ...
 
Akdağ’a tebrik yağmuru
Sağlık Bakanı olan Recep Akdağ’ın 61. Hükümet’te de görevine devam etmesi, ...
İçişleri'nde Şahin dönemi başladı
Yeni İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, görevi Osman Güneş'ten devraldı. ...
Milli Savunma Bakanlığı'nda Devir Teslim
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, görevi Vecdi Gönül'den devraldı. Vecdi ...
 
Dinçer görevi devraldı
Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilen Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı ...
‘Allah kolaylık versin’
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 60. hükümetin Gençlik ve Spordan Sorumlu ...
Başbakan Yardımcılarına görev paylaşımı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcılarının yetki ve görev alanları belirlendi.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri