Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
Erzurum ülke ortalamasını geçti
Erzurum ülke ortalamasını geçti
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ETÜ’nün çevre dostluğu tescillendi
ETÜ’nün çevre dostluğu tescillendi
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
HABERLER>EKONOMİ
21 Aralık 2012 Cuma - 14:50

İş arayanlar dikkat..!

Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İşgücü Piyasası İzleme ve Değerlendirme Servisi tarafından yapılan Erzurum İşgücü Piyasası Talep araştırması tamamlandı.

İş arayanlar dikkat..!

ERZURUM (İHA) - Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İşgücü Piyasası İzleme ve Değerlendirme Servisi tarafından yapılan Erzurum İşgücü Piyasası Talep araştırması tamamlandı.
İşkur İl Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğu belirtilerek, Bu hedef doğrultusunda Erzurum ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında işgücü piyasası talep araştırması yapıldığı kaydedildi.
ERZURUM’UN İHTİYACI
Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Erzurum genelinde açık iş oranı yüzde 1,8 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 5,5 ile Bilgi ve İletişim sektöründe olduğu görülmektedir. Bilgi ve iletişim sektörünü yüzde 4,0’lık açık iş oranı ile İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmet Faaliyetleri sektörü ve yüzde 3,6’lIk açık iş oranı ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir .
Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı; yüzde 3,5 ile Büro Hizmetlerinde Çalışan Elemanlar meslek grubundadır. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 3,1 ile Hizmet ve Satış Elemanları ve yüzde 2,9 ile Sanatkârlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar Meslek Mensupları’dır.
İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Müşteri Temsilcisi, Komi(Garson Yardımcısı), Sıhhi Tesisatçı, Pazarlamacı(Satış Temsilcisi) ve Satış Elemanı (Tanıtım)’dır.” Denildi.
Erzurum İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 2012 yılının Aralık ayı sonu itibariyle net istihdam azalışı beklentisi yüzde 4,99 iken bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda 5,24 puan artış göstererek yüzde 0,25’e yükseldiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi; “Sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 11,77 ile Diğer Hizmet Faaliyetleri, yüzde 7,44 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmet Faaliyetleri ve yüzde 5,86 ile Bilgi ve İletişim sektörü olduğu görülecektir .
2012 Yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Beden İşçisi(Genel), Müşteri Temsilcisi, Hemşire, Garson, Aşçı. Aynı dönem itibariyle net istihdam azalışı beklenen meslekler ise Beden İşçisi(Temizlik), Beden İşçisi(İnşaat), Beton ve Betonarme Kalıpçısı, Sıvacı, Duvarcı şeklinde sıralanmaktadır.
Sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 3,16 ile Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı Faaliyetleri, yüzde 2,67 ile Diğer Hizmet Faaliyetleri ve yüzde 1,80 ile İmalat sektörü olduğu görülecektir.
Beden İşçisi(Genel), Pazarlamacı(Satış Temsilcisi), Kil Hamuru Vakum Makinesi İşçisi, Elektrik Teknisyeni, Satış Elemanı(Toptan) meslekleri 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Buna karşılık; Aşçı, Garson(Servis Elemanı), Beden İşçisi(Temizlik), Büro Memuru(Genel), ve Muhasebeci meslekleri ise 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir.
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Müşteri Temsilcisi, Pazarlamacı(Satış Temsilcisi), Satış Elemanı(Tanıtım), Beden İşçisi(Genel), Muhasebeci’dir. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 72,3 ile ilgili meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 60,8 ile yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 53,4 ile ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 15,0 ile çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve yüzde 10,3 ile de önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir.”
Yapılan çalışmanın Erzurum ili genelinde, Haziran-Temmuz 2012 döneminde, 752 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak hazırlandığını belirtilerek, “Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Erzurum İşgücü Piyasası Analizi Raporu” Aralık ayı içerisinde yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında ilin işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecektir.” denildi.
 

 
Oltu Kaya’yı uğurladı
 
Dadaşlar’dan Maya dalgası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Markalaşmada ezber bozuldu
Çok değil bundan 10 yıl öncesine kadar markalaşma bilincinin yeterli düzeyde ...
Şimşek'ten teşvik açıklaması
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Teşvikler 5084'de dahil olmak üzere belli ...
Tarım Çalıştayı tamamlandı
Çalıştayda, 'hayvancılık üretim durumu, pazarlama ve ithalat-ihracat, ...
 
Köten ‘Beyaz Yakalıları’ anlattı
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından davet ...
Karda çıplak ayaklı eylem
Erzurum’da Türk Sağlık-Sen üyeleri sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde ...
Bingöl ve Bayburt yolu ulaşıma açıldı
Doğu Anadolu Bölgesi’nde aralıkla olarak devam eden kar yağışı ve tipi ...
 
KUDAKA’dan turizme yeni destek
4 Ocak 2013 tarihine kadar başvuruların kabul edileceği programın genel ...
Refah düzeyimiz artıyor..
Her üç aileden birinin otomobil sahibi olduğu Erzurum’un refah düzeyi ...
Kamu-Sen’den zam protestosu
Kamu-Sen Mersin İl Temsilciliği üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri