Erzurum Konfeksiyoncular ve İmalatçılar Odası Başkanı Fuat Yılmaz, konfeksiyoncu ve imalatçıların acilen desteklenmemesi halinde tamamen yok olacağını dile getirdi.
Konfeksiyonculuk sektörünün kan kaybı yüzünden ölüm döşeğinde olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz 2 yılda 30’dan fazla konfeksiyon imalathanesinin kapısına kilit vurulduğunu dile getirdi. Yılmaz, “Konfeksiyon imalatçılardan geri kalan bir çoğunluğu borçlarından dolayı icralık durumda. Çok olumsuz bir tabloyla karşı karşıyayız. Ayrıca büyük alışveriş merkezlerinde bu alanda haksız rekabet oluşturuyor. Bu gidişle Erzurum’da hiçbir esnaf işini yapamayacak duruma gelecek. Kapısına kilit vuran işletme sayısı artacak.” dedi.
‘KOSGEB DESTEK VERİYOR AMA…’
İmalatçıların sorunlarının giderek artığını kaydeden Yılmaz şunları aktardı: “İmalatçılar olarak önemli sorunlarımız var. Bu sorunlarımız her geçen gün artıyor. KOSGEB’den destek alıyoruz ama yetersiz kalıyor. KOSGEB’in yanı sıra KUDAKA’da imalatçılara yönelik projeler hazırlayarak bizleri desteklemesini istiyoruz. Esnafımız borcunu bile ödeyemez hale gelmiştir, desteğe ve yardıma muhtaç durumda bırakılmıştır. Erzurum’da durum her geçen gün kötüye gidiyor. İmalatçı sektör dükkân kapatıyorsa, çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor demektir. Üretimin desteklenmesi için herkes üzerine düşeni yapabilmelidir. Teşvik yasası bu konuda önemli bir yere sahip. Bu konuda ki düzenlemeler yatırımı ve üretimi artıracak nitelikte olmalıdır. Tekstil sektörü ayakta kalma mücadelesi veriyor. Tekstil sektörü can çekişiyor, yardıma ihtiyacı var.”diye konuştu.
‘KALİFİYELİ ELEMAN YETİŞMİYOR’
Konfeksiyonculuk sektörünün en büyük sorunlarından birinin de kalifiyeli eleman yetişmemesi olduğunu dile getiren Yılmaz, “Konfeksiyoncuların büyük çoğunluğunun bağ kur borç kıskacında olduğunu belirterek, bir çok meslek mensubunun yeşil kart alacak duruma geldi. Durum böyle oluncu genç çırak yetiştiremez hale geldik. Hem bu kadar sıkıntılı bir alan olduğu için gençler bu alana yönelmiyor. Kökten eleman yetişmeyince geleceğe yönelik bir umudumuzda olmuyor. Hal böyle olunca, konfeksiyonculuk sektörünün yok olması kaçınılmaz duruma geliyor.”dedi.