Avrupa Birliği (AB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Erzurum, Gaziantep, Elazığ, Samsun, Samsun ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından finanse edilen, KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi’nin (KUYAP), Erzurum, Kars ve Van’daki KOBİ’lerin işveren ve çalışanlarına yönelik, bilgilendirme konferansı Ankara’da gerçekleştirildi.
TOBB ve KUYAP Merkez Ofisi’nin ev sahipliğinde, KUYAP Erzurum Eğitim, Destek ve Koordinasyon Merkezi’nin katkısıyla bir otelin toplantı salonunda düzenlenen konferans, TOBB AB Proje Geliştirme ve İzleme Müdürü Werner Gruber’in açış konuşmasıyla başladı. Projenin, KOBİ’lerin çalışan ve işverenleri açısından öneminden söz eden Gruber, proje süresince 5 bin KOBİ çalışan ve işverene, küresel ekonomideki uyum yeteneğini artırma eğitimi verilmesinin hedeflendiğini söyledi. Konuşmasında, TOBB başta olmak üzere projeye dahil olan odaların, KUYAP faaliyetlerini kendi stratejik planlarına entegre etmesi gerektiğini vurgulayan Werner Gruber, ileriki dönemlerde projenin etkilerinin daha belirgin bir şekilde görüleceğini dile getirdi. 3 aylık bir uzatmayla, 2015 yılı Mayıs ayında sona ermesi planlanan projenin son aşamasında, e-öğrenme platformunun zengin bir içerikle KOBİ’lerin çalışan ve işverenlerin istifadesine sunacaklarını açıklayan Werner Gruber, projenin bu ayağının, kendisini geliştirmek isteyen ve küresel ekonomideki değişimlere ayak uydurmak için eğitim almak isteyen işletmelere büyük bir imkan sağlayacağını ifade etti.
Açış konuşmasının ardından, KUYAP Takım Lideri Alberto Gomez tarafından, 2013 yılı Şubat ayında
ERZURUM PİLOT İLLER ARASINDA
Erzurum’un da aralarında bulunduğu 15 ilde uygulamaya konulan projenin amacı ve bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetleri hakkında bilgiler verildi. Projenin uygulama aşamasında zaman zaman sıkıntılarla karşılaştıklarını ifade eden KUYAP Takım Lideri Gomez, bu sıkıntıların proje ekibi ve uygulayıcı odaların özverili çabaları sonucunda aşıldığını söyledi. KUYAP’ın Türkiye için en uygun zamanda uygulandığını vurgulayan Gomez, “Türkiye’deki KOBİ’ler artık gelişmiş iş yapma anlayışına sahiptir. Bundan sonra, inovasyon, rekabetçilik, çalışanların gelişimi ve yetkilendirilmesi ile yeni iş yapma modelleri aşamasına geçilmelidir” dedi. Projenin işletmeler açısından faydalarından söz eden Gomez, uyum yeteneğini artıran işletmelerin rekabetçilik şansının daha da arttığını bunun da başarıyı getirdiğini sözlerine ekledi.
Toplantıda daha sonra, projenin eğitimlerinden sorumlu uzmanı Carlo Penco tarafından, KUYAP’ın iyi örnekler araştırması ve eğitim ihtiyaç araştırması bulgularının paylaşıldığı sunumlar yapıldı. KUYAP Erzurum Eğitim Destek ve Koordinasyon Merkezi personeli Tuğçe Duru Kaya ve Edip İpekyüz tarafından, Erzurum, Kars ve Van’da yürüttükleri proje çalışmalarıyla ilgili bilgi verildiği toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.