Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 1 - Altay: 1
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 1 - Altay: 1
Trendyol 1. Lig: Giresunspor: 1 - Ümraniyespor: 2
Trendyol 1. Lig: Giresunspor: 1 - Ümraniyespor: 2
3.6 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi
3.6 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi
Başıboş köpek kazaya sebep oldu
Başıboş köpek kazaya sebep oldu
Aranan 8 kişi yakalandı
Aranan 8 kişi yakalandı
HABERLER>GUNCEL
16 Eylül 2023 Cumartesi - 04:20

Kafkas İslam Ordusuna vefa

Azerbaycan’ın başkenti Bakü'nün Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu tarafından düşman işgalinden kurtarılmasının 105. yıl dönümünde, Bakü Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Kafkas İslam Ordusuna vefa

Azerbaycan’ın başkenti Bakü'nün Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu tarafından düşman işgalinden kurtarılmasının 105. yıl dönümünde, Bakü Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'ın başkenti Bakü'yü Ermeni ve Bolşevik çetelerinden kurtarmasının üzerinden 105 yıl geçti. Zaferin yıl dönümünde Türkiye Bakü Büyükelçiliği tarafından Bakü Türk Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Bakü Büyükelçiliği Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Soner Oruçoğlu, Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın yetkilileri, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile büyükelçilik çalışanları katıldı.

Şehitlik Anıtı'na çelenk konulan törende, saygı duruşunda bulunuldu. Büyükelçi Cahit Bağcı şehitlik anı defterini imzaladıktan sonra yaptığı konuşmada, "Aziz şehitlerimiz, Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu'nun neferleri olarak can Azerbaycan uğrunda verdiğiniz cansiperane mücadeleniz aradan yıllar geçmesine rağmen şükran ve minnetle anılmaktadır. Azerbaycanlı kardeşlerimizle örnek dayanışmamız, tarihimize altın harflerle yazılmış, iki devlet tek millet şiarımızın temelini teşkil etmiştir. Müttefikliğimiz bu topraklarda akan kanlarınızdan filizlenmiş, kardeşliğimiz aziz hatıralarınızla güçlenmiştir. 1915'te Çanakkale'de olduğu gibi 1918'de Bakü ve Azerbaycan'ın diğer bölgelerinde verdiğimiz omuz omuza mücadeledeki kararlılık Türkiye Yüzyılı'nın başladığı bugünler için de ilham kaynağı olmuştur" ifadelerini kullandı.

Bağcı, konuşmasına şöyle devam etti: "1918 senesinde Gence, Gökçay, Aksu, Kürdemir ve Şamahı istikametlerinden Bakü'ye uzanan bağımsızlık mücadelenizdeki aynı ruhla şanlı Azerbaycan ordusu da 2020 yılında zafer yolundan Şuşa'ya ulaşmış ve 44 günde öz topraklarındaki işgale son vermiştir. Azerbaycan'ın dört bir köşesinde kardeş vatanın bağrına defnedilmiş yüzlerce şehidimiz aynı zamanda ilişkilerimizin derin tarihi köklerini de göstermektedir. Bizlere bıraktığınız kıymetli emanetler olarak bildiğimiz kardeşliğimizi ve kader birliğimizi hassasiyetle muhafaza edeceğimizden emin olunuz. Can Azerbaycan için gayretleriniz ve şanlı mücadeleniz bizler için gurur nişanesidir. Bakü'nün düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yıl dönümünde aziz hatıralarınızı hürmet ve şükranla yad ediyoruz. Sizleri ve Türkiye ile Azerbaycan'ın bağımsızlığı uğruna şehadete erişen bütün kahramanlarımızı rahmet ve saygıyla anıyoruz. Ruhlarınız şad olsun."

Temsili şehit kabirlerine karanfiller bırakıldıktan sonra tören sona erdi.

Azerbaycanlı gazilerden Türk şehitliğine ziyaret

Azerbaycanlı 1. Karabağ ve 2. Karabağ Savaşı gazileri ve Türk Dünyası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Azerbaycan üyeleri, Ülkücü, Bozkurtlar Derneği üyeleri de Türk şehitliğini ziyaret ederek anıta çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu. Azerbaycan Milliyetçi Demokrat Partisi Başkanı Kalender Muhtarlı, Kafkas İslam Ordusu'nun yaptıklarının Azerbaycan halkının kalplerinde yaşadığını belirterek, "Şehit olan Türk askerlerinin mezarları bizim için çok kıymetli. Biz bunun her zaman akıllarda kalacağını ve gelecek nesillere aktarılacağını düşünüyoruz. Türk şehitliğini ziyaret etmek her bir Azerbaycan Türkü için bir vicdan, bir namus ve vatan borcudur" diye konuştu.

"Bu, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin bir örneğidir"

Türk Dünyası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Azerbaycan Ülke Başkanı Feridun Almetli de Bakü'nün Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtarılmasının yıl dönümünün önemli bir gün olduğunu vurguladı. Almetli, "Türk kardeşlerimizin şehit olduğu bir gün. Bu Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin bir örneğidir. 105 sene önce nasıl bu kardeşlik vardıysa 105 sene sonra İkinci Karabağ Savaşı'nda da Türk milleti bu örneği göstermiştir. Türkiye-Azerbaycan kardeşliği bundan sonra da ebedi kalacaktır. Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu'nun bütün şehitlerini bugün şükranla, saygıyla, sevgiyle anıyoruz ve Allah'tan rahmet diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bin 142 şehit

Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın Osmanlı Devleti'nden yardım talep etmesi üzerine ordusuyla Azerbaycan'ı düşman işgalinden kurtarmak için görevlendirildi. Azerbaycan'ın çeşitli vilayetlerinde Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerine karşı verilen mücadelenin ardından 15 Eylül 1918'de Bakü işgalden kurtarıldı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için verdiği mücadelede bin 142 şehit verdi.

 
3 bin 500 yıllık tarihi eser ele geçirildi
 
AFAD'dan Libya için 4 bin ton yardım malzemesi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kara yağız 16 Eylül 2023 Cumartesi 12:18

kafkas islam ordusu komutanı nuri paşamıza ALLAHTAN rahmet diliyorum onu şehit eden batı hain kefere pisliklerinine lanetliyorum

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne atama
Erzurum il Tarım ve Orman Müdürlüğüne Yenimahalle İlçe Tarım ve Orman ...
Çiftçi: ‘Ahilik milli değerimiz’
Çiftçi, ' Anadolu’nun fethinden sonra bu coğrafyanın vatanlaşması, Türkleşmesi ...
Taş Medreselilerden 12 Eylül zulmüne tepki
12 Eylül 1980 darbesinde cezaevinde yatan ve "Taş Medreseli Ülkücüler" ...
 
Tekin’den öğretmen ve öğrencilere mektup var
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yayımladığı mektupla yeni eğitim ve öğretim ...
‘Bu ülkede Gün Sazaklar tükenmez’
Sazak, 'Bizler hükmedilecek insanlar değiliz. Allah’ın adaleti ile hizmet ...
'Taş Medreseli Ülkücüler' buluştu
12 Eylül 1980 darbesinde cezaevinde yatan ve "Taş Medreseli Ülkücüler" ...
 
43 yıldır dinmeyen acı
12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden tam 43 sene geçti. Darbe sonrası cezaevlerinde ...
Tunç: 'İlk hedefimiz yeni bir anayasa'
Tunç, “Darbecilerin yaptığı anayasadan kurtulma zamanı gelmiştir. İnşallah ...
‘20 milyon öğrenci ders başı yapacak’
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’de yaklaşık 20 milyon öğrencinin ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri