Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
HABERLER>GUNCEL
24 Haziran 2011 Cuma - 07:45

Karayazı, Ters Lale’yle gündemde

Ters Lale olarak adlandırılan 'Fritillaria Michailovskyi' denilen türün, sadece Erzurum bölgesinde bulunduğunu açıklayan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ergün kaçakçılık olayına değinerek, “Ters Lalenin yetiştiği Karayazı’daki alanın lokal koruma altına alınması için müracaat etmiştik ve kabul edilmişti. Bunların hepsi sökülmüş. Bunların dışında da nadir türler mevcut. Bu çok büyük, hazine değerinde bir kaçakçılık. " dedi.

Karayazı, Ters Lale’yle gündemde

ERZURUM gazetesi
Ters Lale olarak adlandırılan 'Fritillaria Michailovskyi' denilen türün, sadece Erzurum bölgesinde bulunduğunu açıklayan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Emin Ergün kaçakçılık olayına değinerek, “Ters Lalenin yetiştiği Karayazı’daki alanın lokal koruma altına alınması için müracaat etmiştik ve kabul edilmişti. Bunların hepsi sökülmüş. Bunların dışında da nadir türler mevcut. Bu çok büyük, hazine değerinde bir kaçakçılık. " dedi.
ERGÜN TERS LALE OLAYINI DEĞERLENDİRDİ
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Emin Ergün, yurt dışındaki geofit (soğanlı bitkiler) bahçelerinde, Türkiye'den kaçırılan birçok bitkiye rastlandığını, bunun önüne geçmek için Yalova'da ülkenin ilk geofit bahçesini kuracaklarını söyledi.
Dr. Emin Ergün, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurt dışına çıkartılmak üzereyken yakalanan, çoğunluğu Türkiye orijinli birçok ülkeden toplanmış endemik bitki soğanlarını koruma altına aldıklarını belirtti.
Ergün, Türkiye'nin endemik bitkiler açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Dünyadaki gen merkezlerinden birisi Anadolu yarımadasında. Avrupa'daki endemik bitkilerin iki katından fazlası ülkemizde bulunuyor. Bunların korunması önemli. Arkadaşlarımız yoğun bir şekilde bu bitkileri topluyorlar. Yine burada kuracağımız, Türkiye'de ilk olacak geofit bahçesinde bunları sergileyeceğiz" dedi.
BİTKİ KAÇAKÇILIĞI UYARISI
Türkiye'de sürekli olarak bitkilerin kaçırıldığına değinen Ergün, şöyle konuştu:
"Yurt dışındaki geofit bahçelerinde Türkiye'den birçok bitkiyi görüyorsunuz. Bunların çoğu ülkemizden kaçırılıyor. 1 Haziran'da yaşanan bir kaçakçılık olayı var. Bu yakalanan materyale muhafaza amaçlı olarak biz sahip çıktık. Oluşturacağımız geofit bahçesi içinde önemli bir materyal bu. Hepsi etiketli ve muhafaza altında. 165 türün olduğunu biliyoruz. Toplanan materyal 5 bin 236 tane ve 169 kilogram ağırlında. Şu anda bunları koruma altına aldık. Bu materyallerin yurt dışına çıkarılmaya çalışılması hoş bir şey değil. Bunlara elimizdeki diğer materyalle sahip çıkacağız. "
"HAZİNE DEĞERİNDE BİR KAÇAKÇILIK"
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Geofitleri Projesi Yöneticisi ve Süs Bitkileri Uzmanı Erdal Kaya da geofitlerin yüzde 90'ının Türkiye'de olduğunu belirtti.
Kaya, yakalanan geofitlerin çoğunluğunun Türkiye'den, bir kısmının da çeşitli ülkelerden alındığını belirterek, şunları kaydetti: "İran'dan, Suriye'den, Bulgaristan ve Yunanistan'dan alınanları da var. İtinayla toplanmışlar. Bunların içerisinde nadir olanlar da var. Sadece Türkiye'de yetişen türler de var. Bunlardan birisi 'Fritillaria Michailovskyi' dediğimiz tür, sadece Erzurum bölgesinde var. Buranın lokal koruma altına alınması için müracaat etmiştik ve kabul edilmişti. Bunların hepsi sökülmüş. Bunların dışında da nadir türler mevcut. Bu çok büyük, hazine değerinde bir kaçakçılık. "
"DEĞERİ AYASOFYA CAMİİ, SÜMELA MANASTIRI GİBİ PAHA BİÇİLEMEZ"
Kendilerine teslim edilen bitkileri hem koruyup hem de çoğaltacaklarını ifade eden Kaya, "Bunları geofitlerin doğasındaki halinde eksütü muhafaza altına aldık. Biz bunları yüzde 50'lik güneş altında, sıfır rakımda, daha önceki deneyimlerimize dayanarak burada yaşatacağız ve çoğaltacağız" dedi.
Kaya, ters lale olarak bilinen Fritillaria'nın 41 tane daha türü olduğunu belirterek, bu bitkinin Alzheimer ve kanser hastalığında kullanılması için Gazi Üniversitesinde çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.
Bitkilerin önemli bir değere sahip olduğunu vurgulayan Kaya, "5 bin 236 bitki, 10 ülkeden 3 ay boyunca toplanmış. Bunun toplama maliyeti 220-225 bin avrodur. Değeri ise Ayasofya Camii, Sümela Manastırı gibi paha biçilemez. Bu tarihi eserlerin değeri neyse bu bitkilerin değeri de odur" diye konuştu.
KAÇIRILAN BİTKİLERİN EKONOMİK DEĞERİ
Kaya, bitkilerin ekonomik açıdan da değerli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'den götürülen lalenin, Hollanda ekonomisini dünyanın en önemli ekonomisi haline getirdiğini herkes biliyor. Burada, binlerce laleye muadil bitki var. Ters lale mesela. Düzünü götürmüşler şimdi de tersini götürmeye çalışıyorlar. Yani pek çok endemik bitki var. Halen götürdükleri endemik laleler var. Çok büyük bir hazine. Halk daha duyarlı olmalı. 300 yıldır sökülüyor. 3'er, 5'er tane kargoyla, ceplerinde götürüyorlardı, artık arabayla götürüyorlar. Misafirperverliğimizi kullanarak, köylülerimizi kandırarak doğada ne kadar çiçek varsa köylülere toplatıyorlar. 1 çuval soğan getiren kişiye bir kuzu parası veriyorlar. Bu bitkilerin ülkenin geleceği olduğunun bilinmesi lazım. "

 
Bulutlar fidanlık olayını açıkladı
 
ERGİAD tarıma yoğunlaştı
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
esref ceylan 17 Kasım 2014 Pazartesi 19:10

sahıp cıkalım ters lalelere

Yorumu oyla      6      4  
esref ceylan 17 Kasım 2014 Pazartesi 19:08

kaarayazılıyım ters lalerın yerını bılıyom nerde yetısıyor

Yorumu oyla      6      4  
Çırçırlı'dan Karayazılı'ya 22 Mart 2012 Perşembe 19:29

Karayazı yalnız erzurum ve doğunun değil, türkiyenin botanik zenginlikte eşsiz bir ilçesidir. Sanırım flora zenginliği diyorlar, ha , karayazı aynı zamanda beşeri sermayesiyle de gözde olan, bir ilçemizdir.Yeterki kıymetlerimizi değerlerimizi iyi bilelim. Karayazı7nın insanı da kaliteli ve vakurdur. Bu ilçemiz so yıllarda hak etmediği olaylarla gündeme geldi, bu ilçemiz milli birlik ve beraberliğe de iman etmiş insanların yurdudur. Ama sizin dediğiniz gibi, orada doğanlar bile oranın kıymetini bilmiyorsa ne etmek lazım ki..

Yorumu oyla      6      4  
karayazılı 22 Mart 2012 Perşembe 15:37

karayazıda böyle bi sey olduğunu ilk defa duydum bi karayazıli olark kendimden utanıym

Yorumu oyla      6      4  
Mustafa AKIN 24 Haziran 2011 Cuma 14:24

1982 Yılında Sarıkamışta askerlik hizmetimi yaparken Sarıkamış kayak tesislerinin olduğu tepede mayıs-haziran aylarında geziler yaptığım sırada çok çeşitli çiçek topladım ama isimlerini bilmiyordum.Medyada ters lale haberleri çıkınca fotoğraflarını gördüm ve topladığım çiçeklerin çoğunun ters lale olduğunu anladım fakat açan kısım biraz daha yuvarlak ve ikili ve üçlü çicekler halindeydi eğer araştıracak varsa yazdığım gibi kayak merkezinin sağ tarafında yamaç tarafında eğer zamanım ve maddi imkanım olsa kendim gider bakardım....

Yorumu oyla      6      4  
aşkaleli 24 Haziran 2011 Cuma 13:52

Ben ters laleleri Hakkari'de gördüm ve oraya özgü olduğunu biliyordum. Hocamız bunu bir araştırsa iyi olacak.

Yorumu oyla      6      4  
çaykolik 24 Haziran 2011 Cuma 10:46

Düz laleyi taaa Hollandaya götürdüler,ters lale nereye gitti? İki ters bir düz haroşa örgü oldu hemi.

Yorumu oyla      6      4  
dadaş 24 Haziran 2011 Cuma 08:39

aynı lalelerden palandöken dağında var.çok kıymetli ise gidip toplasınlar.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizm’de ‘Hemşehri Konsepti’
Kültür ve Turizm Müdürü Öztürk, okulların tatil olmasıyla birlikte her ...
Palandöken’de çağdaş yapılanma
Palandöken Kaymakamlığı, kurumsal gelişim alanındaki çalışmalarına yeni ...
Erzurum’a eğlence merkezi yatırımı
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum’a kazandırılacak olan ...
 
Aziziye Belediyesinden altyapı atılımı
Aziziye Belediyesi, umumi tuvaletleri onarmaya devam ediyor. Geçtiğimiz ...
Düğününde sahne aldı, davetlileri coşturdu
Erzurum'un Oltu ilçesinde müzisyenlik yapan Erdi Özden kendi düğününde ...
Mehmetçik Vakfı'ndan "Kurban" ihalesi
TSK Mehmetçik Vakfı (TSKMEV), bu yılın Kurban Bayramı için vakıf yetkilileri ...
 
Yaylar koruma altında
Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın 25'incisine ev sahipliği yapan Palandöken, ...
Erzurum zenginliğinin farkında değil
YYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alp, "soğanlı bitkiler özelikle Doğu Anadolu ...
Durmuş, hayatının imzasını attı…
Aziziye Kaymakamı Turgay Ünsal’ın koruma polisi Ali Durmuş, Asuman Koman ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri