Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
HABERLER>TÜRKİYE
24 Aralık 2014 Çarşamba - 02:05

Kardeşlik bu işte..

Üsküp’te yaşayan 91 yaşındaki Recep Murat da Başbakan Davutoğlu’nu karşılayanlar arasında yer aldı. Davutoğlu’nu görünce duygulanan Recep Murat’ın göz yaşı döktüğü görüldü.

Kardeşlik bu işte..

TİCARETTE HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

 Başbakan Davutoğlu, Makedonya'da "Bu sene ilk on ayda 375 milyon doları geçtik. Muhtemelen 450 milyon doları yakalayacağız. İlk on ayda yüzde 15 civarında bir artış var ticaretimizde. 3-4 senelik perspektifte artık 1 milyar doları yakalamalıyız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şu anda Türkiye, Makedonya’nın ihracatında 13. sırada. Bizim buraya ihracatımızda ise 8. sıradayız. Ben Makedonya-Türkiye ilişkilerinde ikinci sırayı bile kabul etmem" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, çalışma kahvaltısında, Türkiye-Makedonya Ticaret Odası temsilcileriyle bir araya geldi.

Türkiye ve Makedonya ilişkilerinin, kendisine has özellikleri olduğunu, son derece önemli stratejik ve derin tarihi arka planı bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bir ülkeyi bazen komşu ülke olarak ilan ederiz ama komşu değilsinizdir. Türkiye ile Makedonya arasında ortak sınır olmamakla birlikte bizim için Makedonya komşudan öte, yakın, sıcak ve tarihi ilişkileri olan ülkedir" diye konuştu.

Davutoğlu, şunları kaydetti: "Bu anlamda herhangi iki ülke arasında ilişkilerın üç sac ayağına baktığınızda, kültürel, siyasi, eknomik, tüm bu açılardan baktığınızda, Makedonya’nın Türkiye açısından taşıdığı özel önemi görebiliriz. Kültürel açıdan bakıldığında Makedonya Rumeli diyarında bütün ortak kültürel özelliklerimizin sahaya, halkla ilişkilere yansıdığı son derece kendisine has ve doğal bir kültürel zeminin olduğu bir ülkedir. Bütün Makedonya’da nereyi gezerseniz gezin, bizim kültürel çizgilerimizi görürsünüz. Mimarimizi, ortak kültürel değerlerimizi yaşarsınız. Makedonya,  sanki Anadolu’da geziyormuşcasına rahat ve herkesle sosyal iletişim bağlamında kolay iletişim kurulabilen atmosferdir. Bu ekonomik ilişkiler bağlamında önemlidir.  İş dünyamızın bulunduğu ülkede kendisini yabancı hissetmemesi, o ülkenin kültürel bütünleşik yapıya sahip olması, iki ülke arasında, iki halk arasındaki ilişkiler bakımından çok önemli."

"KÜLTÜREL MİRASIMIZDAN TEK BİR ÇİVİ SÖKÜLSE"

Türkiye-Makedonya ticaret odası üyelerinin, Makedonya içinde faaliyet yaparken farklı bir ülkede faaliyet yapıyor olmanın gurbetini, yabancılığını hissetmeyeceğine işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:"Ben, Makedonya’yı Dışişleri Bakanlığım döneminde, neredeyse karış karış gezdim, köylerine kadar. Nerede tarihi eserimiz, kültürel mirasımız var, onları takip ederim ve arkadaşlara verdiğim talimat çok açıktı, genelde Balkanlar'da özelde Makedonya’da kültürel mirasımızdan tek bir taş sökülse, tek bir çivi sökülse bunun hesabını veremeyiz. Bunu, şunun için zikrediyorum; bu topraklar bize yabancı değil. Bu toprakların kültürü, dokusu bizim kültürümüzün, dokumuzun bir parçası. Hiçbir yerde yabancılık hissetmezsiniz. Bu kültürel yakınlık, iş dünyası için önemli."

Ülkeler arasındaki önemli ikinci hususun siyasi ilişkiler olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye’nin Makedonya ile sahip olduğu yakın siyasi ilişkinin çok az ülkeyle kurulabildiğini vurguladı.

Makedonya’yı anayasal adıyla tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, "Bütün zeminlerde Türkiye, Makedonya’yı Anayasal adıyla tanımaktadır, diye metinlere dip not düşen ülkedir. Dolasıyla sizin burada, siyasi ilişkiler bağlamında başınızın her zaman dik, kendisine güveni tam olması, siyasi ilişki kurmak bakımından hiçbir sıkıntı yaşamaması lazım. Bütün devlet kurumları sizin hizmetinizdedir" şeklinde konuştu.

"EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİN EN ÜST DÜZEYDE OLMASI LAZIM"

Türkiye ve Makedonya arasında, 2010'da stratejik belgesi imzalandığını ve  alınan karara göre her sene mutlaka karşılıklı üst düzey ziyaretlerin gerçekleştirildiğini anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Ay yok ki karşılıklı ziyaret olmamış olsun. Her ziyarette bütün diğer konular dışında işadamlarımızın buradaki faaliyetlerine de büyük önem veriyoruz. Bize intikal eden her konuyu muhataplarımızla dostane şekilde paylaşıyoruz. Bundan sonra da bu ilişki böyle devam edecek. Bu ziyarette de sizden aldığımız iş dünyasının buradaki faaliyetleriyle ilgili konuları paylaşacağız. Diğer taraftan Türkçe Bayramı kutlamalarına katılacağız. Bunlar, bizim kültürel, siyasi ilişkilerimizin kesiştiği alanlardır. Bu derece yoğun siyasi kültürel ilişki varken ekonomik ilişkilerimizin en üst düzeyde olması lazım. Ben bu noktada Makedonya Ticaret Odası’na teşekkür ediyorum, 2008’den bu yana büyük mesafeler aldık. Ama bana sorduğunuzda, daha doğrusu istatistiklere sorduğunuzda bu ilişkiler yeterli mi? Yeterli değil. Bu ilişki bizim diğer alanlardaki ilişkilerimizi yansıtıyor mu? Yansıtmıyor. Yani şu anda Türkiye, Makedonya'nın ihrcatında 13. sırada. Bizim buraya ihricatımızda ise 8. sıradayız. Ben Makedonya-Türkiye ilişkilerinde ikinci sırayı bile kabul etmem. En çok, en büyük ticaret hacmi, Türkiye ve Makedonya arasında olmalı. Çünkü bunun olması için malzeme hepsi var. Helvayı yapmamız gerekiyor. Bunu da yapacak şartlar açık."

MAKEDONYA'NIN BALKANLAR'IN ADETA KALBİ

Makedonya’nın konumu itibarıyla Balkanlar'ın adeta kalbi olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:"Siyasi istikrar olduğunda, ki bu konuda Makedonya’ya hep destek verdik, Balkanlar içinde huzur, istikrar olduğunda, ekonomik merkez olma bakımından geleceğe dönük en fazla önem kazanan ülkelerden biridir. Şimdi tabii ülkenin ekonomik dengeleri, Avrupa Birliği ile ilişkilerinde, isim başta olmak üzere yaşanan sıkıntılar birçok hususlar olabilir ama biz ticaret ve yatırım olarak Türkiye’nin doğal uzantısı, Türkiye ile entegre olma durumunda olan bir ülke olarak bakmamız ve stratejik yatırımlarımızı buna göre planlamamız lazım."

Makedonya'nın Balkanlar içinde etnik ve dini uyum bakımından taşıdığı özel konuma değinen Davutoğlu, Balkanlar'daki bütün etnik, mezhebi, dini grupların Makedonya'da bulunduğunu, bu nedenle Makedonya'da istikrar olursa Balkanlar'da da olacağını söyledi.

"BURADA BULUNMAMIZ TARİHİ BİR GÖREVDİR"

Davutoğlu, Makedonya'daki refah ve ekonomik kalkınmanın diğer yerlere de yansıyacağının altını çizerek, "O nedenle sizin burada yaptıklarınız, hem Türkiye-Makedonya ilişkilerine katkıda bulunuyor. Hem de Makedonya istikrarı üzerinden Balkanlara da katkıda bulunuyor. Dolayısıyla biz Balkanlar'da istikrara refaha önem veren bir ülke olarak sizin burada yaptığınız her yatırımı, hem ticari bakımdan büyük katkı sağlayan bir değer olarak görüyoruz ama aynı zamanda Balkanlar'da istikrarın kurulmasına katkıda bulunan çabalar olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Bu çalışmalarda ne kadar desteğe ihtiyaçları varsa bunları gerçekleştirmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Davutoğlu, "Yeter ki ticaret hacminde uzun yıllardır vurgulaya geldiğimiz 1 milyar doları yakalayalım. Bu sene ilk on ayda 375 milyon doları geçtik. Muhtemelen 450 milyon doları yakalayacağız. İlk on ayda yüzde 15 civarında bir artış var ticaretimizde. 3-4 senelik perspektifte artık 1 milyar doları yakalamalıyız" diye konuştu.

Balkanlarda yapılan yatırımların kendileri için önemine işaret eden Başbakan, "Buralar ayrı bir ülke gibi uzak diyarlar değil. Çok çabuk ulaşabildiğimiz, çok kolay iletişim kurabildiğimiz ve bizi kucaklayacak özelliklere sahip ülkeler. O anlamda bugün görüşmelerde serbest bölgeyi tekrar ele alacağız. Çok önemli ve güzel bir proje. Türkiye'ye yakınlığı sebebiyle de gerçekleşmesi halinde Türkiye-Makedonya ilişkilerine büyük ivme katacak bir proje. Bunu gündemimizde sürekli tutuyoruz, inşallah bunun gerçekleşmesi için gerekli adımlar atılır" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Kültürel bakımdan burada bulunmamız bizim için tarihi bir görevdir. Buradaki kültürel varlığın sürdürülmesi ve iki halk arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi konusunda her türlü çabayı göstereceğiz. Sizler bu anlamda da çok önemli bir köprü rolü oynuyorsunuz" dedi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye Makedonya ilişkilerinin çok daha hızla gelişeceğini belirten Davutoğlu, Makedonya'nın çevresiyle sıkıntıları olduğunu ancak Türkiye ile hiçbir sıkıntısı olmadığını kaydetti.

Davutoğlu, "İşadamlarının bir ülkede hep beraber elini taşın altına koymuş olmaları, birlikte bir çatı altında buluşup, iş dünyasındaki rekabeti güzel bir işbirliğine dönüştürmüş olmalarından dolayı da takdirlerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde yapacağınız her çalışmada bizi yanınızda göreceksiniz" diye konuştu.

OSMANLICA ARŞİVİNDE DESTEĞE HAZIRIZ

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gruevski'nin; Osmanlıca arşive ulaşım anlamında eğitim verilmesi, bu arşivlerin Makedonyalı bilim adamları tarafından kullanılması konusundaki fikrine olumlu yaklaşıyoruz. Ne tür desteğe ihtiyaç varsa bunu vermeye hazırız" dedi.

Makedonya'nın bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan ve Üsküp'e ilk büyükelçi gönderen ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Davutoğlu, başbakanlık görevini aldıktan sonra ilk ağırladığı Başbakanın da Gruevski olduğunu dile getirdi. Eylül ayında yapılan bu ziyaret sonrasında Gruevsk'ye ilk fırsatta iade-i ziyarette bulunacağını söylediğini anımsatan Başbakan Davutoğlu, Balkanlara yaptığı ziyaretin de ilk olduğunu aktardı.

 

Gruevski'nin bir ilke imza attığını, tek seferde Türkiye'de 5 şehri ziyaret ettiğini belirten Davutoğlu, kendisinin yoğunluk dolayısıyla bu ziyaretinde fırsatı olmadığını ama ilk fırsatta Makedonya'da en az 5 şehri kapsayan bir ziyareti düşündüğünü ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, yapılan ziyaretlerin arkasında siyasi anlamda kurulan güven ilişkilerinin olduğuna işaret ederek, "Türkiye, her NATO zirvesinde Makedonya'nın NATO üyeliğini desteklemiştir. Makedonya'nın atlantik yapılanmaları içinde yer alması konusunda da hep desteğini ifade etmiştir, bundan sonra da bu desteğimiz sürecek" dedi.

"Siyasal ilişkiler bağlamında Balkanlar'da istikrar ve refahın sağlanması, etnik ve herhangi bir çatışmanın olmaması bakımından Makedonya son derece stratejik bir ülkedir" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:"Çünkü Balkanların kalbi mahiyetinde, tam merkezi konumda birçok farklı etnik ve dini temelli topluluğu bünyesinde barındıran çok kültürlü bir ülke olarak, Balkanların küçük bir özetidir. Bu çerçevede Makedonya'daki etnik ve dini çoğulculuğun korunması, kültürel alanda faaliyetlerin devamı büyük bir önem taşıyor."

"OSMANLICA ARŞİVE ULAŞIMDAKİ FİKRE OLUMLU YAKLAŞIYORUZ"

Başbakan Davutoğlu, ekonomik ilişkilerin kültürel ilişkileri de destekleyen boyutlar ihtiva ettiğini dile getirerek, uluslararası Balkan Üniversitesinin Türkiye'nin de desteklediği bir proje olarak, eğitime katkı verdiğini ifade etti.

Kültürel işbirliğinin ortak tarihten doğan bir zaruret olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Türkiye olarak Sayın Gruevski'nin; Osmanlıca arşive ulaşım anlamında eğitim verilmesi, bu arşivlerin Makedonyalı bilim adamları tarafından kullanılması konusundaki fikrine olumlu yaklaşıyoruz. Ne tür desteğe ihtiyaç varsa bunu vermeye hazırız. Bu bizim ortak kültür mirasımızdır" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, 2015'ten sonraki görev dağılımında Afganistan'da Makedonya askerlerinin Türk birliğinde görev alıyor olmalarının da ve birlikte çalışılıyor olmasının da karşılıklı dayanışmanın güzel bir örneği olduğunu kaydetti.

ÜSKÜP’TEKİ SOYDAŞLARLA BULUŞTU

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Türk çarşısını ziyaretinde, soydaşların sevinç gözyaşlarıyla karşılandı.

Murat Paşa Camisi’ni ziyaret eden Davutoğlu, burada soydaşlara hitap etti. Davutoğlu, bedenen Ankara’da olsalarda ruhen hep Makedonya’da, Saraybosna’da tüm Rumeli diyarında olduklarını ifade etti.

“Sizin dertleriniz bizim dertlerimizdir” diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:“Sizin ayağınıza bir diken batsa bizim yüreğimize hançer saplanır. Buradan ecdat yadigarı mescitten bir tek çakıl taşı düşse bizim dünyamızda büyük deprem olur. Onu bilin. Her birinizin, burada huzur içinde, onurlu şekilde, dininizi, örfünüzü geleneğinizi yaşamak ve yaşatması en büyük kutsal vazifenizdir ve bizim teminatımız altındadır. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri sizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı.”

Davutoğlu, daha önceki Üsküp ziyaretlerinde, burada yaşayan Türkler'le buluşmadan ayrılmadığını ifade ederek, “Bu resmi ziyaret arasında vaktimiz dar olsa da size selam vermeden ayrılmak istemedim” dedi.

Makedonya’yı bir sonraki ziyaretinde daha kapsamlı buluşmalara katılacağını bildiren Davutoğlu, “Bu diyarlar, hem emanettir hem de ruhumuzun huzur bulduğu yerlerdir” ifadesini kullandı.

"HİÇBİR GÜÇ İSTANBUL İLE ÜSKÜP’Ü BİRBİRİNDEN AYIRAMAZ"

Türkiye ve Makedonya arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu, son 4 ayda iki ülke arasında karşılıklı birçok üst düzey ziyaretin gerçekleştiğini anlatan Davutoğlu, “Şimdi ben geldim. Biz sizi hiç boş bırakmayacağız. Siz yeter ki bizi çağırın. Evladı Fatihan olarak bize tevdi edilen emanete hep sahip çıkacağız. Hiçbir güç İstanbul ile Üsküp’ü birbirinden ayıramaz” diye konuştu.

“ARKANIZDA 77 MİLYON KARDEŞİNİZ OLDUĞUNU UNUTMAYACAKSINIZ”

 “İnşallah sizler bu huzurlu ortamda, kimliğinizi, dininizi, onurlu şekilde yaşayacaksınız" ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:“Arkanızda da 77 milyon kardeşiniz olduğunu unutmayacaksınız. Sahipsiz değilsiniz, kimsesiz değilsiniz. Bir derdiniz olduğunda ‘bize kim bakacak’ diye soracak ihtiyaç içinde değilsiniz. Makedonya’da varsınız, var olmaya devam edeceksiniz. Bu topraklarda evladı Fatihanın torunları olarak varlığınızı korumaya devam edeceksiniz.”

“ÜSKÜPLÜ AHMET GELDİ, DEYİN”

Davutoğlu, soydaşlardan, ailelerine ve yakınlarına da selam iletmelerini isteyerek, “Üsküplü Ahmet geldi, deyin öyle Konyalı değil, tamam? Selam söyleyin” dedi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından camiden çıkarken, vatandaşların sevgi gösterisiyle karşılandı. Çok sayıda vatandaş, Davutoğlu ile konuşmak ve fotoğraf çektirmek için çaba gösterirken, bazı vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirdi.

DAVUTOĞLU’NU GÖRÜNCE GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Üsküp’te yaşayan 91 yaşındaki Recep Murat da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu karşılayanlar arasında yer aldı. Başbakan Davutoğlu’nu görünce duygulanan Recep Murat’ın göz yaşı döktüğü görüldü.

Davutoğlu, Murat’ın ağlayarak, “Size selam, bütün Türkiye’ye selam, dosta düşmana selam” ifadeler kullanması üzerine, “Türkiye’de düşman yok, herkes dost” karşılığını verdi.

Başbakan Davutoğlu, daha önce Türkiye’ye yakın zamanda hiç gelip gelmediğini sorduğu Recep Murat’ın, 91 yaşında olduğunu,  6 yıl önce Türkiye’yi ziyaret ettiğini söylemesi üzerine, “Ama biz sana Türkiye’yi getirdik” karşılığını verdi.

Davutoğlu, Üsküp’e bir sonraki gelişinde Recep Murat’a kendisini evinde ziyaret etme sözünü verdi.

Başbakan Davutoğlu, daha sonra Türk çarşısında kendisine sevgi gösteren vatandaşlarla sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 
Erzurum Olimpik Eğitim Projesi başlıyor
 
Bosna’dan Erzurum’a Tarih Köprüsü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Artık Arslanca Konuşuyoruz’
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin 3’üncü Olağan Genel Kurulu’na katılan ...
"Bu ülkede doğum kontrolü ihaneti yaptılar"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir düğünde "en az üç çocuk" ...
Tek yürek, tek nefes olacağız
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu topraklarda biz ...
 
‘Şühedaya minnet ve şükran borçluyuz’
ER-VAK Gençlik Komisyonu’nca Sarıkamış Harekatı’nın 100. Yıldönümü dolayısıyla ...
Sadece milletle birlikte yürüyeceğiz
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ankara Kongresi'nde ...
‘Türkiye’nin itibarına bir şey olmaz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin uluslararası itibarı şöyle oluyor ...
 
Ekonomide 2'inci hamle
Başbakan Davutoğlu, 62. Hükümet'in kurulmasının üzerinden 3 ay geçtiğini ...
Kentsel Dönüşüm’de tarihi açılım
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel dönüşüm için bu güne ...
Yapısal Dönüşümde 2’inci etap
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ''Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm'' ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri