Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
18 Eylül 2011 Pazar - 19:12

Kazançta Helal Duyarlılığına Sahip Olabilmek*

Dr. Muhlis Akar Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi/ Hayatın bütün alanlarını ibadet kapsamına alan İslam; helal yollardan kazanç sağlama çabasını ve bu amaçla yapılan iş ve ticareti de ibadet olarak değerlendirmiştir.

Kazançta Helal Duyarlılığına Sahip Olabilmek*

Hayatın bütün alanlarını ibadet kapsamına alan İslam; helal yollardan kazanç sağlama çabasını ve bu amaçla yapılan iş ve ticareti de ibadet olarak değerlendirmiştir. (Bk. Muhlis Akar, İş ve Ticaret Ahlakı, Diyanet Yay.)Kur'anı Kerim'de meşru ölçüler içerisinde yapılacak her türlü alışveriş ve ticaretin helal olduğu (Bakara, 275.)bildirilmiştir. Sevgili Peygamberimiz de, "Doğru sözlü ve güvenilir tüccar,(ahirette) peygamberler, sıddîkler ve şehitlerle beraberdir." (Tirmizi, Büyû; 4; İbn Mâce; Ticârât, 1; Dârimî,Buyû: 8.)buyurarak; müminleri iş ve ticaret hayatlarında dürüst davranmaya ve dolayısıyla helal kazanç duyarlılığına sahip olmaya teşvik etmiştir.
Helal kazanç duyarlılığının azalması ise kişinin inancının ve dindarlığının zayıflaması anlamına gelmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.): "İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki, o devirde kişiele geçirdiği malı helalden mı, yoksa haramdan mı kazandığına hiç aldırmayacak." (Buharî, Buy'ü, 7;Nesai, Buyü, 2) buyurarak bu konuda ümmetini uyarmışlardır. Bu nedenle İslam büyükleri kişinin servetinin kaynağını araştırmamasını ve devamlı olarak Allah'ın murakabesi altında bulunduğunun bilincinde olmamasını iman zayıflığı olarak açıklamışlardır.
Esasen helal kazanç duyarlılığı ya da farkındalığı oluşturmadan, sadece helal ya da haramları kural olarak hatırlatmanın, insanların gerek bireysel, gerekse iş, ticaret ve sosyal hayatları üzerinde fazlaca bir değişikliğe yol açması beklenmemelidir. Şüphesiz bu duyarlılığın oluşmasında kişiye sorumluluklarını hatırlatan ve her an Allah'la beraber olma bilinci kazandıran iman, zikir ve ihsan kavramları büyük önem arzetmektedir.
Bu yüzden Kur'anı Kerim'de müminler hitaben; "Eyiman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine (Cuma namazına) koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır." (Cum'a, 9.), "Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz." (Cum'a, 10.)buyrularak, cuma namazına çağrılan ve bu ibadeti eda eden müminlere namazdan sonra yeryüzüne dağılmaları ve Allah'ın lütfundan nasip aramaları tavsiye edilirken; ikinci ayetin sonunda, "Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz." ifadesinin yer alması anlamlıdır. Çünkü cuma namazı kılınmış ve ibadet eda edilmiş olmasına rağmen; iş, ticaret ve çalışma hayatına dönen müminlere tekrar Allah'ı zikretme hatırlatması yapılmaktadır.
Zikir ise, Allah'ı isim ve sıfatlarıyla anmak, tefekkür etmek, Allah'ı gönülden çıkarmamak; vücudun bütün organlarıyla Allah'ın emirlerini yerine getirmek ve yasaklarından sakınmak, Allah'la her an beraber olma bilincine,yani ihsan mertebesine ulaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Yukarıda mealleri verilen ayeti kerimelerden anlaşılan odur ki, kazançta helal duyarlılığı ya da farkındalığın oluşması için, sadece belli zaman ve mekanlarda değil; iş ve çalışma hayatının içerisinde de Allah'ı çokça zikredip, helal ve haram prensiplerini hatırlayarak ihsan mertebesine ulaşmak; yüce Mevlanın varlığını her zaman yanımızda hissederek ve rızasını gözeterek helalinden çalışıp kazanmak çok önemlidir.
Buna göre, hayatın her alanında olduğu gibi iş ve ticaret hayatında da, her an Allah'la beraber olma bilinciyle ihsan mertebesine, murakabe şuuruna ve dolayısıyla helal kazanç duyarlılığına ulaşan "muhsin" kullar; kazançlarını helal yollardan temin etmeye özen gösterir, haksız kazanca yönelmez,helal ve meşru ölçülerin dışına çıkmazlar. Yaptıkları her işi, söyledikleri her sözü, her an 'Allah ile beraber olma' bilinci içerisinde; "Rabbim beni görüyor, yaptıklarımı biliyor." inanç ve düşüncesiyle yapar, her şeyin en iyisini ve en güzelini ortaya koymaya çalışırlar. Yüce Allah'ın, "Ey İman edenler! Mallarınızı aranızda haksız yollarla yemeyin. Karşılıklı rızaya dayalı ticaretle yiyin." (Nisa, 29.)ilahî buyruğuna kulak vererek, haksız yollarla edinilen her türlü kazançtan uzak durur; hırsızlık,gasp, faiz, kumar, rüşvet, şans oyunları, kamu mallarını zimmete geçirmek, yolsuzluk yapmak,eksik ölçüp tartmak, müşteriye fahiş fiyatla mal satmak, alınan maaş ya da ücretin karşılığında işve hizmet üretmemek, emeğin hakkını vermemek, sahte mal üretip tüketicilere zarar vermek gibi gayri meşru yollarla elde edilen her çeşit mal ve servetten sakınırlar. Emekleri ile hayatlarını idame ettirir, kazançlarının temiz ve helal olmasına gayret eder, haram lokmadan ve haram servetten kendilerini ve ailelerini korurlar.
Bu konuda Yüce Rabbimizin, "Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır." (Bakara, 168.)"Allah'ın size rızık olarak verdiklerinden helal, iyi ve temiz olarak yiyin ve kendisine inanmakta olduğunuz Allah'a karşı gelmekten sakının." (Mâide,88.)ayetlerini kendilerine rehber edinirler. Aynı şekilde Hz. Peygamber'in, "Kazancın hangisi en iyive temiz olanıdır" şeklindeki kendisine sorulan soruya, "Kişinin el emeği ve aldatma bulunmayan meşru ticaret ile elde edilen kazançtır." (Hakim,Müstedrek, II,10. Ahmed, IV; 141); "Hiçbir kimse, asla kendi kazancından daha hayırlı bir rızık yememiştir. Allah'ın Peygamberi Davud (a.s.) da kendi elinin emeğini yerdi." (Buhârî, Büyû' 15; Enbiyâ 37.)hadislerini kazanç konusunda ilke edinirler. Yine Hz. Peygamber'in; "Bir kısım insan vardır ki,Allah'ın mülkünden haksız bir surette mal elde etmeye girişirler. Halbuki bu, kıyamet günü onlarabir ateştir." (Buhâri, Hums 7; Tirmizi, Zühd 41, 2375.);"Kim bir karış miktarı bir yere (başkasının arazisine) haksız olarak sahip olursa o yerin yedi katı boynuna geçirilir." (Buhârî, Mezalim 13, Bed'ü'lHalk 2;Müslim, Müsâkât, 139142.); "Kişi namaz, oruç, zekâtgibi ibadetlerini eda etmiş olarak Allah'ın huzuruna gelir. Bununla beraber; kimine sövmüş, kiminin kanını akıtmış, kiminin malını yemiş, kimine deiftira etmiştir. Bu durum karşısında onun ibadetlerinden elde ettiği sevaplar kendisinden alınarakhak sahiplerine dağıtılır. Eğer ibadetleri ve iyilikleri, ihlal ettiği kul haklarını ödemeye yetmezse, haksahiplerinin günahlarından alınıp kendisinin günahlarına eklenir. Böylece sevapları gitmiş, günahları artmış, neticede iflas etmiş olarak cehenneme gönderilir." (Müslim, Birr, 5960.)şeklindeki kulve kamu hakkıyla ilgili çok önemli uyarılarını da dikkate alarak her türlü haksızlıktan, hak ihlalinden ve haksız kazançtan sakınırlar.
Haram yollardan kazanılmış mal ve servetin, dua ve ibadetlerin kabulüne engel olacağını asla unutmazlar. Rasulüllah (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuşlardır: "Allah Teala temizdir; sadece temiz olanları kabul eder. Allah Teala peygamberlerine neyi emrettiyse müminlere de onu emretmiştir.Cenabı Hak Peygamberlere: 'Ey peygamberler!Temiz ve helal olan şeylerden yiyin, iyi ve faydalı işler yapın!' buyurmuştur. Müminlere de: 'Eyiman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin.' buyurmuştur." Rasulüllah daha sonra şunları söyledi: "Bir kimse Allah yolunda uzun seferler yapar. Saçı başı dağınık, toza toprağa bulanmış vaziyette ellerini gökyüzüne açarak: Ya Rabbi! Ya Rabbi! diye dua eder. Halbuki onun yediği haram, içtiği haram, gıdası haramdır.Böyle birinin duası nasıl kabul edilir!" (Müslim, Zekât65; Ayrıca bk. Tirmizî, Tefsîru'lKur'ân 3.)
İhsan bilincine ve helal duyarlılığına ulaşan müminler, helal kazanç için çalışarak fiili dua etmenin yanı sıra, sözlü olarak da dua ederek Allah'tan yardım isterler. Hz. Ali (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Rasulüllah (s.a.s.) bu konuda kendisine şu duayı öğretmiştir: "Allahım! Bana helal rızık nasip ederek haramlardan koru! Lütfunla beni senden başkasına muhtaç etme!" (Tirmizî, Daavât 111.)
Helal kazanç duyarlılığına sahip müminler, sadece haramdan ve harama yol açan vasıtalardan kaçınmakla yetinmez; kazançlarına haram karışmaması için, haram şüphesi taşıyan şeylerden de uzak durular. Bu konuda Hz. Peygamber bize şu ölçüyü veriyor: "Helal olan şeyler belli, haram olan şeyler bellidir. Bu ikisinin arasında, halkın birçoğunun helal mi, haram mı olduğunu bilmediği şüpheli konular vardır. Şüpheli konulardan sakınanlar dinini ve ırzını korumuş olur. Şüpheli konulardan sakınmayanlar ise gitgide harama dalar.Tıpkı sürüsünü başkasına ait bir arazinin etrafında otlatan çoban gibi ki, onun bu arâziye girme tehlikesi vardır.
Dikkat edin! Her padişahın girilmesi yasak bir arazisi vardır. Unutmayın ki, Allah'ın yasak arâzisi de haram kıldığı şeylerdir. Şunu iyi bilin ki, insan vücudunda küçücük bir et parçası vardır. Eğer bu et parçası iyi olursa, bütün vücutiyi olur. Eğer o bozulursa, bütün vücut bozulur.İşte bu et parçası kalptir." (Buhari, Büyû 2, Îmân 39;Müslim, Müsâkat, 20, 107108.)
Bu arada Hz. Peygamber'in konuyla ilgili tavsiye ve uyarılarını dikkate alarak harama düşme endişesiyle şüpheli şeylerden sakınan duyarlı müminler, takvanın zirvesindeki model İslami şahsiyetleri de kendilerine örnek almaya çalışırlar.
Bir keresinde Hz. Ebu Bekir (r.a.) hizmetçisinin getirdiği bir hurmayı yerken, onun; "Geçmişte cahiliye döneminde kahinlik yapıyordum, borçlum o dönemden kalan bir alacağımı bugün bana getirdi. Ben de o parayla satın aldığım hurmalardan bir tanesini sana getirdim" deyince; Hz. Ebu Bekir (r.a.) midesine haram yollardan kazanılmış bir haram lokmanın girmemesi için derhal boğazındaki hurmayı gözleri kan çanak olarak dışarıya atmıştı. (Buhari, Menâkibu'lEnsar, 26; Abdulkerim Kuşeyri,Kuşeyri Risalesi, (Hazırlayan, Süleyman Uludağ) Dergah Yay.1981, s. 248.)Yine o, aldığı maaştan, ihtiyacından fazlasını hazineye bağışlayarak kazançta helal duyarlılığının ne anlama geldiğini sadece sözle değil, uygulamasıyla da en güzel şekilde göstermişti.
Aynı şekilde Hazreti Ömer (r.a.)'in özel işini görürken, devlete ait mumu söndürüp, kendisine ait mumu yakması; Ebu Hanife'nin, borç olarak verilen paranın temin ettiği her nevi faydanın faiz olacağı endişesiyle alacaklısına ait bir ağacın gölgesinde bile oturmaması (Bk. Aclûnî, II, 125; Kuşeyri Risalesi, Dergah Yay. 245.); Selef hanımlarının, sabahleyin kocaları çalışmak için işe giderlerken onlara hitaben; "Bizim hakkımızda Allah'tan korkun da bize haram lokma/rızık yedirmeyin! Biz açlığa sabrederiz de harama yahut ateşe sabredemeyiz." (Haris elMuhasibi, Risalet'ül Müsterşidin, Halep, S. 153.) şeklinde söyledikleri söz ve uyarıları kazançta helal duyarlılığına ulaşmak isteyen müminlere ne büyük bir ders ve ne güzel bir örnektir.
Yine nakledilir ki, Bişr Hâfi'nin kızkardeşi, Ahmedb. Hanbel'e gelmiş ve: "Biz damlarımızın üzerinde oturur, iplik eğiririz, yanımızdan her tarafı aydınlatan (devlet adamlarına ait) meşaleler geçer,ışıkları üzerimize düşer. Bizim bu ışıkların altında iplik eğirmemiz caiz midir? diye sormuştu. İmam Ahmed, "Yüce Allah afiyetler ihsan eylesin, sen kimsin (kimlerdensin)? diye sormuş. Kadın, Bişr Hâfi'nin kız kardeşi olduğunu söyleyince, Ahmed b. Hanbel ağlamış ve; "Hakiki vera sahibi (Bişr Hâfi) evinizden çıkmıştır. Bu meşalelerin altında iplik eğirme!"(Kuşeyri Risalesi, Dergah Yay. 246.) kızım diyerek, kendisine kamu malından haksız bir şekilde faydalanarak kazanç sağlamanın uygun olmayacağı mesajını vermişti...
Şüphesiz verilen bu vb. örnekler her ne kadar tarihin derinliklerinde kalmış gibi görünse de, kanaatimizce helal kazanç duyarlılığına sahip müminler için birer duyarlılık örneği olarak çok önemli dersler içermektedirler.
 Önemli olan bu ve benzeri örnekleri alıp güncelleştirerek günümüz için kendilerinden yararlanabilmektir!Kazançta helal duyarlılığına ulaşmak için ibadetle hayat bütünleşmeli, namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek ve zekât vermek nasıl ibadetse, helal kazanç için çalışmanın da geniş anlamda ibadet olduğu bilincine varılmalıdır. Müslüman insanın sofrasına, midesine, evine, çarşıve pazarına haram ve kirli yollarla edinilmiş mal ve servet asla girmemeli; besmeleyle açılan işyerleri, besmelenin ruhuna uygun olarak çalıştırılmalı, böylece buralardan elde edilecek kazanç da helal olmalı ve bunlar rahatlıkla besmeleyle yenilebilmelidir.
 
*NOT: BU YAZI AHİLİK HAFTASI DOLAYISIYLA, BİYGİLENDİRME AMAÇLI OLARAK DİYANET AYLIK DERGİSİ 2010 EYLÜL SAYISINDAN ALINARAK YAYINA KONULMUŞTUR.

 
Yatırımda kamu farkı
 
Hancı'ya destek dadaşlık görevi..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk, kılıcını hatırladı
Adını Urkun Türkçesi'nden alan Türk Kılıç Sanatı Yesüken'in ilk semineri ...
İşsizlik oranı açıklandı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye küresel kriz sonrası dönemde, ...
MEB yeniden yapılandırılıyor
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılacağını ...
 
Diyanet’ten Somali’ye eğitim desteği
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nca oluşturulan teknik ...
Somali'ye yardım kampanyası hız kesmiyor...
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın birlikte yürüttüğü ...
Somali’de Osmanlı Damgası
Somali'nin liman şehri Berbera'da Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan ...
 
Türkmen doktorlardan teröre lanet protestosu
Ankara'da, Irak Büyükelçiliği önünde toplanan Iraklı doktorlar terörü ...
Afrika’ya yardım 182 milyona ulaştı
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye Diyanet Vakfıyla ortaklaşa yürüttüğü ...
Tablet bilgisayar yayılırsa kitap tarih olacak
Türkiye piyasasında pazar payını giderek arttıran ve bu sene okullara ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri