Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
HABERLER>SİYASET
9 Ocak 2012 Pazartesi - 07:37

‘Kim ne söyleyecekse bugün söylesin’

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olarak, "Bir anayasa yapıldıktan sonra tekrar başa dönüp, bir 30 sene daha anayasal konuları tartışmak istemiyoruz. Onun için kim ne söyleyecekse bugün söylemeli, bu günlerde söylemeli ve bu işi bu sene bitirmeliyiz" dedi.

‘Kim ne söyleyecekse bugün söylesin’

EDA IŞIK  (İHA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olarak, "Bir anayasa yapıldıktan sonra tekrar başa dönüp, bir 30 sene daha anayasal konuları tartışmak istemiyoruz. Onun için kim ne söyleyecekse bugün söylemeli, bu günlerde söylemeli ve bu işi bu sene bitirmeliyiz" dedi.
TOBB tarafından Anayasa Platformu'nun 'Türkiye Konuşuyor' sloganı ile gerçekleştirilen ilk toplantısına TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanı sıra meslek örgütleri, sendika konfederasyonları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Çiçek, sözlerine kendisinin ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin toplantıya konuşmak için değil, daha çok katılımcıların düşüncelerini dinlemek üzere geldiğini söyledi.
Katılımcılardan ne istiyorlarsa, neyi düşünüyorlarsa anayasaya ilişkin düzenlemelerde nelerin yer almasını istiyorlarsa bunları rahatlıkla ifade etmeleri gerektiğini isteyen Çiçek, "Biz sizlerin adına, milletimiz adına böyle bir hizmeti, böyle bir görevi yerine getirmiş olacağız" dedi.
ÇİÇEK’İN DEĞERLENDİRMESİ
Anayasanın toplumun, milletin devletinden beklentileri anlamına geldiğini belirten Çiçek, şunları söyledi: "Hepimizin kabul ettiği bir şey var o da şudur, 30 yıllık yürürlükte bulunan bu anayasa, 30 seneden beri en başka bugün bu platformu düzenleyen kuruluşlarımız olmak üzere toplumun her kesiminden değiştirilmesi gerektiği, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu pek çok defa, müteaddit defalar vurgulanmıştır. Siyaset kurumu bu talebi maalesef bugüne kadar şu veya bu sebeplerle gerçekleştiremedi, ancak kısmi değişiklerle vaziyeti kurtarmaya çalıştı. Bu anayasanın milletimize, toplumumuza değişen ihtiyaçlarımıza baktığımızda dar geldiği ortada. Bunun en somut örneği, 30 yıllık süre içinde 17 defa değiştirilmiş olmasıdır. Bu da şunu gösteriyor ki her 13-14 ayda bir Türkiye'nin gündemine bir anayasa konusu gelmiş. En temel yasada her 13-14 ayda bir değişiklik gündeme geliyorsa o zaman bu ülkede hukuk istikrarını buna bağlı başka istikrarı sağlamak da mümkün değildir."
KİM NE SÖYLEYECEKSE BUGÜN SÖYLEMELİ
Anayasa Platformu'nu oluşturan kuruluşların da daha önce ifade ettiği yol ve yöntemle Meclis'te grubu bulunan partilerin bir yola çıktığını anlatan Çiçek, "İnşallah bu yolu, yolculuğu 2012'nin sonunda olumlu bir şekilde sonlandırmayı hedefliyoruz. Bu bizim çabamızdır, gayretimizdir, inancımızdır ve milletimize karşı da mutlaka yeni bir anayasayla 2012 yılını taçlandırmamız gerekiyor. Siyaset kurumunun görevidir bu diye düşünüyoruz" dedi.
Bu süreçte desteğe ihtiyaçları olduğunu belirten TBMM Başkanı Çiçek, "Bir anayasa yapıldıktan sonra tekrar başa dönüp, bir 30 sene daha anayasal konuları tartışmak istemiyoruz. Onun için kim ne söyleyecekse bugün söylemeli, bu günlerde söylemeli ve bu işi bu sene bitirmeliyiz. Aksi taktirde 'bu anayasayı bu siyaset kurumu değiştiremez, bu Meclis anayasa yapamaz' tarzında demokrasiye yeteri kadar inanamayan, Meclis'e yeteri kadar güvenemeyen kesimleri memnun etmemek adına bu işi mutlaka bu dönem başarmak durumundayız. Onun için bu toplantı bizim açımızdan gerçekten çok faydalı olduğuna inandığımız bir toplantı olacak. bu organizasyonu yapanlar Türkiye'nin aşağı yukarı 40-45 milyonu ile doğrudan muhatap olan kesimdir. Bu önem arz ediyor. Bu sürecin başarılı olmasını ve 2012 yılının anayasa yılı olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.
HİSARCIKLIOĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, yeni anayasanın bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik idealini toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan, bireylere evrensel standartlara uygun olarak temel hak ve özgürlüklerden yararlanma imkanı tanıyan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını muhafaza eden bir anayasa olması gerektiğine inandıklarını söyledi. Yeni anayasanın yalnızca yazılması değil, katılımcı bir tartışma süreciyle hep birlikte yapılması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Anayasa tartışma sürecinin Türkiye'nin meselelerinin konuşulacağı hür bir tartışma platformuna dönüşmesi gerekiyor. Dar gelen elbiseyi değiştirmeliyiz; ama bu sefer terzi halkın kendisi olmalı. Anayasa uzmanların mutabakatını değil, toplumun mutabakatını yansıtmalı" dedi.
Toplantının açılışında konuşan aynı zamanda Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üyesi olan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, bu imkanı iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. İyimaya, "Bu anayasanın hücresi birey, ruhu millet, hizmetçisi devlet olmadır" diye konuştu.
Yine Uzlaşma Komisyonu üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise, yeni anayasanın 12 komisyon üyesine bırakılmayacak kadar tarihi bir görev olduğunu ifade etti. Partisinin bu konudaki görüşünü de söyleyen Kart, "Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm yurttaşlarını kucaklayacak Cumhuriyetin değer ve kazanımlarını demokrasi ile güçlendirecek taçlandıracak çalışmanın ve bir arayışın içinde olacağımızın bilinmesini istiyorum" dedi.
ÖZTÜRK’ÜN AÇIKLAMASI
Komisyon üyesi MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ise, "Biz istiyoruz ki toplumun bütün katmanlarının değerli fikirleri ile oluşturulan hatta anayasa konusunda oluşturulan bir iç deniz olsun tabiri caizse. Biz bu denizin her köşesine kulaç atmak suretiyle her damlasının bizi ıslatmasını sağlayarak bir anayasa yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Yeni anayasa çalışmalarını 'aziz' olarak nitelendiren Öztürk, MHP'nin bu konuda kırmızı çizgisinin ne olduğunu da söyledi. Öztürk, "Bütün bunlardan daha aziz bu milletin birliğini ve beraberliğinin ezelden bugüne kadar geldiği gibi ebediyete kadar da devam etmesidir. Bizim tek kırmızı çizgimiz budur. Hiçbir ferdinin dışarıda kalmadığı, hiçbir zerresine kimsenin göz dikemediği bir Türkiye'ye bizi götürecek bir anayasa istiyoruz" dedi.

 
Şahin’den tarihi vurgu
 
Türk Milleti tek yürek..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Önce istikrar’
AK Parti Tortum 4. olağan ilçe başkanlığı kongresinde tek aday olarak ...
Köprüköy’de banka sevinci
Adalet ve Kalkınma Partisi Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz destek verdi, ...
BDP il başkanı ifade verdi
BDP Erzurum İl Başkanı Rıza Güler, ifade vermek üzere gözaltına alınarak adliye’ye götürüldü.
 
Taksicilerden durak tepkisi
Erzurum'da tek tip durak uygulamasına geçilmesinin planlanması üzerine ...
Büyükşehir 2012 projeleri açıklandı
Büyükşehir Belediyesi, Doğu’nun en büyük Kültür Kongre ve Fuar Merkezi’ni ...
Meclis kış sporlarına yoğunlaştı
İl Genel Meclisi’nin dün gerçekleştirilen oturumunda konuşan Gençlik ve ...
 
Siyasette AK cazibe
SDE'nin 2011 yılının son günlerinde yaptığı ankete göre, CHP'nin oy oranı ...
CHP’den STK açılımı
Cumhuriyet Halk Partisi Erzurum İl Yönetiminde yapılan değişikliğin ardından ...
Meclis turizm gündemiyle toplandı
İl Genel Meclisi Ocak ayı toplantılarına İl genel Meclisi Başkanı Bülent ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri