Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
17 Ekim 2011 Pazartesi - 02:26

Kotan'a Vefa

Ünlü kalp cerrahı ve Sarıkamış Şehitleri Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile Erzurum Koruma Derneği Vakfı Başkanı Avukat Necati Bölükbaşı, Türk havacılığının 100’üncü yılı şerefine, Kurtuluş Savaşı’nda yer almış uçaklardan birini yeniden canlandırdı.

Kotan a Vefa

Ünlü kalp cerrahı ve Sarıkamış Şehitleri Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile Erzurum Koruma Derneği Vakfı Başkanı Avukat Necati Bölükbaşı, Türk havacılığının 100’üncü yılı şerefine, Kurtuluş Savaşı’nda yer almış uçaklardan birini yeniden canlandırdı.
Erzurum’un önemli isimlerinden Nafiz Kotan tarafından Kurtuluş Savaşı zamanında orduya bağışlanan dört keşif uçağından biriydi bu. Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’nin yardımıyla baştan yapılan uçak, Erzurum Havaalanı’na yerleştirilecek. 1887’de Erzurum’un tanınmış ailelerinden birinin oğlu olarak doğan Nafiz Kotan, ilkokulu bitirir bitirmez babasıyla ticaret hayatına atıldı ve kısa zamanda işin bütün inceliklerini öğrendi. Daha sonra İstanbul’a yerleşti. Halı ticareti yapıyordu. Dış ilişkileri sayesinde kolayca uçak alabilme şansına kavuştu, aldığı 4 uçağı ülkesine getirtti.
4 UÇAK BAĞIŞLADI
Kurtuluş Savaşı döneminde uçakların hepsini orduya bağışladı. Ordu bu uçaklara Nafiz-1, Nafiz-2, Nafiz-3 ve Nafiz-4 adını verdi. Keşif için kullanılan uçaklar, düşmanın yerini tespit edip taktik geliştirmek adına oldukça işe yaradı. Nafiz Kotan’ın yardımları bu kadarla kalmadı, orduya 2 uçak daha alınması için bağışta bulundu. Bütün parasını Osmanlı Bankası’na yatırdı ve parayı Atatürk’ün emrine tahsis etti. Kurduğu inşaat şirketiyle işlerine devam eden bu büyük vatanseverin şansı yaver gitmedi ve mali durumu kötüleştiği için Erzurum’a geri döndü. Erzurum Ticaret Odası başkanı seçildi. Girdiği şeker koması sonucu bir otel odasında hayata veda etti.
Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Necati Bölükbaşı, Nafiz Kotan’ın Kurtuluş Savaşı döneminde orduya bağışladığı FIAT R-2 tipi keşif uçaklarından bir tanesinin birebir aynısını, Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’nin yardımıyla tekrar canlandırdı. Uçağın orijinalinden tek farkı, içinde motorunun olmaması. 8 metre uzunluğunda, 12 metre kanat boyu ve 450 kg. ağırlığındaki uçak, Erzurum Havaalanı’na gitmek için gün sayıyor. Gerekli yerlerden bütün izinler alındı.
ALANA ADI VERİLSİN
Uçak, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Başkanı (DHMİ) Orhan Birdal’ın katkıları ve onayıyla Erzurum Havaalanı’ndaki yerini bulacak. İki Erzurumlu’nun en büyük isteği, Nafiz Kotan adının Türk havacılığının 100’üncü yılında Erzurum Havaalanına verilmesi. Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’nin İstanbul Kadıköy’deki atölyesinde Hakan Demirbağ ve 20 arkadaşı uçak için çalıştı. Görevliler arasında, Vecihi Hürkuş’la çalışan 92 yaşındaki Selahattin Ilgaz da yer aldı. HÜRRİYET

 
Öz, HES’leri değerlendirdi
 
Erzurum Doğu'da birinci
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Oğuzhan Şenol 19 Ekim 2011 Çarşamba 10:57

Kıymet bilmek, insanın en yüce tarafıdır, sebepleri tebrik ediyorum.....

Yorumu oyla      6      4  
Erzurum !! 18 Ekim 2011 Salı 17:34

Ben Erzurum havalimanindaki, Erzurumu'u hic biseye degismem...Erzurum'u gercekten seven hickimsede bunu degistirmemelidir....degistirmeyi düsünmemelidir !!!!

Yorumu oyla      6      4  
18 Ekim 2011 Salı 13:30

ben Erzurum havalimanin, Erzurum Havalimani olarak kalmasi tarfatariyim... Elma ile Armutu birine karistirmanin alemi yok..Vefa borcunu ödemek istiyorsan, hakkinda Kitap basarsin yada etkinlikler düzenlersin... Sizinki, olayi duygulandirarak, Yine isin kolayina kacmak...

Yorumu oyla      6      4  
Hasan ŞEN 17 Ekim 2011 Pazartesi 20:14

Nafiz KOTAN Erzurum'dan yetişmiş bir milli kahramandır. Onun adının Erzurum Havaalanı'na verilmesi çok yerinde ve isabetli olacaktır. Daha önce de sayın Muammer CİNDİLLİ bey bu konuyu gündeme getirmişti ancak kimse ilgilenmemişti. Bu gerçekleşirse bir vefa borcunun ödenmiş olacağını düşünüyorum. Bu konuda katkısı olacak herkesi şimdiden kutluyorum. Hasan ŞEN ERZURUMLULAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI - MALATYA

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizm Kulübü Öğrencileri stres attı
Pasinler Meslek Yüksek Okulu Turizm Kulübü’nce düzenlenen programda öğrenciler doyasıya eğlendi.
Güncel Times 1 Yaşında
Erzurum’da yayın hayatını sürdüren aylık Güncel Times dergisinin 1. kuruluş ...
Taşhan Erzurum’u tanıtıyor
Erzurum’un önde gelen tarihi ticaret merkezlerinden olan Taşhan yerli ...
 
A.Ü'de Caz Rüzgarı esecek
Akbank Caz Festivali'nin önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda İstanbul'dan ...
KUDAKA’dan innovasyon açılımı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının devam ettirdiği İnovasyona Dayalı ...
Ödüllerini oğullarından alacaklar
Bu yıl 24-28 Ekim tarihleri arasında Erzurum'da düzenlenecek olan '6. ...
 
Kışlık erzak geleneği devam ediyor
Kış aylarının yaklaşması ile birlikte kışa hazırlık çilesi de başladı. ...
Şair Vural vefat etti
Oltu’nun tanınmış eşraflarından şair Cevat Vural, son yolculuğuna uğurlandı. Bir ...
‘Camiler, şehrin ruhu’
Camilerin, aynı zamanda estetik ve sanat unsurlarıyla, kültürümüze ve ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri