Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>EKONOMİ
5 Ekim 2022 Çarşamba - 04:50

MÜSİAD’dan 6’ıncı bölge talebi

Bölgesel teşvik uygulamasında 5. bölgede yer alan Erzurum’un sadece bazı ilçelerinin 6. Bölge imkanlarından yararlandığına dikkat çeken Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Erzurum Şube başkanı Fuat Demir, Erzurum’un tamamen 6. Bölgesel Teşvik içerisine alınması gerektiğini söyledi.

MÜSİAD’dan 6’ıncı bölge talebi

Bölgesel teşvik uygulamasında 5. bölgede yer alan Erzurum’un sadece bazı ilçelerinin 6. Bölge imkanlarından yararlandığına dikkat çeken Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Erzurum Şube başkanı Fuat Demir, Erzurum’un tamamen 6. Bölgesel Teşvik içerisine alınması gerektiğini söyledi.
Erzurum'a yapılacak yatırımların devamlılığı ve bölgenin kalkınması için bölgesel teşvik sisteminde 6. bölgede kalıcı olarak yer almasının şart olduğunu ifade eden Başkan Fuat Demir, “Horasan, Hınıs, Şenkaya, Çat, Köprüköy, Tekman, Karaçoban, Karayazı “ İlçe Sınırları içerisinde Yapılacaksa 6.Bölge Bölgesel Teşvikleri, veya bu ilçelerin OSB - Endüstri Bölgelerinde yapılacaksa 6.Bölge Bölgesel teşviklere ilave destekler uygulandığını hatırlattı.
Bunun da Erzurum ve bölgenin kalkınmasında yeterli olmadığına dikkat çeken Demir, “2012 yılında 'Bölgesel Teşvik Sistemi'nde '4 ve 5. Bölge İlleri' arasında yer alan ve 2017 yılında ilan edilen Cazibe Merkezleri Programı'na (CMP) alınan; Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bayburt, Gümüşhane, Tunceli, Malatya ve Adıyaman'daki OSB'lere yapılan yatırımların 6. Bölge teşviklerinden yararlandığını hatırlatarak, bu uygulamanın 21 Ağustos 2020 tarihli 31220 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla sonlandırılmıştı. Ancak eski Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Sayın Recep Akdağ'ın başkanlığında oluşturulan bir komisyonun yürüttüğü çalışma sonucu Erzurum’un sadece bazı ilçelerinin 6. Bölge (5+1) teşviklerinden faydalandığımız teşvik uygulaması 1 yıl daha uzatılmıştı. Daha sonra bu uygulama 2021 yılı sonuna kadar uzatıldı ve 2022 itibari ile yürürlükten kaldırıldı. Bu durumda İlimizde bulunan OSB'lerimiz sadece 5. Bölge desteklerinden istifade edebilir hale dönüştürülmüştür. Her ne kadar 2017 yılında yayınlanan CMP çerçevesinde Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Kararın 3. Maddesinde, komite tarafından uygun görülen ve kanundaki yükümlülükleri sağlayan en az 5 milyon lira tutarındaki yatırımların 6. Bölge desteklerinden faydalanabileceği belirtilse de; bu madde bağlamında belirtilen enerji desteği hiç verilmedi." şeklinde konuştu.
"6. Bölge'de yer almak istiyoruz"
Söz konusu kararın uygulama süresinin 2022 yılı sonunda dolacağını hatırlatan Başkan Demir, Erzurum’un artık 6. Bölge bölgesel teşvikleri içerisine alınmasının kaçınılmaz olduğunu savunarak sözlerini şöyle tamamladı:
"Bölgesel teşvik haritasına bakıldığında ve 6. Bölge teşviklerinden Bölgesel teşvik sisteminden faydalanan Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van gibi bazı illerin dikkate alındığında Erzurum'un teşvik destekleri bakımından oldukça dezavantajlı durumda olduğunun açıkça görülüyor. Biz artık 6. Bölge teşviklerinden '+1' olarak değil doğrudan ve kalıcı olarak 6. Bölge olarak faydalanmak istiyoruz. Erzurum'un organize sanayi bölgelerinin 6. Bölge teşviklerinden yararlandırılmasının sonlandırılarak, son düzenlemede ısrar edilmesi durumunda, yeni yatırım ve istihdam arzusu son derece zayıflayacaktır. 2. Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan Tekstil Kent Projesi gibi Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz tarafından yaptırılan ve uygun bedellerle kiraya verilmeye başlanan binaların varlığı, Erzurum'da ciddi bir istihdam fırsatı doğurmuştur. 6. Bölge teşviklerinin organize sanayi bölgelerinde sonlandırılması durumunda bu projeler de sonuçsuz kalacaktır. Yalnızca 5 Milyon TL'nin üstündeki yatırımların CMP çerçevesine dahil edilmesi ve bütün projelerin üç Bakanlık tarafından değerlendirilmesi de yatırımcıyı caydıran bürokratik bir engel olarak algılanmaktadır. Ayrıca, bu düzenlemede yer alan enerji teşvikleri zaten hiç verilmemiştir. Her iki düzenlemenin yürürlükte olduğu dönem boyunca yatırımcılar genellikle kaldırılan teşviklerden yararlanmayı tercih etmiştir."

 
Vali Memiş: 'Sözleşmeli besicilik projesine geçiyoruz'
 
EDT ‘Ve Perde’ diyecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali Memiş: 'Sözleşmeli besicilik projesine geçiyoruz'
Memiş, ‘Sözleşmeli besicilik projesine geçiyoruz. Tarım ve Orman Bakanımız ...
Tarıma dayalı ihtisas OSB kurulması kolaylaştırıldı
Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlemesiyle Tarıma Dayalı İhtisas Organize ...
Çiftçilere verilen faizsiz kredi limiti artırıldı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ziraat Bankası tarafından çiftçilere ...
 
Eylül ayında en çok üniversite eğitimi pahalandı
Eylül ayında en çok fiyat artışı yüzde 22,7 ile üniversite eğitim giderlerinde ...
Eylül ayı TÜFE’si açıklandı
Tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 83,45, aylık yüzde 3,08 oldu.
Kirişci: ‘Tahıl koridoruyla dünya nefes aldı’
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Şehir Buluşmaları çerçevesinde geldiği ...
 
Erzurum ekonomik dengede 2’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum, Ağustos 2022 ayı bazında gelirin gideri ...
Erzurum’da eğitimin önceliği değişmedi
ERZURUM GAZETESİ - Erzurum eğitim hizmet harcamaları düzeyinde bölgesinde ...
Erzurum kamu sağlık harcamalarında zirvede
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - İlde 2022 Ağustos ayı düzeyinde 1 milyar130 ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri