Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
6 hastaya umut oldu
6 hastaya umut oldu
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Olur'da heyelanın kapattığı yol trafiğe açılıyor
Olur'da heyelanın kapattığı yol trafiğe açılıyor
HABERLER>GUNCEL
13 Eylül 2011 Salı - 07:39

Memur-Sen anketi açıklandı

Memur-Sen Erzurum’da da gerçekleştirdiği yeni Anayasa çalışmasını sonuçlarını açıkladı. Genel Başkan Ahmet Gündoğdu'nun açıkladığı sonuçlara göre ankete katılanların yüzde 61' i yeni bir Anayasa istediğini belirtti.

Memur-Sen anketi açıklandı

AHMET TOPAL (İHA) - Memur-Sen anket şirketlerine yaptırdığı yeni Anayasa çalışmasını sonuçlarını açıkladı. Genel Başkan Ahmet Gündoğdu'nun açıkladığı sonuçlara göre ankete katılanların yüzde 61'nin yeni bir Anayasa istediği belirtilirken, katılımcıların yüzde 84.6'sının ise yeni Anayasa'da Ordu dahil hiçbir kurumun Meclis denetimi dışında bırakılmaması gerektiğini sonuçlara yansıttığını kaydetti.
SAHADAN YENİ ANAYASAYA
Memur-Sen Marriott Otel'de düzenlenen bir panelle "Sahadan Yeni Anayasa"ya başlıklı araştırmasını tamamlayarak basınla paylaştı. Memur-Sen için gerçekleştirilen anket çalışmaları ile uygulama çalışmalarını ise Strateji Araştırma Danışmanlık Medya Tanıtım ve Ticaret(SAD) ile ADAMOR Siyaset ve Toplum Araştırmaları Merkezi ortaklaşa yaptı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun duyurduğu yeni Anayasa araştırmasının sonuçlarını dinlemeye gelenler arasında eski Anayasa MKATIahkemesi Raportörü Osman Can, araştırmayı yapan şirketler adına Sadullah Özcan, Emir Osmanoğlu ve Ahmet Kızılkaya'nın yanı sıra birçok davetli katıldı.
GÜNDOĞDU’NUN AÇIKLAMASI
Konuşma yapmak için kürsüye gelen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, konuşması sırasında bugünün ayrıca tarihi bir gün olduğuna yani 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıl dönümü olduğuna vurgu yaptı. Darbe Anayasası'nın millete sorulmadan yapılan bir Anayasa olduğuna dikkat çeken Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Memur-Sen'in ise yıllardır saygın bir Anayasa için mücadele verdiğine dikkat çekti. Yeni hazırlanacak olan Anayasa'da HSYK'nın milleti tokatlamaktan çıkması gibi güzelliklerin de olacağını ifade eden Gündoğdu, yeni Anayasa çalışmaları için ortamın oldukça müsait olduğunu söyledi.
EN GENİŞ KATILIMLI ARAŞTIRMA
Yeni Anayasa çalışmaları için Memur-Sen'in SAD ve Adamor şirketlerine yaptırdığı araştırmanın bugün itibariyle Türkiye genelinde yapılmış en geniş katılımlı araştırma olduğunu belirten Gündoğdu, araştırmanın 81 il ve ilçede gerçekleştirildiğini söyledi. Araştırma sırasında nitel ve nicel yöntemlerin kullanıldığını kaydeden Memur-Sen Genel Başkanı, bugün araştırmanın nicel sonuçlarını paylaşacaklarını, Ekimin başında da nitel bölümü paylaşmayı düşündüklerini dile getirdi.
50 BİN KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ
 Araştırma sırasında 49 bin 740 kişiyle görüşüldüğünü söyleyen Gündoğdu, "61 kişiyle yüz yüze yapılan derinlemesine görüşmelerle, bütün toplum kesimlerinin farklı bakış açılarının yansıtılması amaçlanmıştır" dedi.
Gündoğdu daha sonra ise yapılan araştırmanın sonuçlarını bir slayt eşliğinde katılımcılara aktardı. Araştırma sırasında vatandaşlara "Şuanda yürürlükte olan 1982 Anayasası hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna vatandaşların yüzde 40.6'sının "darbe ürünü bir Anayasa olarak görüyorum" seçeneğinde yoğunlaştığını kaydeden Gündoğdu, katılımcıların yüzde 57.3 gibi büyük çoğunluğunun ise mevcut Anayasa'yı olumsuz bir şekilde değerlendirdiğini kaydetti. Birçok siyasal düşünce gruplarının bu soru karşısında 1982
Anayasası'nı darbe ürünü ve olumsuz bir Anayasa olarak algıladığını belirten Gündoğdu, genellikle kendisini milliyetçi (yüzde 33.5), ülkücü (yüzde 32.4), Atatürkçü (25.8) ve ulusalcı(yüzde 22.2) olarak tanımlayanların ise bu görüşe görece olarak daha uzak olduğunun saptandığını belirtti.
"Sizce yeni bir Anayasa yapılmalı mıdır?" şeklindeki bir soruya ise katılımcıların yüzde 61'i tarafından "Evet, kesinlikle yapılmalıdır" şeklinde cevapladıklarını belirten Gündoğdu, bu karşılık "Hayır, kesinlikle yapılmamalıdır" diyenlerin oranının ise yüzde 7.1 olduğunu söyledi. Ayrıca bu soruya verilen cevapların eğitim düzeylerine göre dağılımının incelendiğinde ise tüm düzeylerin yarısından fazlasının "Evet kesinlikle yapılmalıdır" seçeneğini işaretlediklerinin görüldüğünü söyledi. Gündoğdu, "Bu
seçeneğe en düşük desteği veren eğitim düzeyi okur-yazarlarıyken(yüzde 51.4), en yüksek desteği verenler ise yüksek lisans ve üstü mezunlarıdır(71.7)" diye konuştu.
PARTİLERİN VERDİĞİ CEVAPLAR
Yine aynı soruya partilerin verdikleri cevapları da aktaran Gündoğdu, "Bu soruya verilen yanıtların siyasal partiler arasındaki dağılımı incelendiğinde, yeni bir Anayasa'nın kesinlikle yapılması gerektiğine inananların en yüksek çıktığı seçmen grubunun yüzde 80.2 ile BDP'liler ve yüzde 70.3 ile AK Partililer olduğu görülmektedir" dedi. Gündoğdu, yeni bir Anayasa'yı en çok BDP'nin istediğinin araştırma sırasında ortaya çıktığını belirterek, "Ama hala yemin etmeyen bir parti bu isteğini nasıl yerine
getirecek?" değerlendirmesini yaptı.
Gündoğdu, ankete katılanların yeni Anayasa'da kesinlikle yer alması gereken en önemli unsur olarak "Özgürlük" seçeneğini işaretlediğini kaydederek, bunu ise demokrasi, eşitlik ve insan haklarının izlediğini söyledi. Gündoğdu ayrıca katılımcıların yüzde 61.6'lık bir oranla yeni Anayasa'ın hazırlık sürecini TBMM ve sivil toplumun ortak çalışmasıyla yapılmasını istediğini de kaydetti.
ORDU MECLİS DENETİMİ DIŞINDA TUTULMAMALI
49 bin 740 kişi üzerinde yapılan araştırmanın bir diğer dikkat çeken sonuçlarından bir tanesi ise, "Ordu dahil hiçbir kurum Meclis denetimi dışında bırakılmamalıdır" önermesine verilen cevaplar Gündoğdu, katılımcıların toplam yüzde 84.6'sı tarafından bu önermenin onaylandığını belirtirken, Ordu dahil bütün kurumların Meclis denetimine tabi tutulmasına karşı çıkanların toplam oranının ise yüzde 15.4 olarak tespit edildiğini söyledi.
Gündoğdu, araştırma sırasında elde edilen verilerden Yargı'nın ideolojik olmaması gerektiğini belirtenlerin oranının yüze 87.2 olduğunu belirtirken, vatl'e7lanmıştır" dedi.
Gündoğdu daha sonandaşların yüzde 80 civarında bir destekle de Askeri, İdari ve Adlı Yargı ayrımına son verilmesi gerektiğini istediğini kaydetti.
Araştırmada öne çıkan bir diğer ilginç sonuç ise, "Seçme-seçilme hakkının kullanımı ve kamu memuriyeti dahi olsa kılık-kıyafet, inanç, yaşam tarzı vs. nedeniyle insanların özgürlükleri sınırlandırılmamalıdır" önermesine verilen destek. Gündoğdu'nun yaptığı açıklamaya göre bu önermeye katılanların oranı yüzde 76.2. Ahmet Gündoğdu, bu oranı açıkladıktan sonra ise, "Bizim haddini bildirerek kovduğumuz Merve Kavakçı, Belçika meclisinde ayakta alkışlanıyor" diyerek veryansın etti.
İNANÇ HÜRRİYETİ
Diğer yandan devletin din ve inanç konusunda tamamen tarafsız olmasını isteyenlerin oranının yüzde 58.6 olduğunu belirten Ahmet Gündoğdu, katılımcıların yüzde 66.4'ünün eğitim diliyle ilgili olarak ise "Eğitim dili Türkçe olmalıdır, ana diller öğretilmelidir" görüşünde olduğunu kaydetti. Gündoğdu BDP'lilerin bu seçeneği çok düşük düzeyde benimsediklerini belirterek, " 'eğitim dili Türkçe olmalı, anadiller öğretilmelidir' seçeneğini AK Parti yüzde 73, CHP yüzde 68.7, MHP 64.7 arasında çok büyük bir oranda desteklemektedir. BDP'lilerin ise bu seçeneği çok düşük düzeyde yüzde 16.7'lik bir oranla benimsedikleri görülmektedir" diye konuştu.
'İNSAN ONURU' ÇERÇEVESİNDE ANAYASA
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sonuçların ardından ise vatandaşların 'İnsan Onuru' çerçevesinde bir Anayasa istediklerine dikkat çekerek, "Araştırmamızın sonuçlarını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde; toplumun katılımcı demokrasi, çok kültürlülüğü özümsemiş bir toplum düzeni ve 'insan onuru' çerçevesinde her bireyin münhasır bir değere sahip olduğu vatandaş algısıyla bezenmiş bir Anayasa talep ettiğini görüyoruz" dedi. Gelecek günlerde Memur-Sen'in kırmızı çizgilerini içeren yeni bir rapor
da paylaşabileceklerinin sinyalini veren Gündoğdu, Meclis'in açılmasının hemen ardından 22-23 Ekim 2011 tarihlerini kapsayan bir takvimle Uluslar arası Anayasa Kongresi düzenleyeceklerini de belirtti.

 
Bayram yaklaştı, et fiyatları arttı
 
Ayı saldırısına bakanlık soruşturması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çatlı hayvanseverden merhamet örneği
Çat İlçesi’nde sokakta kalan anne köpek ve yavruları Hayvan sever Semra ...
Ayı saldırdı 40 koyun telef oldu
Erzurum'un İspir ilçesinde koyun sürüsüne saldıran kurt ve ayı, 40 hayvanı telef etti.
Ödüklüler samurlara sahip çıktı
Köylüler ödük suyunun azalması ile yaşam savaşı veren ve dünyada da nesli ...
 
Ekonomide samimiyet sınavı
MÜSİAD Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, “KUDAKA proje teklif çağrısına ...
İbrahimhakkıoğlu rahmetle anıldı
Geçen yıl hayatını kaybeden A.Ü. İbrahim Hakkı Araştırma Enstitüsü eski ...
Tortum Şelalesi suyla buluştu
Avrupa ve Asya'nın en yüksek, dünyada ise üçüncü olan ve suyu 48 metreden ...
 
Zaman'da nöbet değişimi
Zaman Gazetesi Erzurum Yayın Temsilcisi Gül emekliye ayrılması nedeniyle ...
“Yaşasın Camiye Gidiyorum”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nca her yıl kutlanan ‘Camiler Haftası’ 1-7 Ekim ...
Pazar'da para satıyor
Oltu İlçesi'nde, koleksiyon amaçlı olarak biriktirdiği paraları pazarda ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri