AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Vakıflar Haftası kutlamalarının Pasin’de başlaması ve ilçede Vakıf anıtı oluşturulması teklifini yineleyerek, ‘Vakıflar Genel Müdürlüğümüzü bu yöne projekte olmaya davet ediyorum.’ dedi.
AYDEMİR VAKIFLAR BÜTÇESİNDE KONUŞTU
2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri Vakıflar Genel Müdürlüğü etabında söz alan Milletvekili İbrahim Aydemir, Hazreti Peygamberin ‘insanların hayırlısı insanlara faydalı olandır’ hadisi şerifini hatırlatarak Vakıfların medeniyet tarihimizde ve günümüzdeki görev ve hedefleriyle ilgili tespitlerini paylaştı.
“HAYRUN NAS MEN YENFEÛN NAS"
Milletvekili Aydemir, ‘Şimdi bir özel ifade var, çok anlamlı bir ifade onunla başlamak istiyorum: “Hayrun nas men yenfeûn nas" insanların hayırlısı insanlara faydalı olandır. Şimdi, vakıflar bütçesi görüşülürken, dahası başka kurumlar da var; onların bütçeleri görüşülürken bu ifadeyi kayda geçmek lazım.” dedi.
AYDEMİR’DEN PASİNLER HATIRLATMASI
Anadolu’da ilk vakfın Pasinler’de kurulduğunu hatırlatan Milletvekili Aydemir, ‘insanlığa fedakârlık ve feragati bir gönül sunumuyla kaydeden “Ben gelmedim davi için, benim işim sevgi için. Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.” diyen Yunus’un, cihana “Gelin tanış olalım/ işi kolay kılalım/Sevelim, sevilelim/dünya kimseye kalmaz.” mesajıyla hayatta tek gerçeğin sevgi olduğunu kaydeden Derviş Yunus’un aziz vurgusuyla, Anadolu’da 1048 tarihinde yardımlaşma ve dayanışmayı, bir ilki gerçekleştirerek vakıf hâliyle kurumsallaştıran Erzurumlu Seyyid Şerif Hâlil Güci Divani’yi rahmet ve minnetle anıyorum. ‘ ifadesini kullandı.
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE ÇAĞRI
Geçilen yıl bütçe görüşmelerinde ülke çapındaki Vakıflar haftası etkinliklerinin Pasinlerde yapılması yönünde teklif sunduğunu hatırlatan Milletvekili Aydemir, ‘Bu noktada bir not düşeceğim: 18 Eylül tarihinde Sevgili Bakanım Erzurum’da ciddi bir etkinlik vardı, 18 Eylül Pasinler Savaşının 969’uncu yıl dönümüydü. 1048 yılında yapılmış bir savaştı bu. Vakıfları ifade eden tarihtir o tarih yani 1071den önceki bir tarihtir. İnşallah, bundan sonra özellikle Vakıflar Genel Müdürlüğümüzü bu yöne projekte olmaya davet ediyorum. Hasankale’de özellikle Pasinler’de -daha önce konuşmuştuk biz Sevgili Genel Müdürüm biliyor- bir vakıf anıtı kurulmasını, Vakıflar Haftasının oradan başlatılmasını teklif etmiştim, bir daha burada kayda geçiyorum.’ diye konuştu.
AYDEMİR’DEN VAKIFLAR TARİFİ
Konuşmasında, Vakıfların kardeşlik, birlik ve bütünlük anlayışının sonucu olduğuna dikkat çeken Milletvekili Aydemir, ‘Bizi biz yapan, bizi asırlar boyunca kâinata adalet ve şefkat dağıtan büyük bir millet hâline getiren yegâne tema, insan sevgisi, bu eksende gösterilen yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik imanıdır. Medeniyetimize kaynak olan değerler bütününde esas budur, millet olarak yaşama felsefemiz de budur. Bizi bilenler, bizden anlayanlar ve bizden dinleyenler bilirler ya, biz “gönlünü vakfetmiş” deriz, biz “malını vakfetmiş” deriz, biz “ömrünü vakfetmiş” deriz. Bu, nefsimizden gayrisi için bir feda eylemidir. Bunun kurumsal ifadesi vakıftır. ‘ dedi.
ALVARLI EFE’DEN KAYIT
Milletvekili Aydemir, milli vakıf anlayışının temellerine değinerek, ‘Vakıf felsefesi Yunusların felsefesidir. Vakıf müessesesi, “Ne olursan ol, yine gel.” çağrısını yapan Mevlana meşrebinin eseridir. “Felekte hâsılı insan isen bir canı incitme.” diyen Alvarlı Efe üslubunun ifadesidir. Kardeşi için gönül adamak, insanlık için nefsinden geçmek; vakfın bizdeki manası budur. Vakıf anlayışımız millî terbiyemizin ifadesidir. ‘ aktarımını yaptı.
AYDEMİR: ‘BİZ FERAGATLİ BİR ECDADIN TORUNLARIYIZ’
‘Biz feragatli bir ecdadın torunlarıyız. ‘ vurgusunu yapan Milletvekili Aydemir, ‘Onlardan öyle bildik, onlardan öyle gördük ve onların bu yolunda sadığız. Medeniyet değerlerimizin kurumsal taşıyıcısı olan vakıf geleneğimizi geliştirerek yaşatmaya ve yaygınlaştırmaya devam eden AK kadroların bu konudaki gayretlerine, huzurunuzda bir kere daha teşekkür etmeyi borç biliyorum. ‘ dedi.
AYDEMİR’DEN İSLAM DİNİNİN KUŞATICI MERHAMET YAKLAŞIMINA VURGU
Selçuklu’dan, Beylikler Dönemi'nden ve Osmanlı'dan günümüze intikal eden 50 binin üzerindeki vakfa ait yurt içindeki taşınmaz vakıf kültür varlıklarının, AK Parti iktidarı öncesinde, uzun yıllar büyük ihmale uğradığı, birçok eserin âdeta garip kaldığını hatırlatan Milletvekili Aydemir, şunları kaydetti, ‘Hâlbuki bizim medeniyetimiz tam anlamıyla bir vakıf medeniyetidir ve yeniden inşa etme azminde olduğumuz yeni medeniyetimizin temelini de bu ruh, anlayış ve metot teşkil edecektir. Allah rızası, gönül rızası, tasadduk samimiyeti, harbilik ve hasbiliğin harmanlanmasıyla teşekkül eden vakıf anlayışı, inanıyorum ki açlık ve sefaletin gittikçe yaygınlaştığı coğrafyaların gelecekteki umudu olacaktır. Afrika'dan Asya'nın ücra köşelerine, Somali'den Arakan'a kadar zulüm ve yoksulluk altında inleyen insanları, zulmün kıskacından söküp çıkaracak olan en tesirli formül İslam'ın kuşatıcı merhametidir; onun belli bir metot çerçevesinde teşkilatlanmış şekli de vakıf müessesesidir. Avrupa ve Amerika'nın sokaklara mahkum ettiği yoksul ve yoksunların sarılacakları merhamet eli de bu muazzam müessesedir, Batı aklının bu geleceğin teşkilatını keşfetmesi de yakındır.
Uzun yıllar el sürülmemiş arşivlere giren, tespit ve tescil işlemlerini sağlayan, çıkarılmamış envanterleri çıkaran, belgeleri arşivleyen, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı restorasyonları veya onarımlarını yapan Vakıflar Genel Müdürlüğümüzü bu anlamda yürekten kutluyorum. Genel Müdürlüğümüzün sınırlarımız dışında kalan Osmanlı coğrafyasındaki vakıflarımız konusunda
daha kapsamlı ve hızlı çalışmalar yapmasını bekliyoruz. Vakıf eserlerinin onarımı ve restorasyonu esnasında gösterilen titizlikten asla taviz verilmemesini özellikle burada bir daha kayda geçiyorum, istirham ediyorum. Bundan sonraki hedefimizin, vakıf anlayışımızla dünyayı buluşturmak olması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor, bütçenin hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah daha hayırlı, bereketli olacaktır Allahın izniyle. ‘ dedi.