Mülteciler içi başlatılan kışlık yardım başvurularının geçen hafta itibari ile sonladığını kaydeden Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği İl Temsilcisi Av. Erdem Demirceylan, öngördükleri rakamın yaklaşık 2 katı başvuru aldıklarını belirti. Düzenli yardımlarının Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından organize edilen şartlı eğitim ve sosyal uyum programları adı altında devam ettiğini kayda geçen Demirceylan, bu yardımların belirlenen bazı kriterlere göre verildiğini söyledi. Şartlı eğitim yardımı ile mülteci çocukların okula devamlılığını sağlamayı amaçladıklarına dikkat çeken Demirceylan, sosyal uyum yardımında ise hassas grupta yer alan kişilere yönelik destek verdiklerini kayda geçti.
KIŞLIK YARDIM BAŞVURULARI SONA ERDİ
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Erzurum İl Temsilciliği olarak kışlık yardım başvurularımızı geçtiğimiz hafta itibari ile sonlandırdık. Bu kapsamda öngördüğümüz başvurunun yaklaşık 2 katı kadar başvuru aldık. Bunda tabi sadece Erzurum ilinde ki mültecilerin değil aynı zamanda Erzincan, Kars illerinde ki mültecilerinde ofisimize bizzat müracaat etmesinin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu kapsamda mültecilere yaklaşık tek seferde olmak üzere 800 ila Bin TL arasında ailenin durumuna göre bir yardım yapılacak.
ŞARTLI EĞİTİM YARDIMI İLE EĞİTİMDE DEVAMLILIĞIN SAĞLANMASI AMAÇLANIYOR
Aile ve Politikalar İl Müdürlükleri, tarafından organize edilen şartlı eğitim programı ile mülteci çocukların okula devamlılığını sağlamayı amaç edindiklerini kaydeden Demirceylan, “Yine aynı zamanda düzenli yardımlarımız artık bizzat ofisimiz tarafından değil Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına bağlı il müdürlükleri tarafından da organize edilen şartlı eğitim ve sosyal uyum yardımları programları adı altında da devam etmektedir. Şöyle ki, 2003 yılından bu yana Türk ailelerinin yararlanabildiği şartlı eğitim yardımı programı UNİCEF, Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılayı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı işbirliği ile 230 binden fazla Suriyeli ve diğer mülteci çocukların eğitim ve öğretiminin devamlılığını sağlayacak biçimde genişletildi. Programın amacı okula devamı destekleyerek, okulu bırakma oranlarını düşürmek. Özellikle öğrenim hayatını sürdüren mülteci çocuk sayısını artırmak. Ayrıca bu program diğerlerine göre daha yüksek dezavantajı bulunan çocukların okula erişiminin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik destek sağlanması ve gerekli durumlarda çocuk koruma hizmetlerinden faydalanabilmelerine yönelik öneli bir bileşeni de içeriyor. Burada ki bütçe tabi ki çok uluslu olarak finanse ediliyor. Bu program Avrupa Birliği İnsani yardım ve Sivil Koruma Genel Müdürlüğünün finansal katkısı ile uygulanmaktadır. Program ayrıca Norveç Hükümeti ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından da desteklenmektedir” ifadelerine yer verdi.
YARDIM MİKTARLARI
Programlar kapsamında verilen yardımlara değmene Demirceylan, “Örnek vermek gerekirse çocukları okula giden kişiler için anaokulundan 8’inci sınıfa kadar erkek öğrencilere aylık 35 TL, kız öğrencilere 40 TL veriliyor. Lise öğrencilerine ise erkek öğrencilere 50 TL, kız öğrencilere de yine aylık 60 TL bir ödeme yardımı yapılıyor. Bunların tabi kriterleri aynı şekilde hem sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından, hem de Aile ve soyla Politikalardan, hem de ofisimizden bilgi alınabilir. Bu konuda da desteklerimiz devam etmektedir. Bu yardımlar kriterlerin karşılanmasına bağlı olarak değişiyor. Ret oranları son derece düşük, kabul oranları oldukça yüksek diyebiliriz” dedi.
HASSAS GRUPTA YER ALAN KİŞİLERE YÖNELİK DESTEK PROGRAMI
Sosyal uyum yardım programı ile hassas gruplarda yer alan kişilere destek verdiklerini dile getiren Demirceylan, “Sosyal uyum yardımında da yine aynı şey geçerli. Burada da hassas grupta yer alan kişilere yönelik bir destek programı sağlanmaktadır. Yine belirli kriterlere, ağlayan yetişkin bireylere, yalnız kadınlara, ya da belirli bir özür oranına sahip engelli kişiler bu yardıma başvurabiliyorlar. Bu yardım da yine düzenli olarak her ay belirli bir miktar çerçevesinde mültecilerimizin hesaplarına nakit olarak yatırılıyor” şeklinde konuştu.
“MÜREFFEH BİR DÜNYA ARZU EDİYORUZ”
Konuşmasında son olarak 24 Ekim Birleşmiş Milletler Gününü kutlayarak, barış temennilerini ileten Demirceylan, Son olarak şunu eklemek gerekirse bildiğinin üzere 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü’nü kutluyoruz. Bu noktada, savaşların olmadığı, tüm ülkelerin diplomatik ve diyalog ilişkiler içerisinde anlaştığı ve mültecilik kavramının tüm dünyada tamamen ortadan kalkarak, herkesin kendi ülkesinde huzur ve mutluluk içinde yaşamalarını yürekten istiyoruz. Müreffeh bir dünya arzu ediyoruz” dedi.