Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>SİYASET
29 Ağustos 2013 Perşembe - 04:29

Öztürk Anayasa çalışmalarını değerlendirdi

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda “Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Özgürlüğü” müzakere edildi. Komisyonda ana dilde eğitim konusunda uzlaşma sağlanamadı.

Öztürk Anayasa çalışmalarını değerlendirdi

ANKARA (İHA) - Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda “Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Özgürlüğü” müzakere edildi. Komisyonda ana dilde eğitim konusunda uzlaşma sağlanamadı.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda “Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Özgürlüğü” müzakere edildi. Komisyon sonunda açıklama yapan milletvekilleri ‘Ana dilde eğitim’ konusunda uzlaşma sağlanmadığını ve yarın yargı ve dokunulmazlık başlıklarının ele alınacağını bildirdiler.
MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, bütün partilerin bulundukları noktada olduklarını ortaya koyduklarını belirterek, “Uzlaşma kavramının anlamını ortaya koyacak bir çalışma oldu. Netice itibariyle gelinen noktada bir taraf ana dilde eğitim istiyor, diğer taraf olamayacağını ortaya koyuyor. Bu talep devletin üniter yapısını ortadan kaldırmaya yönelik. Milleti millet yapan unsurların anayasayla teminat altına alınması isteniyor. Bizim açımızdan karşıdan gelen talepler uzlaşılabilecek talepler değil. Bu noktada uzlaşmamız mümkün değil. Çünkü Türkiye’yi iyi bir yere götürmeyecek. Vatandaşlığa geçilmedi. Maksadınız ana dili öğrenmek ise seçmeli derslerle sağlanmalı buna bir engel yok. Yarın yargı ve dokunulmazlık başlığı ele alınacak. Vatandaşlık tanımı daha geniş bir zamanda ele alınacak” açıklamasında bulundu.
Ana dilde eğitimin millet yapısını, üniter devlet yapısını bozabileceğini söyleyen MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da eğitimin Türkçe yapılması gerektiğini ifade etti.
Ana dilde eğitimine ve öğrenimine ilişkin konuşan BDP Milletvekili Bengi Yıldız, CHP ve MHP’nin ana dil yaklaşımına değinerek, “Ana dilde eğitim formülasyonunu savunmamız bir insan bunu meslek olarak da hayatta kullanabilsin diye. Ana dil eğitiminin yaşama geçirilmesini savunuyoruz. Bütün partiler görüşlerini ortaya koydular ama ana dil eğitimi konusunda adım atılamadı” dedi.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ağırlıklı olarak ana dilde eğitim konusunda tartışmaların olduğunu ifade ederek, “Resmi dili ve Ana dilde eğitimi bertaraf etmeyecek, alternatif yaratmayacak şekilde ana dilde eğitim mümkündür.
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, bugün kurucu uzlaşma komisyonu dil haklarının eğitim ve öğrenime yansıması konusunun müzakere edildiğini söyleyerek, “Başarılı bir müzakere gerçekleştirildi fakat başarılı bir formülasyon gerçekleşmedi. Ters orantılı bir ilişki oldu. Uzlaşma ekseninde bütün partiler ana dilin öğretilmesi konusunda bir uyuşmazlık içinde değiller. Eğitimin Türkçe yapılması konusunda mutabıklar. Ana dilin kullanımı hakkında uygulamaya atıf yapıldı. Ana dilde öğrenim konusunda ise bir mutabakat yok. Sorun bir anayasa değil, yasa sorunu. Ana dilin öğrenilmesi konusunda AK Parti dönüşüme imza atmış cesaretli bir partidir. Eğitime ise AK Parti negatif bakıyor” şeklinde konuştu.

 
Besicilerin yolu Kayapa’dan geçecek
 
Ağustos’a yağmurlu veda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Besicilerin yolu Kayapa’dan geçecek
Ilıca Kayapa’da projelendirilen Modern Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi’nin ...
‘30 Ağustos zafer günüdür’
Aksak, “30 Ağustos, 26 Ağustos 1071’de Anadolu’nun kapılarını açan Türk ...
Erzurum okuru tercihini paylaştı
Erzurum kamuoyunun nabzını ölçerek gündeme taşıyan ERZURUM Gazetesi’nin ...
 
Siyasette ATAÜNİ damgası
Kurulduğu dönemde Türkiye’nin 4’üncü Yüksek öğretim kurumu olan, bilimsel ...
Hurdacılar çevre yoluna taşınacak
Güney çevre yolundaki Hurdacılar Sitesi’nde sona yaklaşıldı
Aksak yatırımları değerlendirdi
Aksak, Sportif, Sosyal ve kültürel açıdan yaşanır ve güçlü bir Erzurum ...
 
CHP Heyeti Doğu’da
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti, Ardahan İl Başkanlığında gündemdeki konuları değerlendirdi.
Aziziye öksüzleri sevindirdi
Aziziye Belediyesi ilçedeki yetim ve öksüz çocuklara bisiklet hediye etti. ...
CHP'de 7 aday başvuru yaptı
Erzurum CHP İl Başkanı ve yönetimi, Şenkaya ilçesindeki aday adaylarını ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri