İSA AKAR-OLCAY TUNCEL (İHA)- Antalya'da, araç kiralama şirketlerinden sahte belgelerle kiraladıkları otomobilleri yine sahte evrakla satan 16 kişi, ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Antalya Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, kentte, rent-a car şirketlerinin artan dolandırma şikayetleri üzerine harekete geçti. Ekipler, başta Antalya olmak üzere Isparta, Kütahya, İzmir, Muğla, Karaman, Balıkesir, Adana, Yozgat, Konya, Adana, Ankara, Trabzon ve İstanbul'da bulunan rent-a car şirketlerinden sahte kimliklerle otomobil kiralayan, ardından araç sahibinin üzerine düzenledikleri sahte evrak, belge ve kimliklerle müşterilerine satan zanlıları takibe aldı.
38 NOKTADA OPERASYON
Zanlıların, 2009 yılından beri şirketlerden araç kiralarken şirket üzerine olanlar yerine kişiler üzerine kayıtlı araçları seçtikleri ortaya çıktı. Araç sahibi adına sahte kimlik belgesi düzenleyen şebeke üyelerinin ardından PTT şubesinden e- devlet şifresi aldığı, daha sonra bu şifrelerle araçları ve kimlik bilgilerini sorguladıkları belirlendi. Sorgulamada kiraladıkları otomobilin hacizli ya da rehinli olması durumunda zanlıların araçların deposuna sabun koydukları, kablolarını çektikleri ve 'araç bozuk'
diyerek başka bir arabayla değiştirip onu sahte belgelerle sattıkları belirlendi.
Polis, uzun süren teknik ve fiziki takibin ardından Antalya, İstanbul, Manisa, Erzurum ve Bolu'da eşzamanlı 38 noktaya operasyon düzenledi. Operasyonlarda, liderliğini M.K ve C.K.'nın yaptığı, M.S, H.Y., H.A.,H.M, M.U., H.D.E., A.M., N.Z., Y.Ş., P.D., C.O., F.Y., A.T. ve İ.T gözaltına alındı.
Kiralandıktan sonra sahte belgelerle satılan 50'nin üzerinde otomobile ise el konuldu. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda, çok sayıda satış sözleşmesi, noter evrakı bulunurken, sahte evrakları İstanbul'da yaptırdıkları belirlendi. Örgütün araç kiralama ve satış yapan bölümünün Manisa'nın Sarıgöl köyü, sahte belge düzenleyen ayağın ise İstanbul'da olduğu belirtildi. Zanlıların, sahte evrakla aldıkları araçları, internet üzerinden ilan verdikleri ve piyasa değerinden 1 ya da 2 bin TL düşük fiyatla
sattıkları belirlendi.
Sekiz zanlının, Manisa'nın Sarıgöl köyünde yaşadığı, kendilerinin aracı olmadığı ve şehir merkezine dolmuşla gittikleri ortaya çıktı. Ayrıca, örgütün pavyonda çalışan kadınları çektikleri görüntüleri ile şantaj ve tehdit yolu ile bu işe zorladıkları ortaya çıktı. Emniyette sorgusu tamamlanan 5'i kadın 16 zanlı, 'Örgüt kurmak, örgüte üye olmak, evrakta sahtecilik, sahte belge düzenlemek, şantaj ve tehdit, nitelikli dolandırıcılık' suçlarından adliyeye sevk edildi.