Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
MEB bir ilki gerçekleştirecek
MEB bir ilki gerçekleştirecek
Otobüs bagajından uyuşturucu çıktı
Otobüs bagajından uyuşturucu çıktı
Emniyet Üniversite Öğrencilerini bilgilendirdi
Emniyet Üniversite Öğrencilerini bilgilendirdi
Sarıkamış Şehitleri dualarla anıldı
Sarıkamış Şehitleri dualarla anıldı
Emniyetten silah operasyonu
Emniyetten silah operasyonu
HABERLER>BÖLGEDEN
29 Eylül 2011 Perşembe - 08:22

SERKA Rota belirledi

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA),Kars,Ağrı,Ardahan,Iğdır ve komşu illerle bağlantılı olarak yürüyüş,bisiklet,manzaralı araç turu,Cip safari,parkurları ile açık hava faaliyetlerinin yapılacağı, kültür ve inanç turları için rota belirleme çalışması başlattı.

SERKA Rota belirledi

IŞIK ÇAPANOĞLU(İHA) - Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA),Kars,Ağrı,Ardahan,Iğdır ve komşu illerle bağlantılı olarak yürüyüş,bisiklet,manzaralı araç turu,Cip safari,parkurları ile açık hava faaliyetlerinin yapılacağı, kültür ve inanç turları için rota belirleme çalışması başlattı.
SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, Serhat Kalkınma Ajansı’nın dört ilde yani serhat illeri Kars,Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinde faaliyet gösterdiğini, bu illeri bir bölge olarak tasavvur etmek ve bunların değerlendirilmemiş olan tüm potansiyellerini ortaya çıkarmak için rota belirleme çalışması başlattıklarını belirtti.
Ajans, olarak yapılan faaliyetlerin ana çerçevesini oluşturan şeyin, bir bölgesel kalkınma konsepti olduğunu dikkat çeken Hüseyin Tutar, bölgenin coğrafi yapısını, kültürünü, tarihini, stratejik konumu dikkate alındığı zaman, potansiyel ana unsurların ortaya çıktığını ve bunların başında da turizmin geldiğini söyledi.
BÖLGESEL KALKINMA KANUNU
SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, bölgesel kalkınma kanununun kendileri için referans bir kavram olduğunu kaydetti.
Dr. Hüseyin Tutar; “Bu yapmış olduğumuz tüm faaliyetler bu bölgesel kalkınma hedeflerimizi yapmak için gerçekleştirmiş olduğumuz amaçlardır. Serhat Kalkınma Ajansı dört ilde, serhat illerinde Kars,Ağrı,Ardahan ve Iğdır illerinde faaliyet göstermektedir. Bizim üzerimize düşen bu illerimizi bir bölge olarak tasavvur etmek ve bunların değerlendirilmemiş olan tüm potansiyellerini ortaya çıkarmaktır. Dolayısıyla biz aslında bölgemizin şu anki mevcut durumundan hareketle gelecekte nasıl bir bölge tasavvur ediyoruz, nasıl bir bölge olmasını istiyoruz. Bir yere varmak için nasıl bir bölge olmasına dair tasavvurumuz varsa bu tasavvurun bölgesel gerçeklere dayanması gerekir. Dolayısıyla biz bölgemizin coğrafya yapısını, kültürünü, tarihini, stratejik konumunu dikkate aldığımız zaman bölgemizin potansiyel ana unsurları ortaya çıkmaktadır” dedi.
BÖLGESEL TURİZM POTANSİYELİ
SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, turizmin ardında yatan temel faktörlere bakıldığında serhat illerinin nasıl bir stratejik sahip olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.
Dr. Tutar; “Bölgemizin potansiyel ana unsurlarının başında turizm gelmektedir. Turizmin ardında yatan temel faktör şudur: haritaya baktığımız zaman az önce saydığımız iller nasıl bir stratejik konuma sahip diye baktığımız zaman şunu çok rahat bir biçimde görebilirsiniz. Kafkaslardan bakış açısıyla bir koridor çizerseniz aşağıya doğru kuzey-güney istikametinde bizim bölgemiz bir kesişim noktasıdır. Aynı şekilde Çin, Orta Asya,İran aracılığıyla bizim bölgemize giriş yaptığınız zaman Anadolu ve Anadolu’dan da Avrupa’ya gidişat çizdiğiniz zaman doğu-batı istikametinde bir hat çizdiğiniz zaman yine karşınızsa Serhat illeri meydana geliyor. Zaten bu coğrafik konumunun vermiş olduğu stratejik konum bize çok büyük fırsatlar veriyor. Şimdi bu böyle olduğundan dolayı doğal olarak bir çok kavim Anadolu’ya ilk giriş noktası olarak bizim bölgemizi tasavvur etmişlerdir. Bunların başında Selçuklular Anadolu’yu fethetmeye gelirken biliyorsunuz bu bölgeyi kullanmışlardır. Yine bu bölgede Ermenilere,Gürcülere, Ruslara ait eserler vardır. Uygarlığın kesişim noktasında yani diyebiliriz ki Anadolu’ya geçmek isteyenlerle bunları geçirmek istemeyenlerin ettiği mücadele bölgesi serhat illeridir. Bu bağlamda düşündüğümüz zaman ipek yolu üzerinde bulunan bir çok medeniyetin geçit noktasındaki bölgenin doğal olarak her gelen toplum kendi izlerini bırakmıştır. Bu izlerin ister askeri anlamda baktığımız zaman bir çok tabyanın, savaş malzemelerinin, enstrümanlarının, soyut ve somut olan birçok kültürel mirası burada görebilirisiniz” diye konuştu.
SERHAT İLLERİ TURİZME KAZANDIRILMALI
SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, serhat illerinin potansiyeline bakıldığında mutlak süratle turizme kazandırılması gerektiğine vurgu yaptı.
Dr. Hüseyin Tutar; “Ani kentini ticari anlamda görebilirsiniz,Selçuklulardan kalma yapıları görebilirsiniz .Bu bölgeyi bizim açımızdan kültürel temasın ve diğer komşu ülkelerle ve bölgelerle kültürel sürekliliğin devamını sağlayan bir bölge olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda birçok tarihi eserin burada olduğunu görüyoruz. Şimdi biz serhat illerinin bu potansiyeline baktığımız zaman bunun turizme kazanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu, turizm aracılığıyla bir kalkınmadır. Yani turizmi bir araç olarak kullanıp, insanlarımızın yaşam kalitesinin arttırılmasını sağlamak için turizmi bir enstrüman olarak kullanıyoruz. Burada turizm için ne yapıyoruz diye baktığımız zaman, tur operatörlerini getiriyoruz, bu işin uzmanlarını getiriyoruz ve bölgemizi gezdiriyoruz. Gezdirdikten sonra sorun nedir, nereden başlayabiliriz, bölgemizdeki bu kadar zenginliği nasıl tanıtabiliriz, nasıl bir yol haritası çizebiliriz ve turizm payından bölgemiz nasıl daha fazla istifade eder diye baktığımız zaman tur operatörlerinin en önemli savundukları görevleri başında diyorlar ki bize rotaları çıkarmalısınız. Yani insanlar gelip burada yürüyüş rotalarını çıkarmalısınız, kültür envanterini çıkarmalısınız, kültür rotalarını çıkarmalısınız, gastronomiyle ilgili mekanları belirlemelisiniz, levhalar koymalısınız, tabelalar koymalısınız. Bu bağlamda bize verilmiş olan bu tavsiyelerin tümünü dikkate alıyoruz ve kayıt altına alıyoruz” şeklinde konuştu.
SERKA’DAN PLANLI YAKLAŞIM
Bizim çalışmalarımız bu dört ilde planladığımız ve Eylül ayında hayata geçirdiğimiz bu rotaların çıkarılması projesi dört il için geçerlidir diyen Dr. Hüseyin Tutar, daha sonra özetle şunları söyledi:
“Fakat bunun iki boyutu vardır:1-Bölge içinde rotalar, 2-Bölgenin dış diğer bölgelerle bağlantısının sağlanacağı rotalar. Örneğin, Erzurum-Kars rotalarını dikkate alacağız. Daha sonra Kars-Ardahan-Artvin koridorunu çıkaracağız. Yine Kars-Iğdır-Doğu Beyazıt-Ağrı-Van rotalarını çıkaracağız. Dolayısıyla burada iki tane iç içe geçmiş bir süreci görüyoruz. Bölge içindeki rotalar ondan sonra da bölgenin dış bağlantılarını sağlayacak rotalar. Biz tüm bu süreçlerin hepsinin haritalara dökülmesi, materyal haline gelmesi ve bir turist geldiği zaman çok rahat bir biçimde elinde broşürü olacak, rehberi olacak nereye gittiğini bilecek, nerede ne var tüm bunların hepsini bilebilmesi için böyle bir adımı başlatmış bulunuyoruz.İlk adımımızı Sarıkamış’ta başlattık. Burada yerel sahiplenme duygusuyla biz bu işi başardığımız zaman, tabelaları diktiğimiz zaman artık çok rahat bir biçimde insanlarımız emniyet içerisinde nereden geldiklerini nereye gideceklerini çok rahat bir biçimde bulabilirler. Bu bağlamda bu çalışmalarımız bu bakış açısına oturuyor ve bizim zaten bölge planımızda da mevcuttur.2011 yılı çalışma programımızda mevcuttur dolayısıyla da bu çalışmalarımızı 2012 yılının Ekim ayında dört ilin tüm rotalarını çıkarmış olacağız. Bu rotalar etap etaptır. Örneğin Sarıkamış’ın rotaları biter bitmez haritalarını tabelalarını vs. hemen devreye sokacağız. En sonda da bölgesel rotalar çıkmış olacak. Bölgesel rotalara ulaşmamız esastır.Yani küçük adımlarla büyüyerek bölgesel rotaları çıkarmış olacağız.Aksi takdirde bizim 2013 yılına kadar beklememiz bir sürü gelen turistimizin eline hiçbir şey verememek anlamına gelir ki yıllık kaybımız olur ve bu kaybı göze alamayız ve bir anca bunu telafi etmek için çalışmaların sonuna ulaşmak için bunları etap etap hayata geçireceğiz.”

 
Bayburt yolunda kaza: 3 ölü
 
‘Yeşil Meslekler, Beyaz Gelecekler’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
21 akademisyen cübbe giydi
Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, üniversitenin ...
Sofralara bin bir emekle geliyor
Amasya'nın Taşova ilçesinde üretilen, Erzurum mutfağının da değişmez ürünü ...
Doğu köyleri kışa hazırlanıyor
Iğdır'da, köylerde yaşayan vatandaşlar kış mevsiminin yaklaştığı bugünlerde ...
 
Doğu’da değirmenler hala dönüyor
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde vatandaşların kış hazırlığına başlaması ...
Bölgenin çehresi değişiyor
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Kars Barajı'nın, sağlayacağı ...
Doğu Demiryoluyla Dünyaya açılıyor
Kars'ta Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattı çalışmaları, aynı anda ...
 
105 yayla elektriğe kavuştu
Aras Elektrik Ardahan İl Müdür Yardımcısı Kıvanç Oktay, ''Son 7 yılda ...
Tandır başında okul pazarlığı
Van'da, ortaöğretime devam etmeyip tandır başında hamur açarak annesine ...
Köy çocuklarından Hindi şovu
Iğdır'da bir grup çocuğun ıslık çalarak iletişim kurmaya çalıştığı hindilerin ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri