İBRAHİM KILINÇ (İHA) - Tarih’te 93 Harbi olarak bilinen 1877 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Aydın’ın Şahnalı Köyünde oturan kızlar tarafından dokunarak Sivas Topal Cephesi’ne gönderilen 135 yıllık Osmanlı Sancağı’nın ilginç öyküsü duyanları şaşırtıyor. Dedesinin himayesindeki tarihi sancağı devralan Aydınlı İşadamlarından Hüdayi Özalp, maddi-manevi değeri oldukça fazla olan bu hatıranın devlet tarafından sahip çıkılmasını istedi. 135 yıllık Sancak Kültür bakanlığı ve Mimar Sinan Üniversitesi tarafından incelemeye alındı.
GENÇ KIZLAR, “ÖNCE BAĞIMSIZLIK” İSTEMİŞ
Yaklaşık 135 yıllık Osmanlı Sancağı’nın öyküsünü duygu yüklü cümlelerle anlatan Hüdayi Özalp, Tarihte bir çok kahramanlıklara imza Atan Aziz Türk Milleti’nin erkekleri kadar kadınlarının da fedakar ve kahraman olduğunu belirtti. Özalp, “Osmanlı-Rus Savaşı sırasında vatan savunmasında sıkıntılar baş gösterince Aydın Şahnalı Köyü’nün gençleri toplanmış. Bu sırada köyün kızları da tüm evlilik taleplerini ‘Önce vatanın güvenliği ve bekası’ diyerek reddetmiş. O sırada köy ve çevresinde bulunan 21 genç gönüllü olarak cepheye gitmek için karar vermiş. Gönüllü olarak cepheye giden bu gençler için Şahnalı Köyü kızları o günkü zor şartlar altında liflerden Türk Sancağı işleyip, gençleri cepheye uğurlarken bu sancağı teslim etmişler. Kırım Savaşına giden 21 gönüllü Türk genci, sancakla birlikte Kırım savaşına katılmışlar. Bu 21 kişi arasında rahmetli Babam Hacı Emin’in dedesi Mustafa Çavuş da varmış. Cepheye giden 21 kişiden 19’u şehit olmuş. Geriye Serçeli Süleyman ile Dedem Mustafa Çavuş kalmış. Dedem Mustafa Çavuş da dönerken Erzurum’da rahatsızlanıp orada kalmış. Arkadaşı’na da Sancağı Köye götürmesini istemiş. Dedemin Cenazesi de Erzurum Fevzi Çakmak Hastanesi’nin bahçesine gömülmüş. Geriye tek kalan Serçeli Süleyman da Sancağı Şahnalı Köyüne getirmiş” sözleri ile Sancağın tarihçesini anlattı.
1895 yıllarında tekrar köye ulaştırılan bu sancağın yaklaşık 112 yıldır Köy camiinde saklandığını belirten Köy Sakinlerinden 94 yaşındaki Mehmet Solak, o zamanlar Karahayıt’da Askerlik Şubesi bulunduğunu ve genç kızların cepheye giden erkeklere, dualarının yanı sıra böyle özel hazırladıkları sancaklarla maddi-manevi destek verdiklerini belirtti. Alemi ve sancak direği orijinal olan 135 yıllık sancak kadar ilginç öyküsü de duyanları şaşırtıyor.