Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Ayın Tarihi’ dergisi  Kasım sayısı yayımlandı
‘Ayın Tarihi’ dergisi  Kasım sayısı yayımlandı
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
Sarıkamış Şehitlerini Anma Wushu Turnuvası düzenlendi
Sarıkamış Şehitlerini Anma Wushu Turnuvası düzenlendi
Genç izciler Sarıkamış şehitleri için yürüdü
Genç izciler Sarıkamış şehitleri için yürüdü
Zirvede Sarıkamış şehitlerini andılar
Zirvede Sarıkamış şehitlerini andılar
HABERLER>EKONOMİ
5 Kasım 2017 Pazar - 17:49

Şeker pancarı posasına paketleme desteği

Tarım ve hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesi’nde, üretimde verimliliği artırmak ve üreticilerin daha fazla kazanmasını sağlamak amacıyla, DAP İdaresi’nin Bölgede makinalaşmaya sağladığı destek artarak devam ediyor

Şeker pancarı posasına paketleme desteği

Tarım ve hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesi’nde, üretimde verimliliği artırmak ve üreticilerin daha fazla kazanmasını sağlamak amacıyla, DAP İdaresi’nin Bölgede makinalaşmaya sağladığı destek artarak devam ediyor. Son olarak, DAP İdaresi’nin sağladığı finansmanla alınan 4 adet Posa (küspe) Paketleme Makinesi Ağrı, Erzurum, Malatya ve Muş’ta hizmete girdi.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol gereği, DAP İdaresi’nin desteğiyle alınan makinelerle çevre illerin kaba yem açığının giderilmesi hedefleniyor. DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, yaptığı açıklamada, alınan makinelerin hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Şeker pancarının işlenmesiyle ortaya çıkan küspenin, üreticiler tarafından alınarak açık alanda muhafaza edilmeye çalışıldığını, bunun da 2 ay gibi sürede bozulmaya neden olduğunu dile getiren Başkan Demir, “Şeker pancarından şekerin alınmasıyla oluşan pancar posası, enerji bakımından zengin, sulu, selüloz içeriği nedeniyle kaba yemler içinde değerlendirilen şeker sanayi yan ürünüdür. Pancar işleme kampanya döneminde üreticilerle yapılan sözleşme gereği pancar üreticilerine teslim ettikleri firesiz pancarın yüzde 20’sine kadar bedelsiz yaş pancar posası verilmektedir. Pancar küspesi hayvan üreticilerinin en çok rağbet ettiği yem çeşididir. Üreticimiz aldığı küspeyi kapalı yerde muhafaza edemediği için ya avlusunun bir kenarına ya da harmanına döküyor. Bu küspe iki ay içinde bozuluyor, besin değerini yitiriyor, ayrıca çevreye kötü kokular yayıyor. Bozulma ile posanın besin değeri düşmekte ve hayvan sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, pancar posasının yem kalitesinin yüksek tutulabilmesi ve uzun süre saklanabilmesi için posanın sıkıştırılarak hava almayacak şekilde paketlenmesi, silaj haline getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, Ağrı, Erzurum, Malatya ve Muş illerinde bulunan şeker fabrikalarına yaş pancar posasının yem kalitesini yüksek tutabilecek birer posa paketleme makinesi alarak, hizmete sokulmasını sağladık. Bu sayede paketlenen küspe en az bir yıl saklanabiliyor. Üstelik besin değerini hiç kaybetmiyor, ayrıca küspe israfını da önlemiş oluyor" dedi.
Alınan makinelerin paketleme özelliğiyle ilgili bilgi veren Başkan Demir, “Paketleme makineleri, ortalama bin kg ağırlığında yuvarlak balya yaparak, saatte 55-60 ton pancar posası paketleyebilmektedir. Alınan makinelerle bu yıl Ağrı ilinde 5 bin ton, Malatya ilinde 10 bin ton, Erzurum ilinde 7 bin ton ve Muş ilinde 7 bin ton olmak üzere toplam 29 bin ton pancar posasının işlenerek 29 bin adet balya elde edilmesi planlanmaktadır. Bu makinelerin üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 
Organları iki hastaya umut oldu
 
Ciritte nefes kesen final
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milletvekili Aydemir’den 8 tarımsal talep
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ...
Erzurum'da tarım gündemi
Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, “Türkiye’de kişi başına düşen et tüketimi ...
Erzurum Ekim 2017 TÜFE’si açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK ekim ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE sonuçlarını açıkladı
 
Pasinler TSO’dan Sertoğlu’na hizmet teşekkürü
Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Ayrancı, ...
Tarımın ‘Sultanları’ Sertifika ve sağım makinalarını aldı
NESRİN ÇETİNKAYA-Kırsalda Yaşayan ve Çiftçilikle Uğraşan Kadınlara Yönelik ...
Erzurum'da 178 firmaya imalat denetimi
NESRİN ÇETİNKAYA-1 Temmuz 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 7033 ...
 
KUDAKA'dan yeni proje
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illeri için gelişme planlarının oluşturulmasını ...
Kültür Yolu Projesi’nin birinci etabı tamamlandı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli projelerinden biri olan Kültür ...
Şimşek 2023 sürecini paylaştı
Yarınları Birlikte Şekillendirelim” sloganı ile yarınlara yürüyen Erzurum ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri