Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
HABERLER>TÜRKİYE
6 Ekim 2022 Perşembe - 15:58

Şentop G-20’de BTE’yi örnek verdi

Şentop, ‘Ülkemizin Avrupa’ya entegre elektrik piyasası, büyük Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru hattı ve yine Bakü-Tiflis üzerinden Erzurum’a ulaşan doğalgaz boru hattı gibi altyapı projeleri (BTC, BTE, TANAP gibi) bunun tezahürüdür. ‘ dedi

Şentop G-20’de BTE’yi örnek verdi

Şentop, ‘Ülkemizin Avrupa’ya entegre elektrik piyasası, büyük Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru hattı ve yine Bakü-Tiflis üzerinden Erzurum’a ulaşan doğalgaz boru hattı gibi altyapı projeleri (BTC, BTE, TANAP gibi) bunun tezahürüdür. ‘ dedi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Endonezya’nın başkenti Jakarta’da gerçekleştirilen G20 Parlamento Başkanları Zirvesi’nin "Gıda ve Enerji Güvenliği ve Ekonomik Güçlükler" konulu ikinci oturumunda yaptığı konuşmada, "Türkiye, gıda güvenliği konusunda olduğu gibi enerji güvenliği konusunda da her zaman bölgesine ve Avrupa’ya somut katkılar yapıyor" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Endonezya’daki temaslarını sürdürüyor. Şentop, başkent Jakarta'da gerçekleştirilen G20 Parlamento Başkanları Zirvesi’nin "Gıda ve Enerji Güvenliği ve Ekonomik Güçlükler" konulu ikinci oturumuna katıldı. Şentop oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna savaşı nedeniyle tahıl sevkiyatının yapılmasını sağlamasıyla dünyada büyük bir gıda krizinin eşiğinden dönüldüğünü belirterek, "Kasım ayında süresi dolacak olan mekanizmanın uzatılmasında hepimizin müşterek menfaati var. Küresel düzeyde önemli sınamalarla karşılaştığımız bu dönemde gündemin baş sırasına güvenlik sorunu yerleşmiştir" ifadelerini kullandı.

"TAHIL KONUSUNDA ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK"

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gıda ve enerji güvenliğinin en az askeri güvenlik kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatan Şentop, "Özellikle her iki ülkeye son derece bağımlı olan ve hele de halihazırda açlık kriziyle boğuşan milyonları ciddi bir tehditle karşı karşıya bıraktı ve gıda güvensizliğini daha da şiddetlendirdi. Başta az gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyanın birçok ülkesi için bu bölgeden gelecek tahılın hayati önem taşıdığını biliyoruz. Bu nedenle acil olarak çözülmesi gereken bu sorun karşısında Türkiye olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın üstün gayretleriyle, BM ve diğer uluslararası ortaklarımızın da destekleriyle Rusya ve Ukrayna’nın da makul yaklaşımıyla elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bunun sonucunda ortaya çıkan anlaşma sayesinde tahıl ve ilgili gıda ürünlerinin yanı sıra gübrelerin de ithal edilebilmesini garanti altına aldık" dedi.

"YENİLENEBİLİR KAYNAKLARIN KULLANIMININ TEŞVİK EDİLMESİ"

Türkiye’nin tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması projesinin en önemli bileşenlerinden biri olarak Orta Koridor Girişimi'ni de kararlılıkla sürdürdüğünü ifade eden Şentop, bu çerçevede ulaştırma konusundaki yatırımlarla Çin ile İngiltere arasında tren yolu ulaşımının mümkün kılınacağını belirtti. Şentop, "Bu sayede küresel tedarik zincirinin kesintisiz işlemesine de önemli bir katkı sunuyoruz. Şiddetli bir şekilde devam etmekte olan bu savaşın, enerji arz güvenliği için yarattığı tehdit ve enerji fiyatlarındaki çalkantılar, salgın nedeniyle zaten bozulan küresel ekonomi üzerinde doğrudan olumsuz etkiler yaratıyor. Sonuç olarak, enerji kaynakları ve güzergah çeşitlendirilmesinin önemi doğal olarak artmıştır. Yenilenebilir kaynakların kullanımının teşvik edilmesi, şüphesiz enerji güvenliğinin sağlanması için önemli stratejilerden biridir. Ancak bu geçiş, ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde daha iyi planlama, koordinasyon ve yönetişim gerektirmektedir" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE, YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANLARINDA DA GÜVENİLİR BİR ORTAK HALİNE GELDİ"

Şentop, Türkiye'nin rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji alanlarında da güvenilir bir ortak haline geldiğini belirterek, "Türkiye, gıda güvenliği konusunda olduğu gibi enerji güvenliği konusunda da her zaman bölgesine ve Avrupa’ya somut katkılar yapıyor, yapmaya da devam edecek. Ülkemizin Avrupa’ya entegre elektrik piyasası, büyük Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru hattı ve yine Bakü-Tiflis üzerinden Erzurum’a ulaşan doğalgaz boru hattı gibi altyapı projeleri (BTC, BTE, TANAP gibi) bunun tezahürüdür. TANAP projemizdeki adımlarımızla Güney Gaz Koridoru için gereken iş birliği imkanlarına da hazırız. Ülkemiz sadece doğal gaz arz güvenliğinde değil, aynı zamanda rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji alanlarında da güvenilir bir ortak haline geldi. Kısacası Avrupa'nın enerji arz güvenliği için güvenilir ve stratejik bir partner olarak gereken her türlü yapıcı ve kazan-kazana dayalı iş birliğine her zaman açığız. Ortadoğu ve Akdeniz havzasında enerji merkezi rolümüzün güçlenmesi bölgesel enerji güvenliğine ilave somut katkılar sunabilecektir. Nihayetinde uluslararası iş birliği, küresel düzeyde hem gıda hem de enerji güvenliğinin korunması ve geliştirilmesi için son derece hayatidir" dedi.

 
313’üncü aile de nöbette
 
Soylu: ‘Bingöl tertemiz, Erzurum, Elazığ tertemiz’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Gençlere olan güvenimizi gösterdik’
Erdoğan “Tüm karar alma süreçlerine gençleri dahil ettik. Muhalefet gençleri ...
‘Bayrağımız güven ve adaleti temsil ediyor’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Türkiye denilince, akla ekonomisi, savunması, ...
Bizim milletimize sözümüz var
Erdoğan: “Birileri ülkenin ve milletin geleceğini, imkanlarını, menfaatlerini ...
 
‘Türkiye yüzyılını hep birlikte inşa edeceğiz’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel gelişmelerin etkisi ile bir ...
‘Yeni nesillere güçlü bir altyapı bırakıyoruz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pendik-Sabiha Gökçen Metro Hattı Açılış Töreni’nde ...
‘İstikametimizi çiziyoruz, yolumuza devam ediyoruz ‘
Erdoğan, ‘‘Biz kimin ne dediğine, kimin ne istediğine değil, milletimizin ...
 
‘Oyunların her birini ayrı ayrı bozduk’
Erdoğan, ‘Bizi siyasi istikrarsızlığa, sosyal kaosa, terör bataklığına, ...
Tanrı Dağları’ndan getirilen su Erdoğan’a sunuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizin dini ve etnik çatışmalarla gerilimlerle ...
Çavuşoğlu: 'Ege bizim için kilit bölge'
Çavuşoğlu, Ege'nin Türkiye için kilit bir bölge olduğunu belirterek, "(Yunanistan) ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri