Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>BÖLGEDEN
9 Ocak 2014 Perşembe - 07:38

Soğuk rekoru Erzurum’daydı

Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Göktaş köyü Menderes mezrasında Vatandaşlar içme su ihtiyaçlarını mezranın 5 kilometre uzaklıktaki Aras Nehri'nden eşek sırtında taşıyarak gidermeye çalışırken, hayvanlarının ve kullanma suyu ihtiyaçlarını da kar eriterek karşılıyor.

Soğuk rekoru Erzurum’daydı

ERZURUM (İHA) - Sibirya soğuklarının etkisini gösterdiği Doğu Anadolu Bölgesinde önceki gün gece en düşük hava sıcaklığı eksi 16 dereceyle Erzurum'da yaşandı. Sibirya üzerinden gelen yüksek basınç sisteminin etkisi altında bulunan Doğu’da soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor. Gece en düşük hava sıcaklığı eksi 16 dereceyle Erzurum'da yaşanırken Ağrı'da eksi 11, Kars'ta eksi 9, Ardahan ve Iğdır'da eksi 6 sıfır derece ölçüldü. Yetkililer, bölgede kuvvetli buzlanma ve don olayına karşın vatandaşlara uyarılarda bulundu.
IĞDIR’DA UÇAK SEFERLERİ NORMALE DÖNDÜ
Iğdır’da etkili olan olumsuz hava şartları ve yoğun sis nedeniyle yapılamayan uçak seferleri yeniden normale döndü.Iğdır Havalimanı Müdürü Fikret Bağca, kentte son günlerde etkili olan yoğun sis nedeniyle havayolunda gecikme ve iptallerin meydana geldiğini söyledi. Bağca, Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan soğuk havanın havayolunu da olumsuz etkilediğini belirtti. Iğdır'da da etkili olan yoğun sisin hava ulaşımını etkilediğini söyleyen Bağca, "Aletli İniş Sistemi normal zamanlarda ve görüş mesafesinin düşük olduğu hava durumlarında uçakların piste inmelerini kolaylaştıran bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Sistemin kurulumu ile birlikte hava trafik yaklaşma ve iniş usulü dizayn edilerek görüş mesafesi iyileştirilmiştir. Ancak, maalesef seyrüsefer yardımcılarının da belli kriterleri bulunmaktadır. Görüş mesafesinin uluslararası standartların altına düştüğü durumlarda, alınan bütün önlemlere rağmen uçak seferlerinde aksamalar meydana gelebilmektedir. Uçak seferlerinde yaşanan bu aksaklıklar, havalimanımızda uçuşa yönelik birtakım yardımcıların eksikliğinden değil, tamamen uçuş güvenliği ile ilgili olarak görüş mesafesinin limitlerinin altında olması sebebiyle konulan uluslararası kriterlerin uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Iğdır'a 12 gün uçaklar iniş ve çıkış yapmadı, ancak şu an seferlerimiz yeniden başladı ve herhangi bir aksaklık yaşanmıyor” dedi.
YABANİ KUŞLAR İÇİN YEM BIRAKILDI
Iğdır'da, ağır kış şartları nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanları için kentin çöp alanına 350 kilogram yem ve sakatat bırakıldı.
Iğdır'da yaklaşık bir aydır yağan karın kalkmaması ve hava şartlarının zorlu geçmesi nedeniyle yemlenme alanları kapanan hayvanlar için Ağrı Dağı eteklerinde bulunan Iğdır Belediyesi’ne ait katı atık toplama tesislerindeki çöp toplama alanına Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekiplerince buğday ve et bırakıldı. Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, yaban hayvanların Ağrı Dağı eteklerinde yoğun olarak yaşadığını, bundan dolayı bölgede belli aralıklarla yemleme çalışması yaptıklarını söyledi. Kentte bu yıl soğuk havanın etkisini hissettirdiğini anımsatan Türkoğlu, "Biz müdürlük olarak bu yıl yemleme çalışmasını sık sık yapıyoruz. Geçen yıllara nazaran bu yıl Iğdır çok soğuk. Biz de yaban hayvanlar için doğaya yem ve sakatat bırakıyoruz" dedi.
Özellikle kuşlar için hem kent merkezi hem de doğaya yem bıraktıklarını anlatan Türkoğlu, "Kış mevsimi başladığı günden bu yana yemleme çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Özellikle belirli bölgelerde yemleme çalışması yapıyoruz. Bu bölgelerden biri Ağrı Dağı'dır. Ağrı Dağı birçok yaban hayvana ev sahipliği yapıyor. Biz de bu düşünce ile bu bölgedeki yaban hayvanlar için yemleme çalışması yapıyoruz. Bize destek olmak isteyen vatandaşlarımız müdürlüğümüze gelip gerekli destekleri verebilirler. Bazı esnaflarımız yaban hayvanlar için işyerlerinde ekmek atıkları topluyor. Bu vatandaşlarımızın davranışları bizi oldukça mutlu etti” şeklinde konuştu.Çalışma kapsamında belirlenen noktalara 300 kilogram yem ile 50 kilogram sakatat konulduğunu ifade eden Türkoğlu, yemleme çalışmalarının kış boyu devam edeceğini sözlerine ekledi.
KÖYLÜLER SU SIKINTILARINI KAR ERİTEREK GİDERİYOR
Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Göktaş köyü Menderes mezrasında yaşayan vatandaşlar, su sıkıntısını kar eriterek gidermeye çalışıyor.Iğdır merkeze 30 kilometre uzaklıktaki Göktaş köyü Menderes mezrasında yaşanan su sıkıntısı, köy sakinlerini zor durumda bırakıyor.
Vatandaşlar içme su ihtiyaçlarını mezranın 5 kilometre uzaklıktaki Aras Nehri'nden eşek sırtında taşıyarak gidermeye çalışırken, hayvanlarının ve kullanma suyu ihtiyaçlarını da kar eriterek karşılıyor.
50 hane ve yaklaşık 400 nüfusu bulunan mezranın içme suyunu Aras Nehri'nden karşıladıklarını belirten Mehmet Kızılbaş, 2014 yılında insanlar uzayda su ararken kendilerinin hale eşek sırtında su taşıdığını ifade etti.
Diğer komşu köyleri ile aralarındaki gereksiz bir husumetten dolayı su sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Kızılbaş, “Kış ortasında çoluk çocuk her gün beş kilometre yol katederek eşek sırtında su taşıyıp gündelik su ihtiyaçlarımızı çözmeye çalışıyoruz” dedi.
"BU YIL KARIN ÇOK YAĞMASINI ÖDÜL OLARAK GÖRÜYORUZ"
Leğenle dışarıdan getirdiği karları eritmeye çalışarak su ihtiyaçlarını çözmeye çalıştığını anlatan Songül Kızılbaş, ''Kar eriterek su elde etmek çok zor ancak başka çaremiz yok. Çeşmemiz var, boru var ama su yok. Nereye gidelim? Karı eriterek hayvanlarımızın su ihtiyacını, gündelik bulaşıklarımızı ile elbiselerimizi yıkıyoruz. Ekmek hamurunu bu suyla yapıyoruz. İçme suyunu ise eşek sırtında taşıyarak gidermeye çalışıyoruz. Allahtan bu yıl Iğdır’da çok kar yağdı, ya kar yağmasaydı ne yapardık? Allah’ın günahı bize geldi de kar yağdı. Karın yağmasını ödül olarak görüyoruz’’ şeklinde konuştu.
"SUSUZLUKTAN MİKROP KAPIP HASTALANDIK"
Çocukların kar eriterek banyo yaptıklarını anlatan Mehmet Çekim, "Kar suyu kullanarak gündelik temizliğimizi yaptığımız için çoluk çocuk hepimiz mikrop kaparak hasta olduk. Çocuklarımız okula gönderemiyoruz çünkü düzenli temizlik yapamıyoruz. Yetkiler de bir çözüm bulamadı. Suyun kaynağının geldiği yukarı köylüler su şebeke hattımızı tahrip ediyorl. 20 gündür camiye gidemiyoruz. Susuzluktan ibadet bile edemiyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi 2014 yılına kar suyu eriterek girdik’’ diye konuştu. Evde 2 yaşlı hasta yattığını anlatan Sakine Çekim ise, her türlü temizlik ihtiyaçlarını kar suyu eriterek gidermeye çalıştıklarını fakat bu yüzden kendilerinin bir türlü hastalıktan kurtulamadıklarını söyledi.
KARAYOLLARI EKİPLERİNDEN BUZLA MÜCADELE ÇALIŞMASI
Karayolları 114. Hakkari Şube Şefliği ekipleri, 6 iş makinesi ve 30 işçisi ile çarşı merkezinde buzla mücadele çalışması başlattı.  Hakkari’de kar yağışının yerini dondurucu soğuklara bırakması üzerine şehrin değişik cadde ve sokaklarının adeta buz pistine dönmesi üzerine ekipler harekete geçti. Karayolları 114. Şube Şefi İbrahim Onay’ın başında bulunduğu 6 iş makinesi ve 30 işçi, çarşı merkezindeki Şehit Mehmet Ceyhan ile Atlılar caddeleri üzerinde geçit vermeyen buz kütleleri ile mücadele çalışması başlattı. Karayollarına ait iş makineleri buz kütlelerini yerinden söküp kamyonlarla şehir dışına çıkartırken, işçileri ise iş makinelerinin giriş yapamadığı sokaklarda ellerindeki kürek ve kazmalarla buz kütlelerini sökmeye çalıştılar. İş makinelerinin caddeleri buzdan arındırmasıyla birlikte hem vatandaşlar hem de sürücüler rahat bir nefes aldı.
EKSİ 20 DERECEDE İNŞAAT ÇALIŞMASI
Muş’ta yapımına başlanan Afet ve Acil Durum Müdürlüğü lojistik deposu inşaatında çalışmalar, soğuk havaya rağmen devam ediyor.Muş’ta ilk defa eksi 20 derecede inşaat çalışması yapılıyor. Muş’un hem deprem bölgesinde bulunduğunu hem de sismik hareketlerin yoğun olduğu bir il olduğunu belirten şantiye şefi Ali Osman Bayraktar, olası bir deprem afeti durumunda çevre illere de lojistik destek sağlamak amacıyla depo yaptıklarını açıkladı. Muş’ta Türkiye’nin en büyük lojistik deposunu yaptıklarını ifade eden Bayraktar, “Bölgenin zorlu hava şartlarında Türkiye’nin en büyük lojistik depolarında birini Muş’ta yapıyoruz. Muş ilimizle aynı durumun söz konusu olduğu diğer 5 ilimiz Sivas, Elazığ, Diyarbakır, Adıyaman ve Erzurum’daki projelerimiz devam etmektedir. Eksi 10-25 derece ağırlığında seyreden sıcaklıklarda, çözüm odaklı iş anlayışıyla yurt dışında benzer koşullardaki projelerde edindiğimiz tecrübelerle devam etmekteyiz. Bu iş kapsamında devam eden projelerimizde öncelikli amacımız, zorlu kış şartlarında bölgede çalışmanın yapılamayacağı ön yargısını kırmak, projelerimiz örnek teşkil ederek bölgeye dinamizm getirmektir” dedi.
Bölgede ve kentte inşaat sezonunun yaklaşık 6 ay kapalı olduğunu kaydeden Bayraktar, “Tecrübelerimiz sayesinde gerekli imkanları sağlayarak ve ek önlemler alarak iş gücümüzü optimum seviyede tutup, çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Genel anlamda firmamızın bu projelerdeki hedefi, ülkemizde kış şartlarının ağır olduğu bölgelerde benzer projelerle bölge ekonomisine canlılık getirmede öncülük etmek ve devamlılık sağlamaktır” diye konuştu.
Bolu Yıldırım isimli işçi ise, zorlu hava koşulları olmasına rağmen çalışmalara aralıksız devam ettiklerini belirterek, “Hava koşullarına karşı her türlü tedbir alındığı için çalışmalarımızda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Rusya’da eksi 30 derecede çalıştığımız için buranın soğuğu pek etkilemiyor. Ona göre her türlü donanımımız mevcut” dedi. Öte yandan, 45 günde içerisinde inşaat çalışmasının tamamlanacağı öğrenildi.
BUZ SARKITLARI, İTFAİYE EKİPLERİ TARAFINDAN TEMİZLENİYOR
Bayburt Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, çatılardaki buz sarkıtlarını temizliyor.
Kış mevsiminin en büyük tehlikelerinden birisi olan buz sarkıtları, itfaiye ekipleri tarafından temizleniyor. Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi nedeniyle çatılarda oluşan ve vatandaşlar için tehlike arz eden buz sarkıtları, itfaiye ekipleri tarafından ortadan kaldırılıyor. İtfaiye personeli, yüksek binaların çatılarına merdivenli itfaiye araçları sayesinde çıkıyor ve çatılardan sarkan buzları kırıyor. İl genelindeki okullarda ve özellikle vatandaşların kullandığı güzergâhlarda tehlike arz eden binalarda buz temizliği yapan ekipler, gerek itfaiye aracıyla, gerekse ulaşabildikleri noktalardaki buzları temizliyor

 
Erzurum OBM’de hizmet içi eğitim
 
‘Önceliğimiz Erzurum’a hizmettir’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evinden tarihi eser çıktı, yoksulluktan kurtulamadı
Ardahan Hanak İlçesinde ikamet ettiği evin tadilatını yaparken, maddi ...
Serhat İllerinden tanıtım atılımı
SERKA ve KUDAKA işbirliği, Türk Hava Yolları’nın desteğiyle Rusya ve Ukrayna’dan ...
ASİMDER Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER), Sarıkamış ...
 
Anlamlı günde, anlamlı görüntü
Allahü Ekber Şehitlerini anma etkinliğinin gerçekleştiği 5 aralıkta akşam ...
Aç tilkiler yola indi
Kars Erzurum Karayolu güzergahında karla kaplı alanda sisli havayı fırsat ...
‘Allah'ın izni ile ecdadımıza layık olacağız’
Kars'ta Sarıkamış Harekatı'nın 99. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen “Sarıkamış ...
 
90 bin şehit anısına meşalelerle yürüdüler
Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin asker için binlerce kişi soğuk ...
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için tırmandı
Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından, Sarıkamış Harekatı şehitlerini ...
Ovit’le Allahü Ekber buluşması
Rize’den yaklaşık 100 kişilik grup Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri