Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliğiyle 11 farklı ilde “Afet ve Acil Müdahale Merkezi” kuruyor.
TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun, Adana’da devam eden 33. İl Müftüleri İstişare Toplantısında, vakfın faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi verdi.
TDV olarak eğitim, kültür, cami ve eğitim merkezleri inşası gibi faaliyetlerin yanı sıra sosyal ve hayır hizmetlerinde de önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Tutkun, olağanüstü durumlarda daha etkin bir rol üstlenmek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde 11 farklı ilde Afet ve Acil Müdahale Merkezi kuracaklarını bildirdi.
Adana, Afyon, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Sakarya, Samsun ve Van’da afet ve felaket dönemlerinde hizmet vermek üzere oluşturulacak bölgesel merkezlerde insani yardım malzemelerinin hazır bulundurulacağını belirten Tutkun, “Aynı zamanda oluşturulan afet merkezlerinde hizmet verecek gönüllü din görevlileri tespit edilerek gerekli eğitimler verilecek ve bunların takibi yapılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile kurulan merkezlerde görevlendirilecek gönüllü ve görevlilerin eğitimi için gerekli çalışmalar başlatıldı” dedi.
Tutkun, afet merkezinin bulunduğu illerdeki il müftülerinin aynı zamanda Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi başkanı olduklarını, gerekli çalışma ve koordinasyonun merkezin başkanı olan il müftüleri tarafından yapılacağını belirtti. Tutkun, "Bu merkezlerde, afet çadırı, çok amaçlı çadır ve mescit çadırının yanı sıra jeneratör, ısıtıcı, güneş enerjili aydınlatma seti, battaniye, su deposu, ilk yardım çantası ve yangın söndürücü gibi malzemeler de hazır bulunacak. Çoklu priz, uyku tulumu, portatif masa ve sandalye, el feneri, pil, hijyenik eldiven, maske, mealli Kur'an-ı Kerim, namaz ilmihali, genel ilmihal, cübbe, sarık ve tesbih gibi malzemeler de merkezler tarafından acil durumlarda temin edilecek" dedi.
TERÖRDEN ZARAR GÖREN 127 CAMİ AYAĞA KALDIRILDI
Mustafa Tutkun, Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütü PKK'nın hasar verdiği 127 caminin, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 6 milyon 960 bin 726 TL harcanarak ibadete tekrar açıldığını belirtti.
Dünyanın dört bir yanında Müslümanların yaşadığı merkezlere ezan sesini ulaştırmak için çalıştıklarını, en son Belerus Minsk’te tamamlanan camiyi ibadete açtıklarını kaydeden Tutkun, TDV olarak 1975 yılında Kocatepe Camii temellerine attıkları ilk harcın ardından bugüne kadar TDV şubeleri ile birlikte Türkiye’de 3 bin 603, 25 ülkede ise 100’ün üzerinde cami ve eğitim binası yaptıklarını söyledi.
2016 yılı içerisinde de 8 büyük cami inşaat projesini tamamladıklarını vurgulayan Tutkun, “Vakfımızın halen 5 ülkede 5 cami inşaatı, 9 ülkede de 10 caminin yer tahsis ve projelendirme işlemleri olmak üzere 15 cami projesi bulunuyor. Türkiye’de 9 ilde 14 caminin inşaatı, 13 ilde ise 23 caminin proje ve yer tahsis işlemleri devam ediyor. Camilerin bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları ile devam eden projeler için 200 milyon dolar kaynak ayrılmıştır” dedi.
Doğu ve Güneydoğu’da operasyonlar sırasında terör örgütü PKK tarafından yıkılan, tahrip edilen camileri de yeniden ayağa kaldırdıklarını vurgulayan Tutkun, “Doğu ve Güneydoğu’da PKK terör örgütünün hasar verdiği 127 camiyi, Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak 6 milyon 960 bin 726 TL harcanarak ibadete açtık” dedi.
“YARALARI SARMAYA DEVAM EDİYORUZ”
TDV Genel Müdürü Tutkun, Bayırbucak Türkmenleri, terör saldırılarında yaşamını yitiren şehit yakınları, Güneydoğudaki terör mağduru vatandaş ve Suriyeli mültecilere yönelik başlatılan “Şimdi Yaraları Sarma Zamanı” kampanyası kapsamında da yaraların sarılmaya devam ettiğini söyledi.
Kampanya hakkında bilgi veren Tutkun, “Şu ana kadar vakfımız tarafından görevlendirilen personellerimiz, bölgede görev yapan müftülerimiz, şubelerimiz ve din görevlilerimizle birlikte; Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hatay il ve ilçelerinde terör mağduru vatandaşlarımıza, Bayırbucak Türkmenlerine 310 tırdan oluşan gıda ve battaniye yardımını ulaştırdık. 46 bin gıda kolisi ve battaniye ihtiyaç sahiplerine görevlilerimiz tarafından dağıttık. Şubelerimiz aracılığı ile Bayırbucak Türkmenleri için günlük sıcak ekmek dağıtımı yapıyoruz. Suriyeli mülteciler için "Sıcak Yemek Noktası" kurduk ve günlük 10 bin kişilik sıcak yemek ve 60 bin ekmek dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Kilis sınır bölgesinde sığınmacı aileler için sınır ötesinde bin 150 çadırlık bir kamp kurduk” diye konuştu.