TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğü IPARD II Tanıtımlarının ilk toplantısını yaptı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatörlüğü, IPARD II Programı’nın kısa süre sonra başlayacak olması dolayısıyla etkinliklerine hız verdi.
İlimizin öncelikli sektörü olan hayvancılık ve hayvancılığa bağlı gıda ürünleri kapsamında yer alan sektörlerin temsilcileriyle İl Koordinatörlüğü Hizmet binası toplantı salonunda bira araya gelindi. Toplantıya İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, S.S Alaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Haydar Kavurmacı, Arıcılar Birliği Başkanı Taner Bayır, Ziraat Odası Başkanı Şahset KARAMAN, Kırmızı Et Üreticileri Birliğinden Furkan Katar, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinden Yemliha Uçar ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinden Akın Üstün katıldı.
YATIRIM İSTİŞARESİ
Toplantıda İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü tarafından IPARD II içerisinde yer alan yeni yatırım başlıkları ve yeni destek oranları hakkında bilgi verildikten sonra ildeki potansiyel faydalanıcıların bu hibe desteklerinden yararlanmaları amacıyla istişare yapıldı.
İl Koordinatörü Özlü;“2014-2020 yıllarını kapsayan IPARD II Programında hibe oranlarının arttığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti. IPARD II destek oranları IPARD I hibe destek oranlarına nazaran daha da arttığını ve hibe destek oranlarının hem küçük hem de büyük baş hayvancılık tesisleri için geçerli olduğunu belirterek süt üretimi ve besicilik tesissilerine yönelik hibe oranları yüzde 65’den yüzde 70’e yükseltildiğini bildirdi. İşleme sektöründe ise yüzde 50 olan hibe destek oranında değişiklik olmadığını belirtti.
Özlü, ‘Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirmesi Kapsamında yer alan Tıbbi ve Aromatik bitkiler, Çiçek soğanı, Misel ve Mantar yetiştiriciliği, Süs bitkisi ve Fide-Fidan yetiştiriciliği (Sera ve Açık Alan), Arıcılık Ürünlerinin Üretimi, Zanaatkarlık ve Yöresel Ürünler, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Kültür Balıkçılığı, Makine Parkları, Yenilenebilir Enerji (güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, hidro elektrik ve Biyo enerji) yatırımları kapsamında yapılacak yatırımlara yönelik hibe destek oranları ise yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarılmıştır.” dedi.
Ardından söz alan birlik başkanlarının öneri ve görüşleri değerlendirmek üzere not edildi. Daha sonra Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyelerine yönelik bir toplantı tertip edilerek hibe destek oranları ilk ağızdan potansiyel faydalanıcılara aktarıldı. 2015 Aralık ayı içerisinde çıkılacak olan Proje Başvuru Çağrı Dönemi için “Potansiyel Yatırımcıların” bir an önce projelerini hazırlamaları yönünde telkinde bulunuldu. Toplantı soru ve cevap şeklinde tamamlandı.