Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
6 Nisan 2015 Pazartesi - 12:03

Tarihçi Eğilmez Yemen olaylarını değerlendirdi

Eğilmez, Yemen’deki iç savaşa 10 ülkenin katılmasının sebebinin, “Bu müdahillerin her birinin, Yemen’deki politik yapının İran’ın kontrolüne girmesinin doğuracağı jeopolitik ve ekonomik korkularının olmasıdır.” dedi.

Tarihçi Eğilmez Yemen olaylarını değerlendirdi

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Yemen’deki iç savaşa 10 ülkenin katılmasının sebebinin, “Bu müdahillerin her birinin, Yemen’deki politik yapının İran’ın kontrolüne girmesinin doğuracağı jeopolitik ve ekonomik korkularının olmasıdır.” dedi.

EĞİLMEZ’İN DEĞERLENDİRMESİ

Yemen, hakkında bilgi veren Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, “Mekke’yi dünyanın merkezi kabul eden İslâm coğrafyacıları, Kâbe’nin güneyinde (sağında-yamin) kalan bu ülkeye Yemen adını vermişlerdir. Tarihi süreçte, bölge yerel kabilelerin hakimiyetleriyle beraber Emevi, Abbasi, Eyyübi, Memluk, Osmanlı, İngiliz yönetimleri altında kaldı. Bugün ülkenin nüfusu yaklaşık 25 milyon kişiden oluşmaktadır. Nüfusun yüzde 99’unu oluşturan Müslümanların, yüzde 35’ini Şiiler, yüzde 65’ini de Sünniler oluşturmaktadır. Yemen’de yıllardır devam eden mezhep farklılıklarına dayalı karışıklıklar, bugün ülkeler arası bir çatışmaya dönüştü. Yemen’de İran tarafından desteklenen Husi adı verilen Şii mensupları, diğerleriyle yani Sünnilerle çatışıyorlar. Çatışan gruplar arasında El kaide ve DAİŞ(İŞİD) de var.” dedi.

YEMEN NEDEN KARIŞTI?

“Aslında Yemen’deki mücadelenin görünen tarafı mezhep farklılıkları. Yemen’in stratejik öneminin yanında, sahip olduğu petrol rezervleri de bu savaşın temel sebeplerinden birisi” diyen Eğilmez, “Bu savaşta Amerika bir tarafta, Rusya ve İran diğer tarafta hem coğrafyayı hem de petrol kuyularını kontrol etmek istiyorlar. Suudi Arabistan’ın, Yemen petrolünü 50 sene boyunca çıkarma hakkını kendisine verme karşılığında, her sene 10 milyar dolar ödemeyi teklif ettiği, ancak Yemen’in bu teklifi kabul etmediği ileri sürülüyor. Aynı şekilde ABD’li şirketleri tarafından da petrol çıkarma hakkı karşılığında Yemen’de yollar, köprüler, petrol ürünleri fabrikaları ve yeni altyapı kurma teklifinde uzun zamandır ısrarcı olduğu biliniyor. Bu nedenle de, bu mücadelenin uzun yıllar boyunca devam edeceği iddiası çok da yanlış bir öngörü olmayacaktır. Yemendeki iç savaşa, 10 ülkenin katılması sebebi, bu müdahillerin her birinin, Yemen’deki politik yapının İran’ın kontrolüne girmesinin doğuracağı jeopolitik ve ekonomik korkularının olmasıdır. Suudi Arabistan nüfusun yüzde 15’ni oluşturan Şiiler, Yemen sınırına yakın yerlerde yaşamaktadırlar. Suudi Arabistan, bu topluluğu kendi güvenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit edebilecek potansiyel bir güç olarak değerlendirmektedir. 2011 yılında, Bahreyn’de patlak veren Şii karışıklıkları, Suudilerin gönderdiği taskeri güç ile kanlı bir şekilde bastırılmıştı. Mısır’ın Suudilerin yanında olmasının en önemli nedeni, yıllık 4,8 milyar dolarlık Süveyş Kanalı gelirinden mahrum kalma korkusudur Ayrıca Suudi Arabistan’ın, Müslüman Kardeşlere karşı Mısır yönetimine yaptığı finansal yardımlar da Mısır desteğinin en önemli sebeplerindendir. Sudan, Fas ve Ürdün’ün ise operasyona katılımlarının gerekçesi siyasi ve finansal endişelerdir. Yemen, İran kontrolüne geçerse, Arap Yarımadası İran tarafından kuşatılmış olacaktır. İran’ın Bab’ül Mendep Boğazı’nı kapatması halinde, özellikle ABD uçak gemileri ve İngiliz donanmasına ait askeri gücün stratejik bölgeler intikali ve bölgede kalış zamanları olumsuz yönde etkilenecektir. İran’ın etki alanı, doğu Afrika sahilleri boyunca genişleyecektir. Yemen’in enerji rezervleri Batı kontrolünden çıkacaktır.” diye konuştu.

Bölgede kalıcı bir barışın tesis edilebilmesinin önemli şartlarından birisinin laik sistemin oluşturulması olduğunu kaydeden Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, “Aşağıda bölgedeki nüfusun yapısı ile ilgili verilmiş oranlara bakarsanız, inanç çatışmalarının ortadan kaldırılabilmesinin en önemli yolunun, laik düzen olduğu fikrine hak vereceksiniz. İran’ın yüzde 90’nı Şii, Suudi Arabistan’ın yüzde 85’i Sünni, Umman’ın yüzde 75’i Şii, Ürdün’ün yüzde 95’i Sünni, Bahreyn’in yüzde 55’i Şii, Suriye’nin yüzde 74’ü Sünni, Irak’ın yüzde 60’ı Şii, Kuveyt’in yüzde 60’ı Sünni, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın yüzde 80’ni Sünni.” dedi.

 
Türk Polis Teşkilatı 170’inci gurur yılında
 
Şehit Yücel Gür anısına mindere çıktılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Gerçekleri yazan kitapları çalıp, yok ettiler’
Kumcuoğlu ,‘Ermeniler, geçen yüzyıl içinde kendi tezlerine destek vermeyen ...
ATA Teknokent’e TÜBİTAK teşekkürü
TÜBİTAK-BİDEB tarafından organize edilen “46. Ortaöğretim Öğrencileri ...
Görmez'den 'Din Cahili çıkışlar' vurgusu
Görmez, ‘Bu coğrafyanın sorumluluk sahibi pek çok müntesibi “din cahili” ...
 
TFMD Yılın Basın Fotoğrafları’nı açıkladı
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin (TFMD) 30’uncusunu düzenlediği "Yılın ...
Zengin, Oltu’nun vizyonunu paylaştı
Kredi ve Yurtlar Kurumu Oltu Yurt Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ...
Tarihe iftiraya, bilimsel tepki
Koçak, ‘Ermeniler tarafından Türk tarafına sayısız iftiralar atılmıştır. ...
 
‘Önce güvenlik ve huzur’
7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan 25. Dönem Milletvekilliği Genel ...
Ünal İslam’da evlilik kurumunu anlattı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi İktisadi ...
Kur’an ışığında insan hakları ele alındı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen panelde Kur’an’da ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri