Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
Şehit polisler mevlitle anıldı
Şehit polisler mevlitle anıldı
Uyuşturucu ticareti yapan 1 kişi tutuklandı
Uyuşturucu ticareti yapan 1 kişi tutuklandı
Jandarmadan tütün kaçakçılarına darbe
Jandarmadan tütün kaçakçılarına darbe
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Ocak 2013 Cumartesi - 13:59

Tarihçi Kop’tan şok iddia..!

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, Sarıkamış Harekatı ile ilgili Rus gizli arşivinden elde edilen görüntülerin Hazar Denizi’ndeki Nargin Adası’na ait olduğunu ileri sürdü.

Tarihçi Kop’tan şok iddia..!

IŞIK ÇAPANOĞLU
KARS (İHA) - Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, Sarıkamış Harekatı ile ilgili Rus gizli arşivinden elde edilen görüntülerin Hazar Denizi’ndeki Nargin Adası’na ait olduğunu ileri sürdü.
KAÜ Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, yaptığı açıklamada, bir adı “Cehennem Adası” ve bir adı da “Yılanlı Ada” olan Hazar Denizi’ndeki Nargin Adası’nda 10 bine yakın subay, asker ve sivil halkın Ruslar tarafından esir edildiğini belirtti. Kop, “Şimdi bir de kamera görüntüleri var. İnternette yayınlanan ya da televizyon programlarında denk gelinip görülen Sarıkamış Dayanışma Grubu var. Onların gayretli çalışmaları neticesinde 92. yıl dönümünde, bu da yanılmıyorsam 2007’ye tekabül ediyor. KGB, yani Rus gizli arşivinden onların gayretleriyle, bir sürü çabalarıyla elde edilmiş belgeler ve görüntüler. O görüntüler özellikle Hazar Denizi’ndeki Nargin Adası’na aittir” dedi.
Nargin Adası’nın 1. Dünya Savaşı’ndan itibaren esir kampı olduğunu kaydeden Yaşar Kop, “Hazar Denizi’ndeki Nargin Adası’nın başka ismi Cehennem Adası ya da Yılanlı Ada. Burası 1. Dünya Savaşı’na kadar Rus katillerinin, suçlularının, canilerinin hapis edildiği bir mekan fakat 1. Dünya Savaşı’ndan itibaren burası esir kampı diye kullanılmış. Tabiri caizse oradaki görüntülere, kayıtlara baktığımızda bir nevi Kerbela benzeri olaylar yaşanmıştır. Su yok, bitki örtüsü yok, her taraf yılan. Onun için isimlerinden birisi Yılanlı Ada ve orada 10 bine yakın, çünkü Kafkas Cephesi sonucunda ortalama 7 bin tane askerimiz, 2 bin tane subayımız ve bir sürü malzememiz, teçhizatımıza el konulmuştu ve esir edilmişlerdi. Ama sivil halkın da aralarında bulunduğu 10 bine yakın, orası sadece Türkler için midir elbette ki değil. Çünkü adı üzerinde bir esir kampı. 15-20 kişinin bir küçük tastan yemek yedikleri görüntülere kadar, askerleri Rus askerlerin kurşuna dizmesine kadar bir sürü yürekleri sızlatan gerçekten çok vahim görüntüler var” diye konuştu.
“RUS ASKERLERİNİN ÇEKTİĞİ GÖRÜNTÜLER HAFIZLARDAN ÇIKMAYACAK KAYITLARDIR”
Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, Rus askerlerinin Sarıkamış ile ilgili çektiği görüntülerin hafızalardan çıkmayacak görüntüler olduğunu ifade ederek, “2009 yılında çekilmiş 5 dakika 6 saniyelik bir kamera görüntüsü var. Burada ise Rus askerlerinin Sarıkamış’ta, o Allahuekber Dağı’nda bugün birçok yerde şehitliklerimizin bulunduğu mekanlarda ya da ‘Halk Gençlik Şühedasıyla Birlikte Yürüyor’ etkinliğinde yürünen o patika yollarda Rus askerlerinin Türk şehitlerini tabiri caizse karga tulumba üst üste yığdığına dair ya da köpeklerin saldırdığına dair, ısırıp bıraktıklarına dair görüntüler var. Bunlar da elbette ki hiçbir zaman hafızalardan çıkmayacak kayıtlardır. Bu dönemin tamamını almamakla beraber Kafkas Cephesi’nde, daha doğrusu 1. Dünya Savaşı esnasında Nargin Adası’na götürülen Türk asker sayısının ortalama 10 bini içerisinde subay, askerler ve sivil halkta var. Bunu da belirtmekte fayda görüyorum” şeklinde konuştu.
 

 
Balkan Felaketimizin Sosyal Röntgeni
 
Sarıkamış şehitleri için lokma dağıttılar
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasbi 12 Ocak 2013 Cumartesi 21:03

osmanlının hain ittihatçılarının osmanlıya yaptıkları daha neler var.Alman hayranlığı ile osmanlıyı maceraya sürükleyen enver ve yandaşlarının malesef yandaşları bu gün devam ediyorlar.istanbulda aldığı bu yenişlgileri sansürleten ittihatçılar osmanlıya en büyük ihaneti yapmışlardır.şimdi resmi tarihçilere sorsanız göklere çıkarırlar bu sarıkmaışın faillerini.ne diyeyim zaman her şeyin ilacı.bu tarih bilgileri topyekün değicek inş

Yorumu oyla      7      4  
çaykolik 12 Ocak 2013 Cumartesi 15:33

Hem Rus hem de gizli rapor elde edilmiş.Dileyelim gerçektir.

Yorumu oyla      6      4  
Mehmet NAS 12 Ocak 2013 Cumartesi 14:11

Atatürk üniversitesinin tarihçileri neredeler? Hep aynı konuları işliyorlar, KAÜ belki örnek olur bizimkilere

Yorumu oyla      9      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Peri Bacalarında renk armonisi
Narman ilçesinde doğal güzellikleriyle bilinen kırmızı peri bacaları, ...
Xanadu Otel’den Gazeteciler Günü jesti
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Xanadu Otel’de gazetecilere kokteyl düzenlendi.
AB Bilgi Merkezi Baro’da stant açtı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) faaliyetlerini sürdüren Erzurum ...
 
Hınıslılardan Yılmaz’a teşekkür ziyareti
Gemlik Muşlular ve Hınıslılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği ...
Tortum’da örnek girişim
Tortum İlçe Müftülüğü tarafından hazırlanan “Kahvehaneler Kıraathane oluyor, ...
Kar’ı eğlenceye dönüştürdüler
Narman ilçesi Camii Sağır Mahallesi’nde yaşayan iki kardeş Damla (12) ...
 
Kar üstünde motorsikletli ulaşım
Narman ilçesinde bir motosiklet sürücüsü kar üzerinde gidebilmek için ...
EDT’den ‘Çıkmaz Sokak Çocukları’
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT) ‘Çıkmaz Sokak Çocukları’nı sahneleyecek.
Palandöken’de kar şöleni
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Palandöken ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri