Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi Erzurum orman varlığını değerlendirdi
Çiftçi Erzurum orman varlığını değerlendirdi
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nafiz Kotan’a vefa
Nafiz Kotan’a vefa
Ilıcalı Ailesi yasta
Ilıcalı Ailesi yasta
Bakan Tekin’den Diyarbakır annelerine destek
Bakan Tekin’den Diyarbakır annelerine destek
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
10 Ağustos 2023 Perşembe - 15:00

Tarihçi Zeynal Milli kahraman Nene Hatun’u anlattı

Tarihte 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Erzurum’daki direnişin simgesi olan Türk kadın kahramanlarımızdan Nene Hatun’un hikayesi, sefalet içinde ölümünün üzerinden 68 yıl geçmesine rağmen dinleyenleri hala hüzünlendiriyor.

Tarihçi Zeynal Milli kahraman Nene Hatun’u anlattı

Tarihte 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Erzurum’daki direnişin simgesi olan Türk kadın kahramanlarımızdan Nene Hatun’un hikayesi, sefalet içinde ölümünün üzerinden 68 yıl geçmesine rağmen dinleyenleri hala hüzünlendiriyor.

Tarihçi-Yazar Abdurranman Zeynal, Rus işgaline karşı Erzurum’daki direnişin simgelerinden birinin Nene Hatun olduğunu söyledi. Zeynal, “Tabyaların işgal edildiği haberinin alınmasın ardından Erzurum halkı 7’den 70’e tabyalara koşuyor. Nene Hatun’un kundakta çocuğu vardır. ‘Evladım baban hasta, amcan yaralı. Düşman tabyalara girmiş. Benim burada durmam mümkün değil. Seni Allah’a emanet ediyorum. Türk çocuğu babasız büyür ancak vatansız büyümez’ diyerek elindeki baltayla tabyalara gelmiş ve Rus ordusuyla savaşmıştır” dedi.

Rus askerlerin 8 Kasım 1877 gecesi Aziziye Tabyası’nı ele geçirdiği haberinin Erzurum’da sabah ezanında minarelerden duyurulması üzerine elindeki baltayla Osmanlı askerine yardım için taş ve sopalarla mücadeleye giren Nene Hatun’un bu şekilde efsaneleştiğini anlatan Zeynal, milli kahramanın sonraki hayatının sefalet içinde geçtiğini söyledi. Dönemin iktidarına yazdığı dilekçelerin sonuç vermediği, uzun yıllar yardıma muhtaç bir hayat sürdüğü bilinen Nene Hatun’un adeta yokluk dönemi yaşadığının altını çizen Zeynal, “O süreçte kıtlık yokluk içerisinde Nene Hatun da geçimini sağlamakta güçlük çekiyor” diye konuştu.

"Yılın Annesi" ünvanı verilmiş ilk kadın

Nene Hatun, 1857’de Erzurum'un Çeperli köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Zeliha'dır.

Aziziye savunması sırasında 20 yaşında olan Nene Hatun, köyünden Mehmet Efendi ile evli idi. Rus ordusunun Pasinler'i işgal edip Erzurum'a doğru ilerlemesi üzerine düşman işgali altında kalma endişesinden ötürü birçokları gibi eşi ile birlikte Erzurum'a göç ettiler. Ruslar'ın Deveboynu Savaşı'ndan sonra Erzurum'un varoşlarındaki tabyaları da işgal etmesi üzerine Nene Hatun, 3 aylık oğlunu evde bırakarak şehrin savunmasına katıldı ve yararlılık gösterdi.

Nene Hatun ve ailesi savaştan sonra Erzurum'a yerleşti. Erzurum'da Eminkurbu Mahallesi'nde Kına Sokağındaki otuz beş numaralı evde ikamet etti. 1934'te çıkan Soyadı Kanunu'yla Kırkgöz soyadını aldı.

Geçim sıkıntısı çeken Nene Hatun, 1943 yılında ulusal kadın kahramanlardan Nâme Hanım ile birlikte cumhurbaşkanına bir dilekçe yazarak yardım istedi.

Nene Hatun, 1952 yılından itibaren Aziziye Anıtı yapılması çalışmaları sırasında yeniden gündeme geldi. 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Refik Koraltan ve karargahı Erzurum’da bulunan Üçüncü Ordu’nun Komutanı Nurettin Baransel Paşa, dönemin belediye başkanı, Erzurum valisi ile TBMM; Nene Hatun’a sahip çıkmıştır. 1952 yılında 30 Ağustos Zaferi kutlamalarında kendisine “3. Ordunun Nenesi” ünvanı verildi. Türk Kadınlar Birliği’nin girişimi ile Türkiye’de ilk defa Anneler Günü’nün kutlandığı 1955 yılında Birlik kendisine “Yılın Anası” ünvanını verdi.

Nene Hatun, zatürre teşhisiyle tedavi gördüğü Erzurum Numune Hastanesi’nde 22 Mayıs 1955 günü 98 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi, resmi törenle Aziziye Şehitliği’ne defnedildi.

 
Düzce’de Erzurum gündemi
 
U17 Kız Milli Takımı Erzurum kampı başladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
10 Eylül 2023 Pazar 19:48

Hocam, Nene Hatun ile alakası olmayan; tek bir akademik çalışması bulunmayan insanları,rahmetlinin mezarında fotoğraf çekip, neşrediyorsunuz. Mezarda 1854 yazarken haber metninde 1857 yazmışsınız. Birçok yanlış var haberde...Lütfen emeğe saygı duyup konuyla ilgili doğru ve akademik çalışmalar yapanlar ile haberler yapınız.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilimsel yayında ATAUNİ farkı
Atatürk Üniversitesi, 2022 yılında JIF kapsamındaki dergilerde yayınlanan ...
ETÜ’lü Sena Öner’den bilimsel başarı
Erzurum Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yüksek ...
 İspir Fasulyesi bilimsel araştırma konusu oldu
Altuntaş ve Kurt, coğrafi işaretli İspir Kuru fasulyesinin üretim, pazarlama ...
 
ATAUNİ’den Dirençli Kentler projesi
Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ...
ATAUNİ’den İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler projesi
Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ...
ETÜ’den yenilenebilir enerji projesi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Laboratuvarlarında hazırlanan proje ...
 
Eğilmez: ‘Ermeni diasporası rahat durmuyor’
Eğilmez, tarih boyunca insanlık onuru ile yaşamış, mazluma, sıkıntıya ...
Bütçeden Ar-Ge’ye 53,9 milyar lira harcama
Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge harcaması 2022 yılında 53 milyar 844 milyon TL oldu.
Kamuda yapay zeka atağı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Kamu Kurumları ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri