Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
Şehit polisler mevlitle anıldı
Şehit polisler mevlitle anıldı
HABERLER>BÖLGEDEN
21 Temmuz 2012 Cumartesi - 18:34

Taşhan Bedesteni ibadete açıldı

13. asır Selçuklu eseri Bayburt Ulu Camii'nin yenileme çalışmaları bitmediği için yenileme çalışmaları henüz sona eren Taşhan Bedesteni kılınan teravihle aydınlandı. Bayburt Valisi Hasan İpek'in, Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy ile ziyaret ettiği mekânda Ramazan saatleri tarih donanımlı bir iklimle ruhlara huzur aşılıyor.

Taşhan Bedesteni  ibadete açıldı

YAŞAR YILDIZ
BAYBURT (İHA) - 13. asır Selçuklu eseri Bayburt Ulu Camii'nin yenileme çalışmaları bitmediği için yenileme çalışmaları henüz sona eren Taşhan Bedesteni kılınan teravihle aydınlandı. Bayburt Valisi Hasan İpek'in, Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy ile ziyaret ettiği mekânda Ramazan saatleri tarih donanımlı bir iklimle ruhlara huzur aşılıyor.
Bayburtlu vatandaşlar memleket havasını Taşhan’ın serinliğinde solumanın ve ibadet etmenin mutluluğunu yaşarken şehir dışında ikamet eden ve Ramazan ayını memlekette geçirmek için Bayburt'a gelen Bayburtlular da asırlar öncesinden izler taşıyan Taşhan Bedesteni’ni görmenin ve burada teravih kılmanın sevincine ortak oluyor.
Ramazan ayına ve teravihlere büyük önem veren Bayburt halkının şehir içindeki ibadet mekânlarını artırmak ve cami ihtiyacını gidermek için ibadete açılan Taşhan Bedesteni’nin ana mekânı kare planlı bir mimariye sahip. Ortadaki bir payeden duvarlara uzanan sivri kemerlerle iç mekân dört bölüme ayrılmış bulunuyor. Her bölümün üzeri de kubbelerle örtülü. Ana mekânın batısında yer alan ikinci bölüm ince uzun dikdörtgen biçiminde. Üzeri peş peşe sıralanmış kubbe ve tonozlarla örtülü.
Bayburtlu vatandaşlar bu tarihi mekânda teravih kılmanın, akraba ve dostlar ile hasret gidermenin serin olması nedeniyle de Temmuz sıcaklarında zaman zaman gelip serinlemenin yanında onarım sonucu oluşan yeni estetiği de yerinde görüyor. Bazı vatandaşlar ise mekanı ziyaret ederek tarih kokan atmosferde Kur'an okumanın şevkini yaşıyor.
Bayburt Müftülüğü’nün Bayburt Ramzanları’nın manevi iklimine kattığı yapı Bayburt Ulu Camii’nin doğusunda bulunuyor. Bedesten çevresiyle birlikte bir külliyenin cüzlerinden biri. Batıda ve kuzeyde bulunan kapılar yapının diğer bölümleri ile bağlantıyı sağlayan unsurlar. Bugün örülü bir şekilde bulunan kuzeydeki kapıdan çıkış ana mekâna göre çarşı platfrom şeklindeyken batı kapısından çıkışta ise ana mekânın işlevine uygun çarşılar bulunuyordu.
Tarihi doku içerisinde teravih namazını Bedesten’de kılan Bayburt halkı memnuniyetini dile getirirken diğer bölümlerin de onarılarak günümüze kazandırılacağı günleri bekliyor.
Geçici olarak teravih ibadetine açılan Taşhan Bedesteni’nin ileride Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kiraya verilmesi düşünülüyor.

 
Göle yolunda kaza: 1 yaralı
 
Eskrimde Milli sevinç
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi camide ilk teravih namazı
Tarihi Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camii'nde 97 yıl ...
Arvas dualarla uğurlandı
Büyük İslam alimi Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin torunu Muhammed ...
Çaykara kavşağına ilk harç atıldı
Kop - Vauk Dağı arası karayolu kapsamında çalışmalarına başlanılan Çaykara ...
 
Zigana tünelinde şüpheli paket
Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz’i birbirine bağlayan Zigana tüneli, dün ...
Sulama kanalında yaşamını yitirdi
Erzurum’un Tekman ilçesine bağlı Gökdağ Köyünde sulama kanalına düşen ...
Kayıp şehir aranıyor
Kayıp Hitit şehirlerinden biri olduğu tahmin edilen, Darende ilçesindeki ...
 
Sel hasara yol açtı
Iğdır ve Ağrı sınırında bulunan köylerde aniden bastıran sağanak yağış ...
Topbaş, eleştirilere cevap verdi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basında hakkında çıkan ...
Minik İbrahim yardım bekliyor
Doğuştan ayaklarında özürlü olan ve protez kullanan 5 yaşındaki İbrahim, ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri