Erzurum’la birlikte 23 ilin yer aldığı Cazibe Merkezleri programına dahil 23 il düzeyinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hayata geçirilen Tekstilkent projeleri Doğu Anadolu Bölgesi illerinde istihdama önemli katkı sağlarken, nitelikli işgücünün katma değer üretimini de tetikliyor.
Dünyayı sarsan Covid-19 virüsü hayatın her alanında yeni alışkanlıkları beraberinde getirirken, tedarik zincirlerine de temizlik kriteri geldi. Tekstil sektöründe pandemi öncesinde iş gücü maliyeti düşük bölgeleri tercih eden Avrupa ülkeleri, “hijyen” endişesiyle artık yönünü Türkiye’ye çevirdi.
Tekstil sektöründe Türkiye’ye yönelen talebin kayda değer bir bölümünü Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile önemli avantajlardan faydalanan Doğu Anadolu Bölgesi’nin illerinden karşılamaya başladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2021 bütçe görüşmelerinin sona erdiğini anımsatarak, “Maalesef bütçe görüşmelerinde de gördük ki, muhalefet bir yandan hükümetimizi işsizlik rakamları üzerinden eleştirirken, diğer yandan yatırımlara karşı çıkıyor. Yatırımcılar arasında da kimlik siyaseti güderek ayrımcılık yapıyor. Karşımızda adeta sermaye faşisti bir muhalefet var” dedi.
Hükümetin kuzey, güney, doğu, batı demeden Türkiye’nin dört bir yanına yatırım götürmek için insanüstü bir gayret gösterdiğini anlatan Bakan Varank, “Özellikle de terörden çok çekmiş bölgelerde gençlerin ve kadınların istihdamını önceleyen projeler yürütüyoruz. Bu projeleri fikir aşamasından hayata geçinceye kadar her adımda titizlikle takip ediyoruz. Tekstil Kent Projesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi” diye konuştu.
CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI NEDİR?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı, gelişmekte olan bölgelerdeki yatırım ortamını canlandırarak istihdam, üretim ve ihracat artışı yoluyla bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçlıyor. Özel sektörün imalat sanayisi, çağrı merkezleri ve veri merkezlerine ilişkin yeni yatırımları program çerçevesinde destekleniyor. Program ile ayrıca imalat sanayisinde yarım kalmış tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılmasına da destek veriliyor. Program kapsamındaki 23 il şöyle: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van.