Teşvik uygulama oran ve süreleri 31 aralık 2014 tarihine kadar geçerli olacak şekilde uzatıldı. Bu kapsamda ‘Bölgesel Yatırım Teşvik Belgesi’ alabilecek yatırım konuları için 31 aralık2013 tarihinden önce yapılan yatırımlar için geçerli olan ‘Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği’ uygulamalarındaki oran ve süreler 31 aralık2014 tarihinde kadar geçerliliğini koruyacak.
TEŞVİK SÜRESİ UZATILDI
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yapmış olduğu yazılı basın açıklamasında Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeybekçi, “Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği açısından görece yüksek oran ve sürelerden yararlanabilmek için yatırıma başlama ile ilgili tarih 31 aralık 2014 yılı sonuna kadar uzatıldı. Termal turizm konaklama yatırımları, kreş yatırımları, atık ısıdan yararlanarak elektrik üreten yatırımlar, enerji verimliliğine yönelik yatırımlar, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) yatırımları ve yer altı doğalgaz depolama yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamına alındı.”dedi.
BAKAN ZEYBEKÇİ’NİN AÇIKLAMASI
Ekonomi BakanI Zeybekçi tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bilindiği üzere, yeni teşvik sisteminin uygulanmasına yönelik 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 19 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Mevzuatın yayımını müteakip ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler, özel sektör temsilcilerinin görüş ve talepleri ile uygulamada yaşanan aksaklıklar Bakanlığımızca değerlendirilmeye devam edilmektedir. Bu kapsamda da bugüne kadar ihtiyaç duyulan düzenlemeleri hayata geçirmek üzere 3 adet mevzuat değişikliği yapılarak Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren son mevzuat düzenlemesi ile Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği açısından görece yüksek oran ve sürelerden yararlanabilmek için aranan yatırıma başlama ile ilgili tarihin bir yıl uzatılması ve 31 Aralık 2014 olarak belirlenmesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Böylelikle, özellikle az gelişmiş bölgelerde yeni yatırım yapmak isteyen ancak Organize Sanayi Bölgelerinde yer bulunamaması ve tahsis sürelerinin uzaması gibi sorunlardan dolayı fiilen yatırımlarına başlayamamış olan yatırımcıların mağduriyeti de giderilmiş olacaktır.
YENİ ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR
Ayrıca mevzuat değişikliği ile aşağıda yer alan bazı yatırım konuları “öncelikli yatırımlar” kapsamına alınmıştır. Böylelikle söz konusu yatırımların yatırım yerine bakılmaksızın 5. Bölgede (6. bölgede yapılması halinde 6. bölge destekleri uygulanacaktır) geçerli olan bölgesel desteklerden yararlandırılması sağlanmıştır.
Yeni düzenleme ile öncelikli yatırımlar kapsamına alınan yatırım konuları;
1-Ülkemizin sahip olduğu alternatif turizm potansiyellerinin değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılmasını teminen bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki termal turizm konaklama yatırımları,
2-Kadın istihdamının artırılmasına ve kadınların işgücü piyasasına katılımının özendirilmesine yönelik olarak hazırlanan “istihdam paketi” ile uyumlu politikaların uygulamaya konulmasını teminen kreş yatırımları,
3-Ülkemizin enerji verimliliği potansiyelinin en üst seviyede ekonomimize kazandırılmasını teminen, mevcut imalat sanayi tesislerinde enerji verimliliği ve enerji tasarrufu sağlayacak yatırımlar ile mevcut bir tesiste gerçekleştirilen işlemler sonucu ortaya çıkan atık ısıdan yararlanarak elektrik üreten yatırımlar,
4-Ülkemizin artan enerji ihtiyacının karşılanabilmesi ve enerji arz güvenliğinin sağlanabilmesini teminen, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) yatırımları ve yer altı doğalgaz depolama yatırımları olarak belirlendi. Kamu özel sektör diyaloğunun artarak devam edeceğine inanıyor, yapılan bu düzenlemelerin hayırlı olmasını diliyorum”.