Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
En kıymetli varlığı babasının İstiklal Madalyası
En kıymetli varlığı babasının İstiklal Madalyası
ATAUNİ’de ortak akıl istişaresi
ATAUNİ’de ortak akıl istişaresi
Erzurum’dan gönderilen 300 kg kaçak et imha edildi
Erzurum’dan gönderilen 300 kg kaçak et imha edildi
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
Erzurum ülke ortalamasını geçti
Erzurum ülke ortalamasını geçti
HABERLER>EĞİTİM
6 Haziran 2015 Cumartesi - 01:52

Türkiye’de bir ilk

Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi’nin organize ettiği,” 6. Uluslararası Sanat Terapileri Kongresi”nin açılış töreni, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Türkiye’de bir ilk

Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi’nin organize ettiği,” 6. Uluslararası Sanat Terapileri Kongresi”nin açılış töreni, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Türkiye’de ilk defa uluslararası düzeyde düzenlenen kongreye, Türkiye, Rusya, Almanya, İngiltere, Belarus, İsrail ve Bulgaristan’dan akademisyenler ve misafirler katıldı.

GENÇDOĞAN’IN SUNUMU

6. Uluslararası Sanat Terapileri Kongresi’nin açılış konuşmaları kısmında, ilk konuşmayı yapan Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, psikolojik sorunların psikoterapi yöntemleriyle tedavi edilmesi, ilk defa Sigmund Freud’un psikanaliz yönteminin yaygınlaşmasıyla gerçekleştiğini söyledi. Gençdoğan, psikolojik sorunların psikoterapi yöntemleriyle tedavi edilmesi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüzyıllardır sürüp giden bir durum olmadığını belirterek, yine de çok sayıda psikoterapi yaklaşımları ve uygulamaların bulunduğunu vurguladı. Gençdoğan: “İnsanın duygularını sanat yoluyla dışavurumcu bir biçimde ifade etmesini sağlayan ve bu sayede psikolojik sorunlarının azaltılmasını, hatta tedavi edilmesini sağlayan sanatla psikoterapi yöntemleri, dünyada bize göre daha eski gibi görünse de 1400’lü yıllarda, Osmanlı’daki şifahanelerde, müzik ve su sesiyle tedavilerin uygulandığını biliyoruz. Kongremizde 18 çalıştay, birinci gün 21 bildiri, ikinci gün 13 bildiri olmak üzere olmak üzere 34 bildiri ve 3 konferans gerçekleşecek. Yurtdışından 11 ve yurtiçinden 40 akademisyen olmak üzere kongreye toplamda yaklaşık 300 kişinin katılımını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

YILDIRIM’IN DEĞERLENDİRMESİ

Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Yıldırım ise, 6.Uluslararası Sanat Terapileri Kongresi’nin "Dünyada ve Türkiye`de Sanat Terapilerinin Dünü ve Bugünü" temasıyla, Psikolojik Danışman ve Psikoloji alanında çalışan araştırmacıları, akademisyenleri, eğitimcileri, ulusal ve uluslararası sanatla terapistlerini bir araya getirerek, sadece Atatürk Üniversitesi’nde değil, Türkiye’de de bir ilki başardığını ifade ederek, sanatın olumlu psikolojik etkilerinin bilimsel açıdan ele alınacağı bu kongreye, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi olarak ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

SANAT TERAPİLERİNİN TEMEL AMACI

Sanat terapilerinin müzik, resim, heykel, hareket/dans, drama, şiir ve edebiyat gibi sanat dallarıyla yapılan bir terapi çeşidinin olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Sanat terapilerinin temel amacı bireyin kendini özgürce ifade etmesini, baskılanmış yaşantılarını dışa vurmasını, yaratıcılığının artmasını ve estetik yönünün ortaya çıkmasını sağlamaktır. Sanat terapileri ruhsal, gelişimsel, nörolojik, mental ve davranışsal gibi birçok rahatsızlıkta kullanılan bir psikoterapi yöntemidir” dedi.

SANAT TERAPİLERİ VE TÜRKİYE

Sanat terapilerinin bireylerin duygularını, hayal güçlerini ve hayata bakışlarını keşfetmelerini de sağladığının altını çizen Dekan Ali Yıldırım, “ 1950`lerde ABD`de ortaya çıkan bu yöntem günümüzde de dünya çapında hızla yayılmaktadır. Sanat terapileri 1950 yıllarında Amerika Birleşik Devletlerinde hastanelerde tedavi amacıyla kullanılmaya başlamış olsa da Türklerde müziğin tedavi amacıyla kullanılmasının çok daha eski bir geçmişi vardır. Sanatla terapi kültürümüze batıdan gelen bir akım gibi görünse de Osmanlı tarihine baktığımızda ruh hastalıklarının tedavisinde sanatın kullanımı açıkça görülmektedir.  Nitekim, ünlü gezgin Evliya Çelebi Seyahatnamesinde II.Beyazıt tarafından yaptırılan Edirne`deki Darüşşifa`da akıl hastalarının tedavisinde müziğin, sanat aktivitelerinin ve su sesinin kullanıldığını ifade eder. Ayrıca 11. Asırda hayata veda eden ve 150`den fazla eser bırakan ünlü Türk hekimi İbn-i Sina eserlerinin en önemlisi olan Kanun`da melankolinin semptomlarını tanımlarken korkulardan ve yalnız kalma isteğinden ve tedavisinde ise, müzik ve sanatsal aktivitelerden bahseder” diye konuştu.

ÖNCE DOSTLUK

Yıldırım, “Sanatın her dalının dostluğu barışı pekiştirmesi, bireylerin duygusal problemlerini çözmesine katkı sağlaması dileği ile bu organizasyonun gerçekleştirilmesi için maddi ve manevi her türlü desteği sağlayan üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Hikmet Koçak’a ve  kongreye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

GEÇMİŞE BAKIŞ

Sanatın toplum hayatında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu görmek için dışarı çıkıp gezmenin yeterli olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkac ise şöyle konuştu: “Geçmişten bizlere kalan şeylere baktığımızda, istediğimiz, yaşamasını arzu ettiğimiz ve görmekten mutluluk duyduğumuz eserler, hep sanat eserleridir. Eski bir kaleye, eski bir camiye, eski bir hamama veya eski bir kütüphaneye baktığımızda, o gördüğümüz an bile ruhumuzun iyileşmesine vesile oluyor. Başka şehir ve ülkelerdeki örneklerini de görmek istiyoruz. Ve buralardan ruhumuzun iyileştiğini hissederek ayrılıyoruz” dedi. Ayrıca Prof. Dr. Mehmet Takkac, yurt dışından gelen yabancı misafirler için de İngilizce olarak hoş geldiniz konuşması yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oruç Güvenç, müzikle terapide kullanılan çalgı aletleri ve tarihçeleri hakkında bilgiler verdi. Müzikle terapiyi uygulamalı olarak gösteren Güvenç, misafirlerin de katılımıyla müzikle terapinin inceliklerini aktardı.

 
Orhan 20 yıllık sorunu çözdü
 
DAP’ta proje açılımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmam Hatiplilerden Bilim Şöleni
Yakutiye Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu TÜBİTAK Bilim Fuarı açılışı yapıldı.
Kaymakam Öz kariyer Günleri’nin konuğuydu
Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, İlçede ki 9. ve 10. sınıf öğrencilerine yönelik ...
Aziziye GENÇBANK öğrencileri sevindirdi
Aziziye Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından yürütülen Toplum Gönüllüleri ...
 
Sabancı Ortaokulu’nda görkemli final
Erzurum Sabancı Ortaokulu son sınıf öğrencileri görkemli bir finalle, ...
Mavi Kar Taneleri ödüllendirildi
Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü'nce, Polis Radyosu’nda öğrencilere yönelik bilgi yarışması düzenlendi.
ERİHDER’den tarihi hizmet
M.COŞKUN-ERİHDER İbrahim Hakkı Hazretleri’ni anlamak ve tanıtmak için ...
 
Bilimde Kuala Lumpur-Erzurum köprüsü
Putra Malezya Üniversitesi (UPM) Rektörü Prof. Dr. Mohd Fauzi Hj. Ramlan, ...
Çocuk Gelişimi’nde Almanya açılımı
Erzurum Yakutiye Hamidiye Mesleki Anadolu ve Teknik Lisesi Çocuk Gelişimi ...
Oltu Fen Lisesi’nden AB başarısı
“Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi” kapsamında Hamidiye Mesleki ve Teknik ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri