Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oral: ‘Atatürk her daim bize rehber olacaktır’
Oral: ‘Atatürk her daim bize rehber olacaktır’
ATAUNİV’de Atatürk’e şükran ve vefa etkinliği
ATAUNİV’de Atatürk’e şükran ve vefa etkinliği
Atatürk’e vefa, Cumhuriyete sadakat
Atatürk’e vefa, Cumhuriyete sadakat
Oltulular Atatürk’ü şükran ve minnetle andı
Oltulular Atatürk’ü şükran ve minnetle andı
Dadaşlar Atatürk’e vefada buluştu
Dadaşlar Atatürk’e vefada buluştu
HABERLER>EĞİTİM
22 Eylül 2012 Cumartesi - 01:36

UNİP zirvesi başladı

Üniversitelerarası İşbirliği Programı (ÜNİP)’in 14. Toplantısı Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.

UNİP zirvesi başladı

HABER : AHMET AKBUĞA
ERZURUM (İHA) - Üniversitelerarası İşbirliği Programı (ÜNİP)’in 14. Toplantısı Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. Kültür ve Gösteri Merkezi’ndeki açılışta konuşan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Türkiye’nin farklı konularda çok büyük atılımlar yaptığını, özellikle 1990’dan sonra, iletişim ve bilişim alanlarında ortaya çıkan gelişmelerin, başta eğitim sistemimiz olmak üzere, birçok şeyi yerinden oynattığını söyledi.
”Özellikle açık öğretim ve uzaktan eğitim sistemleri bu gelişmenin bir sonucu olarak yaygınlaştı” diyen Günay, iletişim ve bilişimdeki gelişmelerin eğitime yansımasının önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini anlattı.
OLAĞANÜSTÜ BİR GELİŞME
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk üniversitesinin İstanbul Üniversitesi olduğunu ve 1933 yılında kurulduğunu anımsatan Günay, 2006 yılına kadar ülke genelinde 76 üniversite kurulduğunu, şu anda ise üniversite sayısının 168’e yükseldiğini, bunun olağanüstü bir gelişme olduğunu söyledi.
“HOCASI YOK, NİYE KURUYORSUNUZ!”
Bazı çevrelerin ‘Bu kadar üniversite neden kuruluyor? Hocası yok, şusu yok, busu yok’ diyerek, her ilde üniversite kurulmasına karşı çıktıklarını anlatan Günay, aynı sözlerin İzmir’e ilk üniversite kurulmaya başlandığında da söylediğini hatırlattı. Günay, “Hiçbir şey doğrudan dört başı mamur kurulmaz. Mükemmellik bir süreç işidir. Bir çocuğun ana rahmine düşmesi, dünyaya gelmesi ve olgunlaşması süreçlerine benzer bu konu. Önce üniversiteyi kurarsınız, sonra da eksikliklerini tamamlayarak ilerlersiniz. Bu, dünyanın her yerinde böyledir” dedi.
TÜRKİYE’DE OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 70’İN ÜZERİNE ÇIKTI
Türkiye’de okullaşma oranının bir önceki yılın verilerine göre, yüzde 70’i aştığını, bu yıl, bu rakamın yüzde 75’lere ulaşmasının beklendiğini ifade eden Günay, şöyle devam etti:
“Bu önemlidir. Çünkü, özellikle yükseköğretimde okullaşmanın yüzde 45-50 seviyesine gelmesi, Batı toplumlarında, o ülkenin artık bilim ve teknoloji üretecek bir seviyeye geldiğinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Türkiye’de, yüksek öğretimde, okullaşma oranı 2011 itibariyle yüzde 33. Türkiye’nin çağını yakalayabilmesi için, yüksek öğretimde okullaşma oranını Batı seviyesine çıkarmak zorundadır.”
ÜNİVERSİTELERİ SIRADANLAŞTIRMAYALIM
“Üniversiteleri sıradanlaştırmayalım” diye uyaran Günay, öğrencilerin, üniversite ortamında farklı bir atmosferi yaşamalarının önemine dikkat çekti. Günay sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrenci hocayla konuştuğunda farklı bir yerde olduğunu hissetmelidir. ‘Örtük bilginin’ aktarılması, örtük bilgiyi akademisyenlerin kişiliklerinde öğrencilere göstermesi, önemlidir; üniversite imajı daha çok bu tür noktalardan kendini gösterir. Sadece ders ortamında değil, diğer zamanlarda da öğrenen, öğreten arasındaki ilişki önemlidir. Bir yüksek öğretim kültürü oluşturmamız gerekiyor, bunu yasalarla elde etmekten çok, bizim tutum ve davranışlarımızla sağlayabiliriz.”
ÖNÜNÜZE HEDEF KOYUN
“Üniversiteler önlerine hedef koyarak ilerlemelidir” diyen Günay, uluslararasılaşmanın önemine vurgu yaptı ve, “Üniversiteler fark yaratacak işlere önem vermelidirler. Ses getirici, uluslararası işler yapmamız lazım artık” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE YABANCI ÖĞRENCİ ARTIYOR
Türkiye’de her geçen yıl yabancı öğrenci sayısının arttığını da vurgulayan Günay, “Bu gelişme Türk üniversitelerinin uluslararasılşaması bakımından önemlidir. Sınıfta yabancı öğrenci olduğunda hoca dersi daha düzgün anlatacaktır; yabancı öğrencilerin varlığı, onu buna mecbur bırakacaktır. Gelen yabancı öğrencilere çok ihtimam göstermeliyiz, onları müşteri gibi görmemeliyiz. Bir öğrencinin mutsuz olması, yirmi öğrencinin o üniversiteye gelmesini engellediğinin farkında olarak hareket etmeliyiz.”
YÖK ÖNEMLİ...
YÖK’ün Türk Yüksek Eğitim Sisteminde önemli bir işlevi olduğunu da anlatan Günay, konuşmasını şöyle tamamladı: “YÖK işini ciddiyetle almalıyız. YÖK yasasının en iyi şekilde çıkması için herkesin çok ciddi katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu toplantıda da konunun ele alınacak olması çok önemlidir.”
KOÇAK: ‘DÜNYA ARTIK BİLGİ TOPLUMU...’
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ta konuşmasında, yirmi birinci yüzyılın başından itibaren dünyanın ‘bilgi toplumuna’ dönüştüğünü hatırlattı. Koçak, “Bu değişim ve gelişim, bilginin üretilmesi, kullanılması ve paylaşılmasından birinci derecede sorumlu tutulan yükseköğretim kurumları olan üniversitelerden beklentileri artırdı” dedi.
“Küresel pazarda saygın bir yer edinmenin yolu, bilim ve teknolojiyi ekonomik değere dönüştürebilme yeteneği ve Ar-Ge kültürü ile kazanılabilecek rekabet gücünden geçmektedir” diyen Koçak, “Bu gerçekler ve yakın geleceğin şartları 21. yy`ın sosyal bilimler, fen bilimleri ve özellikle mühendislik profilini hızla değiştirmektedir” değerlendirmesini yaptı.
KOÇAK, KONUŞMASINI ŞÖYLE SÜRDÜRDÜ:
“ Çağdaş eğitimini yaygınlaştırıp ilerletmek, böylece günümüz koşullarına uygun daha iyi eğitilmiş, kalitesi yüksek araştırmacılar yetiştirerek toplumun refahını ileri götürmek temel hedef olmalıdır. 2023’de hedeflenen ekonomide ilk ona girmek, AR-GE’ye ayrılan ve şu an % 1’lerde olan payın % 3’e çıkacağı öngörüldüğünden Üniversitelerin gerek ulusal gerekse uluslararası arenada yer alabilmesi, rekabet edilme yeteneği kazanması, kendi altyapısı, teknik, bilgi ve becerilerinin kullanılması yanında üniversitelerarası iş birliği ile de mümkün olacaktır. Bu noktada ÜNİP bir avantaj olarak değerlendirilmeli ve ortak projeler yapılmalıdır.”
Toplantıda YÖK yasa tasarısının tartışılacağını da bildiren Koçak, “YÖK Başkanımızın geçen hafta sunmuş olduğu tasarıya ilişkin ayrı bir oturumda konu tartışılacak ve öne çıkan görüşler bir rapor halinde YÖK’e sunulacak” dedi.
Açılış konuşmalarından sonra Atatürk Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay’a Üniversitenin şildini ve 55. yıl armasının işlendiği bir Hereke dokuma halı heybe hediye etti.
“ÜNİP te mevcut durum ve sorunların tespiti” konulu birinci oturma Prof. Dr. Hikmet Koçak başkanlık etti. Atatürk Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ömer İrfan Küfrevioğlu, ÜNİP’in Elazığ’da yapılan son toplantısında alınan kararları ve sonuçlarını değerlendirdi. Küfrevioğlu, Atatürk Üniversitesi’yle ilgili de bir sonum yaptı.
ÜNİP’in 14. Toplantısında daha sonra gündeme bağlı konuların görüşüldüğü toplantılara geçildi.

 
‘Açım’ dedi, kendini yaraladı
 
Curlingte Avrupa hazırlığı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ejder tepesi 21 Eylül 2012 Cuma 17:34

Hoca Efendi, üniversitelerinizin şu ana kadar hedefi yok.Neden bugüne kadar bir hedef konulmadı acaba? Cevabı basit. Çünkü saltanat sürmeden zamanınız olmadı.Bu yüzden de ses getirici işleri yapamadınız.Bakınız.Nobel Ödülü alan bir adamınız yok.Bilgi toplumuna dönüşen dünyadan pay alamadınız. Bilginiz yok ki teknoloji üretip de ekonomik değere dönüştüresiniz.Zaten böyle bir şey olmadı.Bugüne kadar bu ülkeye,yüksek kaliteli araştırmalar yapamadığınız için,ülkenin refahına katkıda bulunamadınız.Burada süslü-püslü konuşmalar yapılır," Evli evine, köylü köyüne" misali dağılırsınız, burada söylenenlerin hiçbirisi uygulanmaz,yine bildik şeyler devam eder.Bugüne kadar,bu gibi çooooook böyle zirveler yapıldı ama ortada bir mahsül,bir netice yok.Fiziki bir belirti yok.Haydi kolay gelsin,saltanat zirveniz.Bol bol pahalı yiyecekler yiyin,bu zirveden sonra da o pahalı arabalarınızla bol bol gezin,tozun.Bu size seneye kadar yeter.Seneye bi daha, haydi bi daha...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasinler’de İlköğretim coşkusu
Pasinler ilçesinde “İlköğretim Haftası” nedeniyle düzenlenen programla ...
Palandöken’den eğitim desteği
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, okulun ilk günlerinde birinci ...
39 Üniversite Erzurum’da buluşacak
Üniversitelerarası İşbirliği Programı (ÜNİP)’in 14. Toplantısı 21-22 Eylül ...
 
Kur’an kursu öğreticilerine seminer
Erzurum’un Tortum İlçesi’nde 24 Eylül 2012 Pazartesi günü eğitim öğretime ...
Sporla eğitim birleşti
Aşkale Gençlik İlçe Müdürlüğü ile Gençlik Merkezi Müdürlüğü, İmam Hatip ...
İki Yılda 25 Kuran Kursu
Tortum Müftülüğü’nce ilçedeki kur'an kursu sayısını ikiden yirmi beşe yükseltildi.
 
KAÜ’de eğitim-öğretim yılı başladı
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörlüğü’nce 2012-2013 eğitim öğretim yılının ...
‘ETÜ bölge için büyük şans’
DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydemir, Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ...
Önce söz verdi, sonra vazgeçti
Erzurumlu İş adamı Osman Nuri Bakırcı, Erzurum’da Atatürk Üniversitesi ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri