Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Ocak 2014 Çarşamba - 12:38

Uludağ’a Palandöken örneği

Ciddi anlamda kar sorunu yaşayan Uludağ ve Kartalkaya gibi önde gelen kayak merkezlerindeki turizmciler, suni kar sistemlerini incelemek için Palandöken'i mesken tuttu.

Uludağ’a Palandöken örneği

AHMET AKBUĞA
ERZURUM (İHA) - Palandöken Kayak Merkezi, suni kar sistemleri sayesinde sorunsuz bir kayak sezonu geçirirken, bu yıl ciddi anlamda kar sorunu yaşayan Uludağ ve Kartalkaya gibi önde gelen kayak merkezlerindeki turizmciler, suni kar sistemlerini incelemek için Palandöken'i mesken tuttu.
Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden biri olan Palandöken, bu yıl suni kar sistemleri sayesinde sorunsuz bir kayak sezonu geçiriyor. Son yılların en kurak kış döneminin yaşanmasına rağmen otellerin kendi pistlerine yaptırdığı suni kar sistemleri sayesinde karsızlık artık sorun olmaktan çıktı. Uludağ ve Kartalkaya gibi önemli kayak merkezlerinde halen daha kar yağmaması yüzünden pistler kayak için elverişli hale gelmezken, Palandöken'de 5 Aralık'tan bu yana aralıksız olarak kayak yapılabiliyor. Palandöken'deki Xanadu ve Polat Rönesans Otellerin kendi pistlerine 30'ar bin metreküp kapasiteli göletler vasıtasıyla yapılan suni kar sayesinde, kayak sezonu 60 gün uzatılırken, bu durum kar sorununun yaşandığı Uludağ ve Kartalkaya'daki turizmcilerin de dikkatini çekti.
Palandöken’de kar kalınlığı 10 santimetre olarak ölçülürken, suni karın yağdırıldığı pistler de ise 20-25 santimetre arasında.
Xanadu ve Polat Rönesans Otel'in dağın zirvesinde yaptırılan göletten özel bir sistemle yapılan suni kar sistemi sayesinde kayak tutkunları, Aralık ayının ilk günlerinden itibaren yaklaşık 150 gün boyunca Palandöken'in pistlerinde kayak yapabilecek. Ayrıca aydınlatmalı pistler sayesinde de gece-gündüz kayak keyfi imkanı otellerce misafirlerini sunuluyor. Pistlerde gece kayağı akşam saat 20.00'ye kadar yapılabiliyor ancak müşterilerin talebi doğrultusunda bu süre 24 saate kadar çıkarılabiliyor.
Polat Renaissance Erzurum Hotel Genel Müdürü Bora Kanber, “Bu yıl Türkiye'nin hiçbir yerinde kar yokken Erzurum'da tüm dağda suni karlama sistemi ile kayak yapılabildi. Karın yağıp yağmaması bizim için çok önemli değil. Aralık ayının başından beri kayak yaptırıyoruz. Türkiye'deki tüm kayak okullarına, tüm kayak kulüplerine kayak yaptırıyoruz. Milli takımlar burada kamp yapıyorlar” dedi.
New York Times Gazetesi’nin 2012 yılında dünyanın en iyi 41 kayak merkezi arasında Palandöken’i 18'inci sırada gösterdiğini belirten Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, "Uçağı bindiniz ve kayak yapmaya gidiyorsunuz. Havalimanına ne zaman inecek ve ne kadar süre sonra kayak merkezine varıp kayacaksınız. Bunlar önemli unsurlar. Türkiye'nin neresinde olursanız olun, uçakla 1.5 saatte kayak merkezindesiniz. Otelden çıkıp teleferiğe biniyorsunuz. Çünkü oteller kayak merkezinin içinde. Bunun gibi kaç yer var şehir merkezine 5 dakika uzaklıkta. Şehir merkezi turistlere kültürel anlamda büyük bir imkan sunuyor. Kayaktan sıkılanlar şehre indiğinde eski bir Selçuklu şehri ve yüzlerce tarihi eseri olan Erzurum'un nezih ve otantik yönünü görecek. Bunun dışında sadece kaymak değil; rafting, atlı cirit, buz pateni, korling veya buz hokeyi yapabilir. Yüzme havuzları fevkalade. Yani tatilde Erzurum'a gelmek için epey sebep var" diye konuştu.

 
Minibüsle taksi çarpıştı: 15 yaralı
 
Sibel Can’dan cağ kebaba övgü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altıparmak’tan Erzurum’a ‘turizm yol haritası’
DİLEK BAYRAK-Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ‘Turizmde Yenilikler ve Kuzeydoğu ...
Çınar Kanaat önderleriyle istişare etti
Çınar Erzurum genelinde dini ve hayri hizmetlerde faaliyetlerde bulunan ...
Çınar’dan ‘kırmızı çizgi’ uyarısı
Üniversitede eğitim gören gençlerle sohbet buluşması yapan Müftü Çınar, ...
 
Erzurum’dan Bursa’ya cirit sinerjisi
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ata sporu ciridin yaşatılmasını ...
Bakanlık’tan İspirli Hazık Efendi’ye vefa
İspirli Divan şairi ve İbrahim Hakkı’nın Farsça hocası Hâzık Efendi’ye ...
TYB’de ‘Söylenecek Çok Söz Var’
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi 2014 yılının ilk programında Doç.Dr.Ahmet ...
 
Kadir İnanır Erzurum’u örnek verdi
İnanır, “Kapadokya sinema sektörü açısından tüm doğallığıyla ciddi bir ...
‘Erzurum’daki imkan başka yerde yok’
Altıparmak , “Erzurum'da kış turizmi gerçekten çok önemli bir noktaya ...
Altıparmak Erzurum’u ülke gündemine taşıdı
Altıparmak’ın girişimleri ile Doğan Burda Dergi Grubu’nun Ankara Temsilcisi ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri