Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AFAD zamanla yarıştı
AFAD zamanla yarıştı
Artvin – Ardahan yolunda heyelan
Artvin – Ardahan yolunda heyelan
Öğrenciler Sarıkamış şehitlerine yürüdü
Öğrenciler Sarıkamış şehitlerine yürüdü
Sarıkamış Şehitlerinin hatırasına sadakat
Sarıkamış Şehitlerinin hatırasına sadakat
Sarıkamış şehitlerine saygı nöbeti
Sarıkamış şehitlerine saygı nöbeti
HABERLER>EĞİTİM
19 Şubat 2022 Cumartesi - 03:36

YÖK Üniversiteleri değerlendirdi

Türkiye'deki 193 üniversitenin 2020 yılı verileri doğrultusunda genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı, “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021" Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlandı.

YÖK Üniversiteleri değerlendirdi

Türkiye'deki 193 üniversitenin 2020 yılı verileri doğrultusunda genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı, “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021" Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlandı.
2021 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporunda 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında aktif olarak faaliyette bulunan 193 üniversitenin “Eğitim ve Öğretim", “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın", “Uluslararasılaşma" ve “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk" kategorilerindeki verileri analiz edilmiş ve dört ana kategori ve 45 alt gösterge doğrultusunda raporlaştırıldı. Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporunun, üniversitelere ilişkin etraflı bir değerlendirme fırsatı sunacağına, yükseköğretim sisteminin iyileştirilmesine yönelik ne tür müdahalelerde bulunulabileceğine ve hangi alanlarda araştırmalar yapılabileceğine ilişkin ipuçları vereceği değerlendiriliyor. Ayrıca gelecek yıllarda da düzenli olarak yayımlanması planlanan üniversite izleme ve değerlendirme genel raporlarının yükseköğretim yöneticilerine alanları ile ilgili kanıt temelli politika geliştirmeleri hususunda da katkı sağlaması ve yükseköğretim sistemine şeffaflık ve hesap verebilirlik kapsamında önemli katkılar sunması bekleniyor.
2020 YILI VERİLERİ ANALİZ EDİLEREK GENEL DEĞERLENDİRME YAPILDI
Raporda, her bir göstergenin ayrıntılı açıklaması, göstergeye ilişkin genel durum ve uygun olan göstergeler için en yüksek veri değerine sahip üniversiteler belirtildi. Çalışma kapsamında 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında aktif faaliyette bulunan 193 üniversitenin verileri analiz edildi. Ayrıca rapora göre, Covid-19 Salgınının etkisiyle verilerde bir önceki yıla nazaran cüzi düşüşler olsa da yaklaşık 1,5 yıl boyunca üniversitelerde ara verilen yüz yüze eğitime, programların büyük bir kısmında yeniden başlanması ile 2021 yılı verilerinde önemli artışlar olacağı öngörülüyor.
ÜNİVERSİTELERİN MERKEZİ SINAVLARDAKİ BAŞARISI
Rapora göre, KPSS ve ALES gibi sınavlar yükseköğretimin mezunlarına ilişkin nitel değerlendirme yapılırken somut kanıtlar sunuyor. 2020 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavlarında (KPSS) 103 üniversitenin 584 programı ilk yüzde 5'lik dilime girdi. 2020 yılında yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavlarında (ALES) ise 95 üniversitenin 490 programı ilk yüzde 5'lik dilime girdi.
ÖĞRENCİLERİN TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER
Rapora göre, üniversiteler, öğrencilerinin toplumsal yaşama uyumlarını sağlamak ve mezuniyet sonrası istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla sosyal veya endüstriyel projelere aktif katılımlarını destekliyor. Öte yandan yine rapora göre 2020 yılında öğrenciler tarafından 157 üniversitede 8 bin 674 sosyal sorumluluk ve 122 üniversitede 5 bin 689 endüstriyel proje yürütüldü.
193 ÜNİVERSİTE HAKEMLİ DERGİLERDE YAYIN YAPTI
2020 yılında değerlendirmeye alınan 193 üniversitenin tamamının ulusal hakemli dergilerde en az bir kurum adresli yayınının yayımlandığı vurgulanan raporda ayrıca şunlar kaydedildi:
“Aynı yıl SCI, SSCI ve AHCI endeksli dergilerde (ESCI dâhil) kurum adresli yayını yayımlanan üniversite sayısı ise 191'dir. 2016-2020 yılları arasında yayımlanmış yayınlar dikkate alındığında 2020 yılında 185 üniversitenin toplam 25 bin 627 kurum adresli yayını en yüksek 10'luk dilimde atıf almıştır. 2020 yılında 149 üniversite bin 887 patent faydalı model veya tasarım başvurusunda bulunmuştur. Aynı yıl 104 üniversitenin 651 başvurusu olumlu sonuçlanmıştır. 2020 mali yılında öğrenci başına yapılan cari harcama miktarı ortalaması 15 bin 825 liradır. Bu miktara bina yapımı ve onarımı, makine ve teçhizat alımı vb. yatırım harcamaları dâhil değildir. 2020 yılında 173 üniversitede ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca desteklenen 9 bin 15 Ar-Ge projesi yürütülmüştür. Desteklenen Ar-Ge projesi sayısı 100 ve üzeri olan üniversite sayısı ise 23'tür. 2020 yılında 111 üniversite, Ar-Ge, verimlilik artırma, ürün geliştirme, inovasyon vb. kapsamda endüstri ile ortak 6 bin 218 proje yürütmüştür. Söz konusu projelerin toplam bütçesi yaklaşık 1,84 milyar liradır. 2020 mali yılında 186 üniversite, bütçelerinin ortalama yüzde 3,36'sını Ar-Ge kapsamında harcadıklarını beyan etmiştir. Bütçesinin yüzde 10 ve daha fazlasını Ar-Ge kapsamında harcadığını beyan eden üniversite sayısı ise 21'dir.”
TOPLUMA HİZMET VE SOSYAL SORUMLULUK FAALİYETLERİ
2020 yılında 148 üniversitede 3 bin 424 sosyal sorumluluk projesinin yürütüldüğünün altı çizilen raporda, “Dezavantajlı gruplara yönelik sosyal uyum ve kapsayıcılığa ilişkin ise 152 üniversitede 4 bin 749 faaliyet düzenlenmiştir. 2020 yılında 170 üniversite sürekli eğitim merkezleri ve dil merkezleri aracılığıyla 281 bin 992 sertifika vermiştir. Bu kapsamda 2 bin 500 ve üzeri sertifika veren üniversite sayısı 35'tir” ifadeleri yer aldı.

 
Ticaret Bakanlığı yönetmenlik değişikliği yayımlandı
 
Bilimsel Proje ve Patent Ödülleri sahiplerini buldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
112 Acil Çağrı Merkezi ilkokul öğrencilerini ağırladı
Yeni Nesil 112 Çağrı Merkezini bilgi edinme amacıyla Sabancı İlköğretim ...
ATAUNİ’den bir akreditasyon başarısı daha
Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, ...
ETÜ’de Aşkale istişaresi
Aşkale Kaymakamı Murat Karaloğlu ve Aşkale Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış, ...
 
ETÜ Laboratuvarlarında Hidrojen Üretilecek
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) hazırlanan proje TÜBİTAK 1001 Bilimsel ...
Bakan Özer’den öğretmenlere çağrı
"Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği Taslağı"nın ...
Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazetede yayımlandı
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ...
 
ETÜ’de Güz Yarıyılı değerlendirmesi
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde 2021-2022 Akademik Yılı Güz Yarıyılı Değerlendirme ...
142 bin öğretmen eğitim aldı
Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin mesleki gelişimlerine destek olmak ...
Çomaklı ATAUNİ vizyonunu paylaştı
Türkiye’deki 131 devlet üniversitesi arasında Araştırma Üniversitesi unvanı ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri