CEREN ATMACA-ALİ GÖZETEN
İZMİR (İHA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Arap iş adamlarına yaptığı konuşmada, Türk ve Arap kardeşliğinin petrol kuyularından çok daha derin olduğunu belirtti.
Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği’nin düzenlediği 1.Türk-Arap Yapı İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Zirvesi bugün başladı. Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği’nin Sheraton Otel’de düzenlediği 1.Türk-Arap Yapı İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Zirvesi'nin açılışına İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir milletvekilleri, Arap bakanlar adına Fas İşletme-Ulaştırma ve Lojistik Bakan Yardımcısı Arap büyükelçiler adına Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf, Arap Ticaret Odası başkanları adına Umman Devleti Ticaret Meclis Başkanı Ali El Kalbani, Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, TURAB Genel Başkanı Emin Ucuz ve TURAB İzmir Şubesi Başkanı Sabuhi Attar’ın katılım sağladığı organizasyonun açılışı, AK Parti’nin seçim müziği olan Dombralar eşliğinde yapıldı. Zirve kapsamında Türk firmaları ile ikili görüşmelerde bulunacak olan Arap ülkelerinden gelen iş adamlarının sık sık cep telefonlarıyla görüntü almaları dikkat çekti.
Açılışa katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye’nin inşaat sektöründe 102 ülkede dünya ikincisi olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Türk müteahhitleri kutluyorum ama gelin Türk müteahhitlerle ortaklıklar kurun dünya 1'ncisi olalım var mısınız? Hiç peşinde koşulamayacak kadar mesafeler açalım.” Yapılan zirvede, otel içinde Dombra ve Mehter marşları çalarken Arap iş adamları cep telefonlarıyla sık sık görüntü çekti.
Arap ve Türk müteahhitlerin ortak bir güç oluşturarak zirveye oturması gerektiğini kaydeden Güllüce, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya ikincisi olmak kolay bir iş değil. İnşaat sektörü zor bir alan. Çok zor bir alan. Türk müteahhitleri kutluyorum ama gelin Türk müteahhitlerle ortaklıklar kurun."
“KARDEŞLİĞİMİZ PETROL KUYULARINDAN DAHA DERİN”
Türk ve Arapların büyük bir kardeşlik ilişkisine sahip olduğunu, bir dönem hafif bir ayrılıkların olduğunu söyleyen Güllüce, Türk ve Arap kardeşliğinin petrol kuyularından çok daha derin olduğunu belirtti. Çeşitli sebeplerle Türk ve Arapların birbirinden uzak kaldıklarını kaydeden Güllüce, sözlerine şöyle devam etti: “Alışverişte, ticarette, kültürde, dış politikada uzak kaldık ama son 10 yıldır çok özel gayret gösteren Başbakanımız ve Hükümetimizin sayesinde bu ayrılık dostluğa kardeşliğe hızla ulaşmaya başladı.”
“YAVUZ SELİM MİSYONUYLA DÜŞÜNELİM”
Türk milletinin başka ülkelerin derdiyle dertlenen bir millet olduğunu dile getiren Güllüce, ‘Filistin’ denince Türk milletinin tansiyonunun anında değiştiğini, evladını kaybetmiş birini hissettiklerini hissettiğini söyledi. Filistin’in Türk milleti için bir yara olduğunu ifade eden Güllüce, şöyle konuştu: “Adını duyduğumuzda çırpınırız. Alakalar arttıkça dostluğumuz ve ticaretimiz gelişecek. Dünyada Türk firmaları inşaat sektöründe 102 ülkede dünya 2'ncisi. Türk müteahhitleri kutluyorum ama gelin Türk müteahhitlerle ortaklıklar kurun dünya 1'ncisi olalım var mısınız? Hiç peşinde koşulamayacak kadar mesafeler açalım. Türkiye’de ciddi bir teknik donanım oldu. Bakanlığımız standartlar koymuş durumda. Sizlerin de bu konuda birlikte olma düşünceniz var ki buralara geldiniz. Acaba Türkiye ile daha birlikte ne yapabiliriz, dünyaya nasıl açılabiliriz diye düşünmek lazım. Yavuz Selim misyonuyla neler yapabiliriz düşünmek lazım. Bu durumu yeterli bulmuyorum el ele verip çok büyük inşaat firmaları, üretim firmaları oluşturabiliriz ve bu gidişi gelişlerimizi daha fazlasına dönüştürebiliriz.”
Ankara’da başka bir programa yetişmesi gerektiği için organizasyondan ayrılan Güllüce’nin ardından İzmir Valisi Toprak, inşaat sektörü ve Türk-Arap ilişkileri ile ilgili konuşma yaptı. Toprak konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Konut sadece yapının üretimi olarak algılanmamakta çevre ile dost, sosyal sorumluluk taşıyan hususları da içeren geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Türk inşaat sektörü büyük bir potansiyele sahiptir. Sektörün gücü ve potansiyelin ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesinde lokomotif görevindedir. İlişkilerin daha da ileride olması gerekiyor.”
Organizasyonun ev sahibi TURAB İzmir Şubesi Başkanı Sabuhi Attar da, organizasyonla Türk ve Arap iş adamları arasında işbirliği kurmayı hedeflediklerini ve ikili ilişkileri, ortaklıkları geliştirmek istediklerini söyledi. Hedeflerinin çok büyük olduğunu belirten Attar, şunları söyledi: “Arap ve Türk şirketleri ilişkilerini çok büyük bir değer vererek yükseltmeliyiz. Ekonomi özellikle inşaat alanında büyük mesafe kat etti. Uluslararası iç pazara değerli ve kaliteli ürünler sunarak öne geçmiştir. Bu zirveye Arap ülkeleri ile Türk ülkelerini davet ediyoruz. Başbakan Erdoğan’a şükranlarımızı sunuyoruz. Bize Arap-Türk iş adamlarına verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz.”