Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ulaştırma Kulübü öğrencilerinden 10 Kasım klibi
Ulaştırma Kulübü öğrencilerinden 10 Kasım klibi
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Oral: ‘Atatürk her daim bize rehber olacaktır’
Oral: ‘Atatürk her daim bize rehber olacaktır’
ATAUNİV’de Atatürk’e şükran ve vefa etkinliği
ATAUNİV’de Atatürk’e şükran ve vefa etkinliği
Atatürk’e vefa, Cumhuriyete sadakat
Atatürk’e vefa, Cumhuriyete sadakat
HABERLER>GUNCEL
9 Eylül 2011 Cuma - 07:58

Yerli malı genelgesi sevindirdi

Kamu kurumlarının yerli ürünü tercih etmesine yönelik genelge iş dünyasında destek topladı. İşdünyası, "Başbakan'ın talimatı yerine getirilmeli" diyor. Genelgenin yerli sanayiye desteğin yanı sıra yabancı yatırımı da artırıcı etkisi olacağı belirtiliyor.

Yerli malı genelgesi sevindirdi

ERZURUM gazetesi
Kamu kurumlarının yerli ürünü tercih etmesine yönelik genelge iş dünyasında destek topladı. İşdünyası, "Başbakan'ın talimatı yerine getirilmeli" diyor. Genelgenin yerli sanayiye desteğin yanı sıra yabancı yatırımı da artırıcı etkisi olacağı belirtiliyor.
Volkan ÖZSOY
İSTANBUL - Yerli ürün kullanılmasına ilişkin Başbakanlık Genelgesi'ni memnuniyetle karşılayan iş dünyasından kamuya 'genelgeye hassasiyet gösterin' çağrısı geldi. Tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla, Türkiye ihtiyaçlarının yerli ürünlerle karşılanmasının ekonomi açısından büyük önem taşıdığı ifade edilen genelgeyi, yerli üretimin önünü açacağını belirten iş dünyası temsilcileri, genelgeyle yerli üretimi teşvik edici çok büyük adımlardan birinin atıldığı görüşünde. Sivil toplum kuruluşlarının başkanları, şimdi kamu kurum ve kuruluşlarının, uygulamada hassasiyet göstermelerini bekliyor. İşadamları, uygulama ile ekonomide gözle görülür bir canlanma sağlanacağı, dış ticaret açığı ve buna bağlı cari açıkla savaşta da önemli bir mesafe kaydedileceği görüşünde birleşiyor. Türk sanayisinin önemli dernek ve federasyon temsilcilerinin konuya ilişkin görüşleri şöyle oluştu:
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:
Özellikle 5'inci madde yerli için çok önemli
Biz bunu kaç yıldır gündeme getiriyorduk. Çok doğru bir genelge. Özellikle bazı kamu kuruluşları, şartnameyi yazarken, ürün özelliklerini belirtmeden, 'ithal ürün' diye yazıyorlardı ve son derece yanlıştı. Artık bu genelgeyle, Türkiye'deki üretime, sanayiye zarar veren yaklaşımların da önüne geçilmiş olacak. İkinci önemli bir husus da, genelgenin 5'inci maddesinde bahsedilen 'ön ödeme' ile ithalata karşı haksız rekabetin önüne geçilecek. Özellikle sermaye birikimi olmayan işletmelerin şartları, ithalle aynı olacak. Genelge ayrıca, Türkiye'de üretilmeyen malların üretilmesinde de teşvik edici olacaktır.
SEDEFED Başkanı Timur Erk:
Savunma ve kimyaya etkisi büyük olacak
Cari açık ve buna bağlı dış ticaret açığı nedeniyle, yeniden "ithal ikame" konuşmaya başladık ki bu doğrudur. Eskiden üretilen ürünlerin tekrar ülkemizde üretilmesi ve bunları üretirken, sektörlerin yatırım teşviklerinden faydalandırılması elzemdir. Dolayısıyla 1950-60'ların sloganı olan "Yerli Malı, Yurdun Malı, Her Türk Onu Kullanmalı" sloganı yeniden hayata geçmeye başlamıştır. Gerçi liberal ekonomide bu sloganın her yerde uygulanması mümkün olmasa bile bazı yerlerde elzem hale geldi. Kamu alımlarında yerlinin tercih edilmesi, özellikle savunma sanayi için rol model olarak hazırlanıyor ve kimya sektörüne de oldukça belirgin bir etki yapacak, diğer sektörlere de örnek olacak
Özet olarak ithal ikamesi mutlaka yapılmalı, bu yapılırken de, sektörler Ar-Ge ve inovasyon teşvikleriyle artık katma değeri yüksek ürünlere yönelmeli.
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan:
Kamuda artık farkındalık oluşacak
Kamunun yerli malı kullanması önemli ve yerinde bir genelge. Bu aslında yeni değil. Yönetmelik çok daha önceden çıkmıştı. Başbakan bu genelgeyle, dış ticaret dengesi sorunu nedeniyle devlet dairelerinin dikkatini çekmeye çalışıyor. Geçmişte kamu kuruluşları, Türkiye'de benzerleri olduğu halde, yabancı ürünleri tercih ediyorlardı. Bunların başında da ithal otomobil kullanımı geliyordu. Şimdi bu genelgeyle, en azından kamu kuruluşları yerli malına öncelik sağlayıp, farkındalık oluşturacak.
TGSD Başkanı Cem Negrin:
Fiyat farkına mutlaka dikkat edilmesi gerekir
Zamanında bunu Atatürk'de söylemişti. Bana bunu ilkokulda bunu öğretmişlerdi. Aradan kaç sene geçti şimdi de Başbakan bunu talimat olarak kamuya gönderdi. Resmi Gazete'de yayımlanan bu talimatın, yerli üreticiye de teşvik niteliğinde olacağına inanıyorum; ancak alımlarda fiyatların mutlaka yerli mallarla mukayese edilerek yapılması gerekir ve arada çok büyük fark yoksa yerlinin tercih edilmesi makul olur. Aksi halde, aradaki fiyat farkı, yine vatandaşın cebinden çıkacaktır.
TÜGİK Başkanı Erkan Güral:
Ekonominin canlanması ve yeni pazar için önemli
Öncelikle Sayın Başbakanımıza, yerli üretimin kullanılması yönündeki çağrısından dolayı teşekkür ediyorum. Bu çağrı, ülkemiz ekonomisinin daha da hareketlenmesi ve ihtiyaçlarımızda öncelikle yerli üretim mallarımızı kullanmak yeni pazarlar yaratmak açısından son derece önemlidir. Sayın Başbakanımızın göstermiş olduğu bu duyarlılığa, başta tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile özel sektör temsilcileri basta olmak üzere Türk halkının sahip çıkacağına yürekten inanıyorum.
ASKON Başkanı Mustafa Koca:
Yan sanayi ve ara malı üretene destek olur
Özellikle Kamu ihalelerinde konulan kotanın yüzde 15'den 25'e yükseltilmesini ASKON olarak biz 3 yıl önce teklif etmiş ve bunun takipçisi olmuştuk. Bu nedenle, Sayın Başbakan'ın önceki gün yayımlanan bu genelgesi, bizim açımızdan ayrıca sevindirici oldu. Bu talimat yerine geldiğinde, özellikle yan sanayi ve ara mal yapan sanayicimizi de reel anlamda desteklemiş, ithalat girdimiz de azalmış olur. Dolayısıyla son derece olumlu bu genelgeyi, tüm kurumların hassasiyetle takip etmesi, gerek sanayiimiz gerekse ülkemiz ekonomisi için son derece yararlı olur.
TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz:
Yerliye destek, yabancıyı çekmek için de olumlu
Türkiye'nin en temel sorunlarından biri olan cari açığın giderilmesi için atılacak en önemli adımlardan biri üretim yapısının değiştirilmesidir. Üretim yapısının değiştirilebilmesi için çeşitli mekanizmaların birbirini destekleyecek şekilde devreye sokulması gerekmektedir. Bu çerçevede Türkiye'de üretilmiş malların tercih edilmesi bu mekanizmalardan biri olarak görülebilir. Türkiye'de üretilen malların kullanımını desteklemek, gerek yerli yatırımcıya destek, gerekse yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekmek için olumlu bir yaklaşımdır. Bu doğrultuda yayınlanan Başbakanlık genelgesini olumlu buluyoruz.
 

 
Büyükşehir payları açıklandı
 
Haydi Erzurum, Haydi…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milli coşkuyla uğurlandılar
Oltu ilçesinde silah altına alınacak 1991/3 tertip Mehmetçiklerin uğurlama ...
Üretimde ayı engeli
Doğu Anadolu Bölgesi'nde son yıllarda ayıların insanlara saldırı olaylarının ...
İnsanlığa sığıyor mu?
Dünya’nın bir sorunu olan kadına şiddet 9 günlük bayram tatili dinlemedi. ...
 
ERZURUM okuru karar verdi..
Gazeteniz ERZURUM’un 25 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği ...
Sabır ödülleri sahiplerini buluyor
Viranşehir Kaymakamlığı ve Eyüp Nebi Belediyesi'nin birlikte düzenleyeceği ...
Kopal'da asfalt sevinci
Yıllardır asfalt hasreti çeken Karaçoban’a bağlı Kopal Beldesi nihayet ...
 
ASİMED’den belgesel atağı
1973 Yılında Başlayan Ve Uzun Yıllar Devam Eden Ermeni Teröristlerin Faaliyetleri ...
Katil ayı için gözlemevi kurdular
İspir İlçesi'nde iki kişiyi öldüren ayıyı yakalamak için sürek avına çıkan ...
Katil ayıların vurulma bilmecesi
Erzurum'un İspir ilçesi Yeşilyurt köyünde 2 kişinin ölümüne neden olan ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri