Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Mart 2022 Cuma - 04:59

‘Yunus Emre gönülleri birleştiriyor’

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Yunus Emre, yaşadığı dönemde savaştan değil barıştan, bencillikten değil paylaşmaktan yana tavır almış ve insanları güzel ve iyi olana davet etmiştir.' dedi

‘Yunus Emre gönülleri birleştiriyor’

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Yunus Emre, yaşadığı dönemde savaştan değil barıştan, bencillikten değil paylaşmaktan yana tavır almış ve insanları güzel ve iyi olana davet etmiştir. Onun yedi asır önceden gelen sesinin, savaşların bütün hızıyla devam ettiği bugünün dünyasında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz." dedi.

Yunus Emre'yi tanıtmak ve felsefesini farklı coğrafyalarda anlatmak için Milli Eğitim Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ve Anadolu Üniversitesinin ortak çalışmalarıyla düzenlenen 7 İklim 7 Coğrafyada Bizim Yunus'a Vefa Sergisi ve Yunus Emre Sempozyumu'nun açılışı, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un himayelerinde TBMM Tören Salonu'nda gerçekleştirildi.

YUNUS EMRE VE TÜRKÇE YILI

TBMM Başkanı Şentop, 2021'in, Yunus Emre'nin vefatının 700'üncü yıl dönümü nedeniyle Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edildiğini hatırlattı.

Eskişehir Valiliğinin, bu kararın ardından yıl boyunca Yunus Emre'ye yakışır biçimde birçok anma ve tanıtım programı yaptığını söyleyen Meclis Başkanı Şentop, bugün de TBMM Şeref Salonu'nda Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde hazırlanan eserlerden oluşan 7 İklim 7 Coğrafyada Bizim Yunus'a Vefa Sergisi'ni açacaklarını dile getirdi.

Mustafa Şentop, 2021 yılı içinde Eskişehir Valiliğinin himayesinde Van, Trabzon, Urfa, İzmir, Antalya, İstanbul'da düzenlenen sergiye bugün de yedinci durak olarak Ankara'da ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

YUNUS EMRE'NİN SEVGİ VE BARIŞ DİLİ

Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsünün, söz konusu sergi kapsamında Yunus Emre'nin sevgi ve barış dilini hatırlatmak ve dünyada bilinirliğini artırmak için el emeği göz nuru çalışmalar hazırladığını anlatan Şentop, "Bugün bu sergiyi TBMM'de açmanın ve sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. El emeği göz nuru geleneksel sanat ürünlerinden oluşan sergimizi gezerek Yunus Emre'nin yaşadığı dönemde, 13'üncü yüzyıl Anadolu'sunda adeta bir gezinti yapacağız. Sergide el sanatlarımızdan suzeni işlemesi tekniğiyle yapılan Yunus Emre Şiir Panosu, Selçuklu dönemini anlatan seramikler, Türk kilim dokuma sanatıyla Yunus Emre kilimi, el dokuma heybeler, seccadeler, naht, minyatür, tezhip, hat çalışmalarından oluşan toplam 99 eser bulunuyor." diye konuştu.

Şentop, "Vefatının üzerinden 7 asır geçmesine rağmen Yunus'un bıraktığı hoş sada 7 iklim, 7 coğrafyada yankılanmaya devam ediyor ve gönülleri birleştiriyor. Bizlere ne mutlu ki Yunus Emre gibi gönül sultanları yetiştirmiş bir milletin, bir medeniyetin afadıyız." dedi.

İnsanlığın, sürekli şiddet ve gerilim içinde olduğunu, savaş ve çatışmaların yine yaşandığını belirten Şentop, "Coğrafyamız çocuk-genç, kadın-erkek demeden yine kan ve gözyaşlarıyla yankılanıyor. İnsaf ölçülerini aşan, insanları öldüren saldırılar neticesinde evler yıkılıyor, masum çocuklar öldürülüyor, aileler yok ediliyor. Güçlünün haklıya meydan okuduğu böyle günlerde sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin önemi çok daha iyi anlaşılıyor." mesajını verdi.

Yunus Emre'nin, şairliğinden dervişliğine, nedeni bir çırpıda izah edilemeyecek yüksek iltifata muhatap olduğunu ifade eden Şentop, şöyle konuştu: "Yunus Emre, bu nedenle Anadolu'da en çok makamı olan kişidir. 'Bir insanın birden fazla mezarı olur mu' derseniz Yunus kadar seviyorsanız, sevilmişseniz 'olur' derim. Bu nedenle Yunus; Eskişehirli, Erzurumlu, Ispartalı, Bursalı, Afyonlu, Manisalı, Konyalıdır. Anadolu insanı, Yunus'u o kadar sevmiştir ki hem gönüllerinde hem de topraklarında ona özel yer açmıştır. Hıfz edilen şiirleri, ilahileri, yüzlerce yıl mevlitlerde, cuma gecelerinde, ramazanlarda, teravihlerde, doğumlarda, kulaklarımıza ve gönüllerimize işlemiş, tabiri caizse aşık, derviş Yunus, Anadolu insanının bütün hislerinin tercümanı olmuştur. Yunus Emre, 'Sordum sarı çiçeğe' diyecek kadar naif, 'Ne varlığa sevinirim ne yokluğa yerinirim' diyecek kadar gerçek bir ermiş, 'Ete kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm' diyecek kadar mütevazı, 'İlim kendin bilmektir' diyecek kadar gönüllerimizin filozofu olmuştur."

TBMM Başkanı Şentop, Yunus Emre'nin, "Anadolu irfanının eskimeyen şiir dili, kardeşliğin vicdan sesi" olarak tanımlayarak, "Yunus Emre, çağlar öncesinden gelen ve sonsuza kadar değerini kaybetmeyecek, iyi ve doğru insanın timsali olarak kültürümüzü gelecek nesillere taşımaya devam edecek." dedi.

Yunus Emre'nin, Moğol istilasının yaşandığı dönemin velut ariflerinden, dervişlerinden olduğunu hatırlatan Şentop, şunları kaydetti: "Yunus Emre, yaşadığı dönemde savaştan değil barıştan, bencillikten değil paylaşmaktan yana tavır almış ve insanları güzel ve iyi olana davet etmiştir. Onun yedi asır önceden gelen sesinin, savaşların bütün hızıyla devam ettiği bugünün dünyasında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz. Dünya durdukça eskimeyecek bu evrensel konuları işleyerek yalnızca yaşadığı 13'üncü asır Anadolu'suna değil, teknoloji çağını idrak eden günümüz insanına da hitap etmeye devam edecek. Bizden binlerce yıl sonraki nesillere de hitap etmeye devam edeceği muhakkaktır."

Programın açılışında Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal ile Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız da birer konuşma yaptı. Eskişehir Valisi Ayyıldız, konuşmaların ardından TBMM Başkanı Şentop'a, Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü ustalarınca Yunus Emre'nin şiirlerinin minyatür ve italik yazıyla el yapımı kağıda resmedildiği tabloyu hediye etti.

Şentop, daha sonra beraberindekilerle Meclis Şeref Salonu'na geçerek, Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde hazırlanan eserlerin yer aldığı 7 İklim 7 Coğrafyada Bizim Yunus'a Vefa Sergisi'ni açtı.

 
Özer’den öğretmen adaylarına müjde
 
Prof. Dr. Oğuz’dan tarihi öneri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ERMED’den ‘Ahde vefa buluşmaları’
Erzurum Yeni Medya Derneği yönetim kurulu üyeleri, ‘Ahde Vefa Buluşmaları’ ...
 Tarihi medresede tarihi sergi
Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür ...
EŞT Türkiye turnesine çıkıyor
Erzurum Şehir Tiyatrosu; Kültür ve Turizm Bakanlığının maddi katkılarıyla ...
 
ERİHDER bir ilki gerçekleştirecek
Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür ...
ERSANDER, güvenoyu aldı
ERSANDER, yasa gereği 6 ay içinde yapması gereken genel kurul toplantısını ...
ETÜ'de yeni dönem tiyatro gösterisi ile açıldı
ETÜ’de bahar yarıyılı Cumhur Seval, Ercan Seval ve Yakup Çağlayan’ın sahne ...
 
Hüseyin Avni Ulaş törenle anıldı
Son Osmanlı Mebusu Hüseyin Avni Ulaş, ölüm yıl dönünüm de Palandöken Gençlik ...
EDT ‘Hiç Kimse’yi sahneleyecek
‘Hiç Kimse’ isimli tiyatro oyunu, dünyada ilk kez seyirciyle buluşacak. Erzurum Devlet ...
Ciritçiler milli coşkuyu yaşattı
Türklerin Anadolu’ya göç ettikten sonra oynamaya başladıkları ve savaş ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri