Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Mart 2017 Pazartesi - 12:17

Yurttaş'tan 'tarihi' uyarı

NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Erzurum’daki tarihi yapıların ışıklandırılması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yurttaş tan  tarihi  uyarı

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş,  Erzurum’da bulunan tarihi, nadide yapıların ışıklandırılmasının güzel bir iş olduğuna fakat bu uygulamaların doğal yapıyı bozmayacak şekilde, tarihi esere geri dönüşü olmayan zararlar vermeden dizayn edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Gündüz rahatça gezilen, görülen tarihi eserlerin gece yapılacak ışıklandırmalarla insanları daha çok cezbedeceğine değinen Yurttaş, “Anadolu’da hemen hemen her şehirde gerek Anadolu Selçuklu döneminden, gerek Osmanlı döneminden ve daha önceki Bizans ve Roma dönemlerinden kalan çeşitli tarihi eserler var. Bizim Erzurum’da da şuanda Saltuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemi eserleri bulunmakta. Bu eserler elbette ki bu yörenin Erzurum’un da aynı zamanda tapuları hüviyetinde olan yapılar. Yani bir tarihi şehrin kimliğini ortaya koyacak eserler. Dolayısıyla bu eserlerin hem bakımlarının yapılması gerekir, hem de bunların gelecek nesillere aktarılması gerekir. Tabi bu eserlerin bakımları yapılıp geleceğe aktarılırken insanların bunları görmesi ve haberdar olması lazım. Gündüz zaten gün ışığında rahatça görebiliyorlar fakat özellikle gece yapılacak aydınlatmalarla bu eserler gece de görünüme açılmalı. Yani insanlar bu eserlerin farkında olmalı. Bazen olabilir, insanlar sadece gece gelip, gece ayrılabilirler Erzurum’dan.  Misafir olarak bu olağan bir durum elbette… En azından insanlar, gelen misafirler şehrin ortasında bir kalesinin olduğunu, bir Çifte Minareli Medresesi’nin var olduğunu, bir Yakutiye Medresesi’nin var olduğunu bunların yanında Lala Paşa Camii ve Ulu Camii’nin mevcudiyetini en azından ışıklandırmalar yapılırsa görebilme imkânına kavuşurlar. Yoksa karanlıkta bu eserlerin seçilebilmesi ve görülebilmesi mümkün değil” diye konuştu.

RASTGELE MÜDAHALELER GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLAR DOĞURUR

Tarihi eserlerin ışıklandırılması ve onlara görsellik kazandırılması kanısında olduğunu belirten Yurttaş, ancak rastgele yapılan uygulamaların tarihi yapılara geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini kaydetti.

Yapılan ışıklandırmaların ziyaretçilere de zarar verecek, rahatsız edecek boyutta olmaması gerektiğine vurgu yapan Yurttaş, “Geçmişte elbette ki bu yapılar inşa edilirken böyle bir imkân yoktu. Dolayısıyla günümüzde mademki teknoloji var bu imkânlardan faydalanmak lazım. Ancak burada şu konuya çok dikkat etmek gerekir. Tarihi eserler nadide eserlerdir. Dolayısıyla bunlara yapılacak fiziki müdahalelerde rastgele yapıldığı zaman zarar verir. Yapılacak olan bütün uygulamaların ışıklandırma olsun, restorasyon olsun herhangi bir çevresindeki düzenleme, park vs. olsun bunların hepsinin bir denetimden geçildikten sonra, belirli kontroller yapıldıktan sonra uygulamaya konulması lazım. Yoksa tarihi esere geri dönüşümü olmayan zararlar verilmiş olur. Bu ışıkları elbette ki tarihi eseri aydınlatırken kullanmalıyız, ama ışıkların seçimi, ışıkların özellikle yerleştirilişi bu noktada çok önemli. Yani tarihi esere farklı görüntüler kazandıracak renklerde ki ışıklar kullanılmamalı. Tarihi eserleri ışıklandırırken onlara zarar vermemek lazım, doğal yapısını bozmamak lazım. Yapılacak ışıklandırmaların ziyaretçiye de zarar vermemesi, gözünü almaması gerekir. Yani tarihi eseri gösterirken mesela ışık kaynağından sağa geçmek, sola geçmek veya onun ışığından kendisini korumak amacıyla farklı yönlere dalmak izleyiciyi rahatsız eder.  O yüzden seçilecek ışık kaynağının en azından izleyiciyi de rahatsız etmeden konulabileceği yerler belirlenmelidir. Bunun yanı sıra yapıya müdahale etmeden ışıklar yerleştirilmelidir. Yani yapının duvarına vidalayıp, çivi çakıp ışığı yerleştirmek asla doğru değildir, dolayısıyla yapılacak ışıklandırmanın da binanın belirli bir mesafe uzağından, ona herhangi bir zarar vermeden ama yapıyı izleyiciye en rahat, en güzel şekilde gösterebilecek tarzda bir dizayn yada bir uygulama gerekir” ifadelerine yer verdi.

Erzurum’da muhteşem tarihi yapıların bulunduğunu belirten Yurttaş,” Fakat bunları gösteremiyorsak, aktaramıyorsak bu bizim hatamızdır” dedi.

Yapıların iç ve dış ışıklandırmalarının güzel bir iş olduğuna değinen Yurttaş, yapılan uygulamaları belirli denetimlere tabi tutarak ortaya güzel çalışmaların çıkacağına işaret etti.

Yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yoksa tarihi eserlerin içlerinin de, dış kısımlarının da gece aydınlatılması güzel bir iştir. Örneğin Avrupa ülkelerinde, yakınımızda ki Azerbaycan’da, ya da gidilen Avrupa, Fransa’da, Avusturya’da vs. gerçekten insanlar hayretle bakıyorlar gece ışıklandırmalarına. Bizimde muhteşem tarihi eserlerimiz, müthiş yapılarımız var. Ama bunları eğer gösteremiyorsak bu bizim hatamızdır. Bu nedenle ışıklandırmadan yanayım ama dediğim gibi zarar vermeden, tarihi esere geri dönüşü olmayan uygulamalar yapmadan onu en güzel şekilde nasıl yapabiliriz, o tarzda bir uygulama gerekir. Zaten bunlarda her ilin bağlı olduğu bir koruma kutulu var. O kurullara sunulacak raporlarla gerçekleştirilebilir bu uygulamalar. Dolayısıyla bunlar belirli bir denetimden geçtikten sonra uygulamaya konuluşa çok çok güzel bir çalışmada ortaya çıkar.”

 
Erzurumlu sanatçıdan uluslararası başarı
 
Akif'e Vefa, istiklal Marşı'na Sadakat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emek hırsızlarına tepki
M.COŞKUN-Erzurum’un tanıtımı noktasında 5 yıllık uğraşının ardından yöresel ...
Yağar: 'Geleneklerimize sahip çıkalım'
M.COŞKUN-Halk Ozanı Selami Yağar, Özellikle eğitim yuvalarında öğretilen ...
Küçükçekmece'de 12 Mart coşkusu
Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü, Küçükçekmece ...
 
Orhan: 12 Mart, kutlu bir zaferin adıdır”
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, “12 Mart, milli diriliş ...
Cindilli, Erzurumlu Tahsin'i anlattı
Palandöken Gelişim Derneği tarafından düzenlenen "Erzurumlu Tahsin konulu ...
Türk Dünyası'nda Kaseinov gündemi
Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türk Dünyasının Ulu ...
 
ERVAK Sanat Tiyatrosu, Darıca’da
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Sanat Tiyatrosu, Darıca’da “Top Dağında ...
Börekçi, İstiklâl Marşı’nı anlatacak
Atatürk üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Anabilim ...
TDED'den Kadınlar Günü etkinliği
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi’nde “Dünya Kadınlar Günü” ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri