Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yılmaz: ‘Erzurum bir medeniyet şehridir’
Yılmaz: ‘Erzurum bir medeniyet şehridir’
Yıldırım Erzurum’un önemini anlattı
Yıldırım Erzurum’un önemini anlattı
Ala Palandöken Ekonomi Forumu’na seslendi
Ala Palandöken Ekonomi Forumu’na seslendi
Çiftçi: ‘Erzurum Kutlu bir coğrafyadır’
Çiftçi: ‘Erzurum Kutlu bir coğrafyadır’
Bolat: ‘Erzurum’da muhteşem buluşma’
Bolat: ‘Erzurum’da muhteşem buluşma’

Ahmet Göksan

Çözümün Uzlaşısı
21 Şubat 2022 Pazartesi

“Amerika’nın Kıbrıs’ın sakin havasını kimlerin fırtınaya çevirdiğini, kimlerin masum insan kanına girdiğini ve neden bu yolun yokuşu olduklarını yakinen bilmesine rağmen Amerika’da yaşayan Rumların tesiri altına girmesi, büyük bir devlet için yüzkarasıdır. Amerika’nın bugünkü yanlış ve sakat tutumu, Birleşmiş Milletlerde Birinci Cihan Savaşı’ndan sonra Cenevre’de kurulan ve sözde barışı koruyacak Cem’iyett - i Akvam durumuna gelmiş oluyor”. 1978 Dr. Fazıl KÜÇÜK

Uzun yıllardır çözüme kavuşturulamadığı için sürgit ettirilen Kıbrıs uyuşmazlığının çözümüne ilişkin müzakere süreçleri sıklıkla tıkandığı için günümüzde de çözümsüzlüğünü koruyor. BM Genel Yazmanlarının yanlı tutumlarına koşut ortalıklara koydukları çözüm önerileri de çözümsüzlükten paylarına düşenden etkileniyorlar. Müzakere süreçlerine geçilirken Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) türküsünü çığırarak yollara düşüyorlar. Yollara düşenler uyuşmazlığın nedenlerini kendi pencerelerinden anlattıkları ve dinleyenlerin de uyuşmazlık nedenlerini sorgulamadıklarından olacak konu belirli zaman aralıklarında gündem oluyor.

Gerçek neden iki toplum arasında yaşanan olaylar nedeniyle ortalıklara çıkan karşılıklı güvensizliktir. Karşımızdakiler ufukta olası yumuşama süreçlerini fırsata çevirmek için adeta pusuda bekliyorlar. Hemen harekete geçerek bilinen beylik konuların çözümü için adada çözülebilecek konularda da dışarıdan destek arayışlarına giriyorlar. Bu yönlü çıkışların sakat düşünce yapısının ürünü olduğunun da unutulmaması gerekiyor. Bunu yaparak yanlış yolda zemin kazanmanın çözümsüzlüğün tıkanmasına neden olduğu gerçeğinin de unutulmaması gerekiyor.

Rum siyasetçiler arasında ılımlı ve mantıklı düşünmesi ile tanınan Bay Yannakis Kasulidis yeniden Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. Göreve gelir gelmez yaptığı açıklamalarla eski söylemlerinden farklı bir çizgi izlemeye başladı ve dünya turuna çıktı. Bay Kasulidis konuşmalarında Kıbrıs Türk tarafının Ercan Havaalanını, Mağusa Limanının açılmasını ve Maraş’ın kendilerine geri verilmesi halinde bunun Rum tarafına sağlayacağı tavrın bedelinden daha fazla olacağını söylüyor. Buna karşın Kıbrıs Türk tarafının uzlaşmadan yana olmadığını ve Amerika’nın da bu önerileri desteklediğini belirtiyor.

Diğer yandan Rum Yönetiminin Ticaret ve Sanayi eski Bakanı Bay Yorgos Lakkotripis, “Kıbrıs sorununun çözümünde bir bölgesel güvenlik mimarisi tasavvur etmemiz ve bunu isteyen güçlerin desteğini istememizin zamanı geldi” diyor. “Hiç birinin kendi çıkarları olmadan Kıbrıs sorununun sürdürülebilir ve işleyebilir olmasıyla ilgilenmeyeceğini bu nedenle kendilerinin büyük güçlerin çıkarlarına uyum göstermeleri” gerektiğinin altını çiziyor. Büyük güçlerden yardım ummak yerine Kıbrıs Türklerinin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını tanımaya yanaşsınlar, uyuşmazlığın çözümüne de kırmadan dökmeden ulaşmak olanaklı olabilir.

Bay Yorgos, “hidrokarbon gerçeğinin Kıbrıs sorununun çözümü içinde katalizör görevi göreceğini” belirtiyor. Türkiye’nin ise bölge ülkeleri arasında uzlaşı köprüsü olabileceğinin vurgusunu yapıyor. Bu söyleme neden gerek duyulduğuna gelince bölgede bulunan doğalgazın Türkiye üzerinden AB ülkelerine rahatlıkla ulaşılabileceği gerçeğini görmüş olmalarıdır. Çünkü East Med diye tanımladıkları proje maliyetinin yüksek olmasının yanı sıra Amerika’nın bu projeye olan desteğini çekmiş olmasıdır.

Bu söylemleri ve yaklaşımları öne çıkararak yeni mağduriyetler yaratarak çözüm yolunda kendilerine pay çıkarırken Kıbrıs Türklerini yok saydıklarını bir kez daha ortalıklara koymuş oluyorlar. Bu nedenle bizlere de yeni bir yol haritasını çizmeye hazırlandığımız bu günlerde dağınıklıktan ve savrulmaktan hep birlikte sorumluluk alarak geleceğe yönelik çabalarımız olması gerektiğinin altını çiziyoruz.

Ülkemizin var olan sorunlarının aşılabilmesi hep birlikte sorumluluk almamızdan geçiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

 

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri