Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Gazze ve Doğu Türkistan için yürüdüler
Gazze ve Doğu Türkistan için yürüdüler
Erzurum GSİM’den ilçeler açılımı
Erzurum GSİM’den ilçeler açılımı
Büyükşehir 18'inci araç filosuna kavuştu
Büyükşehir 18'inci araç filosuna kavuştu
Tortum ve Uzundere tanıtımında fotosafari adımı
Tortum ve Uzundere tanıtımında fotosafari adımı
Aziziye Belediyesi’nden Çocuk Şenliği
Aziziye Belediyesi’nden Çocuk Şenliği

İzzet Fehmi Aksakal

Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
12 Aralık 2024 Perşembe

Tarım ve hayvancılık… Erzurum’un kimliği. Geçmişi, bugünü, yarını. Kısacası, olmazsa olmazı. Her karışı verimli topraklarla dolu, hayvan yetiştiriciliğinde ise Türkiye’nin öncü illerinden biri. Fakat bu tablo sadece bir övgüden ibaret mi, yoksa altında çok daha fazlası mı saklı?

Son verilere bir bakalım. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayımladığı seçilmiş sektörel kredi raporları, Erzurum’un tarımsal kredilerde Doğu Anadolu Bölgesi’nde lider olduğunu gösteriyor. Bu başarı, Erzurum’un bu alanda ne kadar iddialı olduğunu kanıtlıyor. Ama gelin görün ki, bu iddia yalnızca kağıt üzerinde kalırsa yazık olmaz mı?

KREDİLER YÜKSELİYOR AMA YETİYOR MU?

FİNTÜRK 2024 Ocak-Eylül verilerine göre Erzurum’da tam 6 milyar 63 milyon TL’lik tarımsal kredi kullanılmış. Bu rakam, KUDAKA istatistik bölgesindeki toplam kredilerin yüzde 56’sını oluşturuyor. Doğu Anadolu geneline baktığımızda Erzurum, bu kredilerin yüzde 13,6’sına sahip. İlk bakışta oldukça umut verici bir tablo. Ama bu krediler gerçekten çiftçinin sorunlarına derman oluyor mu? Yatırımlar üretime mi dönüşüyor, yoksa borç sarmalına mı?

Sorular bitmiyor. Yatırımlar tarım arazilerinin genişletilmesine, sulama sistemlerinin modernleşmesine ve üretimin artırılmasına odaklanıyor mu? Yoksa iş, sadece “kredi çekelim, günü kurtaralım” noktasında mı tıkanıyor? Erzurum’un potansiyeli, doğru planlama ve destekle Türkiye’nin tarımda dünya çapında bir markası olmasına yeter de artar bile.

TARIMDA BAŞARI, STRATEJİYLE GELİR

Kredi rakamları büyük. Ama kredilerin geri dönüşü ne durumda? Malatya, Kars ve Ardahan gibi iller de listede dikkat çekiyor. Malatya, 5,8 milyar TL ile ikinci sırada. Kars 5,6 milyar TL ile üçüncü. Ardahan ise 3,8 milyar TL ile Erzurum’u takip ediyor. Ama bu başarı hikayelerini rakamlara sığdırmak mümkün değil. Çünkü mesele, verilen kredilerin miktarından ziyade, bu kredilerin nasıl kullanıldığı.

Erzurum’un tarım ve hayvancılıkta fark yaratması için, alınan kredilerin modernizasyon, yenilikçi projeler ve teknolojiye odaklanması şart. Bilinçli çiftçi eğitimi, sürdürülebilirlik ve ihracata yönelme gibi konular da olmazsa olmaz.

PEKİ YA HAYVANCILIK?

Tarım kadar hayvancılık da Erzurum’un ruhunda var. Ancak hayvancılıkta da benzer bir durum söz konusu. Üreticiler destek bekliyor. Yem fiyatları, lojistik maliyetleri ve iklim koşulları gibi sorunlar çözülmedikçe, Erzurum’un hayvancılık potansiyeli yeterince değerlendirilemez. Büyükbaş hayvancılıkta lider olan Erzurum, bu liderliğini dünya standartlarına taşımak için neden gerekli adımları atmıyor?

Erzurum’un tarım ve hayvancılıkta atacağı her adım, sadece şehre değil, bölgeye ve hatta ülkeye değer katacak. Ama bunun için strateji şart. Yoksa, rakamlarla avunmak yerine, her geçen gün kaybettiğimiz potansiyelin yasını tutarız.

Ve diyoruz ki, Erzurum’un hak ettiği zirveye ulaşması için günü kurtarmak değil, geleceği planlamak gerekiyor. Erzurum’un bereketli toprakları ve zengin hayvancılık kültürü, doğru politikalarla birleşirse, bu şehir tarım ve hayvancılığın başkenti olur. Ama sadece rakamlarla değil, gerçek başarı hikayeleriyle.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri