Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Gazze ve Doğu Türkistan için yürüdüler
Gazze ve Doğu Türkistan için yürüdüler
Erzurum GSİM’den ilçeler açılımı
Erzurum GSİM’den ilçeler açılımı
Büyükşehir 18'inci araç filosuna kavuştu
Büyükşehir 18'inci araç filosuna kavuştu
Tortum ve Uzundere tanıtımında fotosafari adımı
Tortum ve Uzundere tanıtımında fotosafari adımı
Aziziye Belediyesi’nden Çocuk Şenliği
Aziziye Belediyesi’nden Çocuk Şenliği

Can Umut Avcıgil

Olmak yahut “Kal” kalmak
29 Ocak 2025 Çarşamba

İnsanoğlunun serüveninde, en çetin imtihan belki de kendini bulma ve o buluşu yaşama yansıtma meselesidir. Bugün size, ruhun derinliklerinden süzülen ve hayatın özüne dokunan bir hakikatten bahsedeceğim.

Mütevazılık, kibarlık ve minnettarlık... Bu üç haslet, modern çağın kibrine karşı adeta bir panzehir gibidir. Kendini bilen insan, tevazu ile yoğrulmuş bir karakterin sahibidir. Kibirden uzak, lakin vakarını muhafaza eden bir duruş... İşte medeniyet budur.

Açık fikirlilik ve sabır... Bu iki meziyeti, zamanımızın hızlı tüketim çılgınlığına inat, bir mücevher gibi saklamalıyız. Zira hakikate giden yol, sabırla örülmüş açık bir zihnin mahsulüdür. Samimiyetin ışığında yürüyen insan, kültürün derinliklerinde kendini bulur.

Cesaret ve merak... Bu ikisi olmadan ne bir medeniyet kurulabilir, ne de hakiki bir tefekkür... İyimserlikle beslenen sorgulayıcı akıl, insanı hakikatin kapısına taşır. Lakin bu yolculukta destekleyici bir ruh haline sahip olmak, belki de en mühim haslettir.

Egodan arınmış bir benlik... İşte bütün bu hasletlerin tacı... Kendini bilen, nefsini terbiye eden ve varlığını başkalarının varlığıyla anlamlandıran insan... Modern çağın en büyük yarasıdır benlik davası. Oysa ki insan, ancak benliğinden sıyrıldığı vakit hakiki manada var olur.

Bu hasletler, bir bütünün parçaları gibidir. Birbirini tamamlar, birbirini besler. İnsan bu hasletlerle donanırken, aslında kendi özüne doğru bir yolculuğa çıkar. Bu yolculukta karşılaştığı her zorluk, her sınav, onu daha da olgunlaştırır.

Netice-i kelam, bugünün dünyasında bu hasletleri yaşatmak ve yaşamak, belki de en büyük cihadımızdır. Zira medeniyet, bu değerlerin muhafazası ve ihyası ile mümkündür. İnsan, ancak bu hasletlerle bezendiği vakit, hakiki manada insan olur.

Ve nihayetinde, bu yolculuk bitmeyen bir tekamül sürecidir. Her gün yeniden başlar, her nefeste yeniden şekillenir. İnsan, bu hasletleri yaşadıkça, hem kendini hem de çevresini mamur eder. İşte hakiki varoluş budur..

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri