Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
HABERLER>EĞİTİM
10 Mayıs 2012 Perşembe - 10:54

'A.Ü. Bölgenin sağlık üssü'

Gürcistan’ın Batum şehrinde gerçekleştirilen Kafkasya Üniversiteler Birliği`nin (KÜNİB) II. Olağan Kongresi’nde "Kafkasya Coğrafyasında Sağlık Sorunları ve İşbirliği İmkanları” konulu bir konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Kafkasya bölgesi üniversiteleriyle sağlık konusunda geniş işbirliği olanaklarına sahip olduklarını, bu konuda Atatürk Üniversitesi’nin bölgenin sağlık üssü olabileceğini söyledi.

 A.Ü. Bölgenin sağlık üssü

Gürcistan’ın Batum şehrinde gerçekleştirilen Kafkasya Üniversiteler Birliği`nin (KÜNİB) II. Olağan Kongresi’nde "Kafkasya Coğrafyasında Sağlık Sorunları ve İşbirliği İmkanları” konulu bir konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Kafkasya bölgesi üniversiteleriyle sağlık konusunda geniş işbirliği olanaklarına sahip olduklarını, bu konuda Atatürk Üniversitesi’nin bölgenin sağlık üssü olabileceğini söyledi.
Türkiye’deki “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı tanıtan Koçak, başarılı yeni sistemin bileşenlerini, Planlayıcı ve Denetleyici Bir Sağlık Bakanlığı, Herkesi Tek Çatı Altında Toplayan Genel Sağlık Sigortası, Yaygın, Erişilebilir Sağlık Hizmeti, Güçlendirilmiş Temel Sağlık Hizmetleri, İdari ve Mali Özerkliğe Sahip “Sağlık İşletmeleri”, Sistemi Destekleyecek Eğitim ve Bilim Kurumları, Etkili, Kademeli Sevk Zinciri,
Kalite ve Akreditasyon, Akılcı İlaç ve Malzeme Kullanımı ve Sağlık Bilgi Sistemi olarak sıraladı.
BİR YILDA 39 BİN AMELİYAT...
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ni tanıtan Koçak, bin 310 yataklı hastanede, 170 yoğun bakım yatağı bulunduğunu, 27 Ameliyathanede yılda 39 bin ameliyat gerçekleştirildiğini belirterek, yılda 46 bin hastanın yatarak, 510 bin hastanın ise ayaktan başvuru ile tedavi gördüğünü anlattı.
“Hastanemiz, sağlık sektöründeki güncel gelişmeleri izleyen ve bu gelişmeleri uygulama ve eğitime aktaran önemli bir işleve sahiptir” diyen Koçak, “Araştırma Hastanemiz, bölgede sağlık hizmetlerinde bir referans kurum ve son başvuru merkezi olma özelliği taşımaktadır” dedi.
ORGAN NAKLİ MERKEZİ
 Koçak, 2004 yılında kurulan Organ Nakli Merkezi’nde şu ana kadar 71’i canlı, 39’u kadavra vericili olmak üzere 110 böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirildiğini, 2008 yılında karaciğer nakline başlayan merkezde ise, 12’si canlı, 26’sı kadavra vericili olmak üzere 38 karaciğer nakli ameliyatı yapıldığını anlattı.
BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ İMKANLARI
 Atatürk Üniversitesi’nin bölgesel işbirliği imkanlarını zenginleştirmeye devam ettiğini, bu bağlamda, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra, ESRUC, Kış Okulu, Yaz Okulu ile önemli mesafeler elde ettiklerini, bu okullara 11 ülkeden 50 civarında öğrencinin katıldığını anlatan Rektör Koçak, Avrasya İpekyolu Üniversiteler Konsorsiyumuna (ESRUC) 28 ülke ve 150 üniversitenin dahil olduğunu bildirdi.
ESRUC’un I. ve II. Avrasya İpekyolu Üniversiteler Toplantısı bağlamında, ‘Anadolu’nun Zirvesinde 1. Kış Zirvesi’nin yapıldığını hatırlatan Koçak, “III. Avrasya İpekyolu Üniversiteler Toplantısını yine Atatürk Üniversitesi’nde yapacağız. Bu bağlamda, I. Uluslararası Doğu Anadolu Güney Kafkasya Kültürleri Sempozyumu ve Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı (Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları) gerçekleştirilecek” şeklinde konuştu.
 ESRUC SAĞLIK BİRİMİ OLUŞTURULMASI
 ESRUC Sağlık Birimi oluşturulmasının önemine dikkat çeken Rektör Koçak, şöyle devam etti: “ Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi, bölgesel bir örgüt (ESRUC SAĞLIK BİRİMİ) oluşturulmalıdır. Bu kuruluş, konferanslar, kongreler herhangi bir konu hakkında yerel, genel, teknik veya özel konferanslar düzenleyebilir, bu tip konferanslarda uluslararası örgütlerin, hükümet ya da hükümet dışı kuruluşların temsil edilmesini sağlayabilir.”
 Rektör Koçak, ESRUC Bağlamında kurulmasını istediği ‘Bölge Ofisi’nin ise bölgesel sorunlarla ilgili öneriler ve çalışmalar geliştirebileceğine vurgu yaptı.
“Türkiye coğrafi bakımından merkezi konumda bir ülke, modern ve gelişmiş sağlık altyapısına, çok sayıda termal kaynağa sahip” diyen Rektör Koçak, Türkiye’nin gelişmiş ülkelere göre daha kaliteli ve rekabet edebilir fiyatlı sağlık hizmeti verdiğini, bu özellikleri nedeniyle yakın bir gelecekte, bölgesel sağlık üssü olabileceğini savundu.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile beraberindeki YÖK üyeleri ve 8 ülkenden 40`ı aşkın üniversite rektörünün katılımıyla KÜNİB II. Olağan Kongresi, Acara Özerk Bölgesi Hükümeti ve Batum Şota Rustaveli Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.  Başarıyla geçen kongrede 40`ı aşkın üniversite rektörü Kafkasya Üniversiteler Birliği protokolünü imzaladı.
 

 
Ebu İshak yoksulları sevindirdi
 
Ebubekir Efendi’ye bilimsel vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü’den öğrencilere müjde
Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama ...
Efeoğlu, Konsey Başkanlığına seçildi
Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İhsan Efeoğlu, ...
Klavuz Eğitim başarı getirecek
Atatürk Üniversitesi Eğitim Gönüllüleri Topluluğu’nca başlatılan ve Mecidiye ...
 
NMYO’dan ‘Emeklerimiz’ etkinliği
Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksek Okulu’nda Büro Yönetimi, Sekreterlik ...
‘Minik Parmaklar’ sergi açtı
Anasınıfı 2. Geleneksel “Minik Parmaklar Yıldızlar Sergisi” yoğun bir ...
Sosyologlar Erzurum’da buluştu
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından “Türkiye’de Sosyoloji’nin ...
 
A.Ü. guruptan çıktı
Erzurum’un ev sahipliğini yaptığı Genç Erkekler Hentbol Grup Birinciliği’nde ...
KKEF taşınacak mı?
Atatürk Üniversitesi’ne bağlı Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Yoncalık ...
İletişimciler ‘Radyo’da buluştu
TRT Erzurum Radyosu’nda 105.1 frekansında yayınlanan yapımcılığını Azer ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri