Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
Şehit polisler mevlitle anıldı
Şehit polisler mevlitle anıldı
Uyuşturucu ticareti yapan 1 kişi tutuklandı
Uyuşturucu ticareti yapan 1 kişi tutuklandı
Jandarmadan tütün kaçakçılarına darbe
Jandarmadan tütün kaçakçılarına darbe
HABERLER>EKONOMİ
15 Ocak 2013 Salı - 00:30

'Dağ Özelleşir, Turizm Güzelleşir'

Erzurum Kayak Merkezleri’nin özelleştirme kararını değerlendiren Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, “Dağ özelleşir, kış turizmi güzelleşir” dedi…

 Dağ Özelleşir, Turizm Güzelleşir

ERZURUM (İHA) - Erzurum Kayak Merkezleri’nin özelleştirme kararını değerlendiren Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, “Dağ özelleşir, kış turizmi güzelleşir” dedi…
Erzurum Kayak Merkezleri’nin 4040 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde, işletme devri yöntemiyle özelleştirilmesi kararını, çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirten Aksu; “Özelleştirmenin gerekliliğini bir yıl önce kamuoyu ile paylaşmış ve bir an önce böyle bir kararın alınması gerektiğine vurgu yapmıştık. Bugün itibarıyla tesislerin özelleştirme kapsamına alınması kararının kış turizmine katkı sağlayacağı düşüncesini taşıyoruz. Kararın alınmasında katkı sağlayanlara teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Özelleştirmenin ‘işletme hakkı devri’ yöntemiyle yapılacak oluşunu da isabetli bulduklarını kaydeden Aksu şöyle konuştu:
KALKINAN İLLER İÇİN, GELİŞMİŞ ÜLKELERİN YAKLAŞIMI DA BUDUR
“Kış Ekonomisi’nin önemli bir unsurunu teşkil eden Kış Turizmi’nin istenen düzeye ulaşabilmesi için profesyonel yaklaşımlara ihtiyaç var.“Kış Turizmi’ne” sektörel bir anlayışla değil; şehrin kalkınma dinamiğinin çerçevesini bütünsel bir yaklaşımla çizen kış ekonomisi mantığıyla yaklaşmak gerekiyor.
Mevcut tesislerin özel sektör eliyle işletilmesi kadar, yeni yapılacak tesislerde de eski ifadeyle ‘yap-işlet-devret’, yeni tabirle “Kamu-Özel Sektör İşbirliği” yöntemine başvurulmasını yararlı görüyoruz.
Kamunun, hem kış turizmi meselesinde, hem de diğer yatırımlarda yol göstericiliği, yatırımcılara bir takım avantajlar sağlaması yeterli değil. Bizzat işin içinde olması gerekli… Bu bakımdan kamuya “akıl verme, el ver; doğrudan işbirliği yap” diyoruz.
Kalkınan iller için, gelişmiş ülkelerin yaklaşımı da budur. Hem planlama, hem finansal destek bakımından kamu-özel sektör işbirliğini Erzurum için hayatî derecede bir baş mesele olarak görüyoruz.Netice olarak, Kış Turizmi konusunda alınan son kararları önemli bir adım olarak gördüğümüzü tekrarlamak istiyorum.Elbette böyle bir karar öncelikle ‘siyasi kararlılık, emek ve takibin’ sonucudur. Katkısı olanlara teşekkürü borç biliyoruz.Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun Erzurum Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri’nin özelleştirme kapsam ve programına alındığına ilişkin kararı sevindiricidir.Karar’a göre; tesislerin işletme hakkı, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde özel teşebbüse verilecek.
4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’un 18. maddesine göre İşletme Hakkının Verilmesi;
“…mal ve hizmet üretim birimlerinin mülkiyet hakkı saklı kalmak kaydıyla bedel karşılığında belli süre ve şatlarla işletilmesi hakkının verilmesidir”.
Bundan sonraki süreç umarız ki hızlı bir şekilde ilerler. Gecikmelere meydan verilmez. İhaleyi güçlü, becerikli, dirayetli firmalar kazanır. Hem kendisi kazanır, hem şehre kazandırır.
Erzurum’un dünya çapında bir merkez olması da, ‘Kış ekonomisi’ anlayışının yerleşmesi de buna bağlı.”
KIŞ TURİZMİNDE YENİ HAMLELERE İHTİYAÇ VAR. PALANDÖKEN-KONAKLI HAVALİMANI-PALANDÖKEN ARASINDA TELEFERİK, HAVALİMANI-KONAKLI ARASINA HAFİF RAYLI SİSTEM TARTIŞILMALI
Kış turizminin sürekli inovasyona açık bir sektör olduğuna dikkat çeken Aksu, Erzurum’da da bu konuda bir paradigma değişikliğine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Özelleştirmeyle bu anlayışa bir kapı aralandığına işaret eden Aksu şöyle dedi:
“Tesisleri açtık, turistleri davet ettik, kış turizm merkezi olduk” deyip geçemeyiz. Bu sektör, sürekli değişikliklerin yaşandığı, yeni, yaratıcı fikirlerin hızla hayata geçirildiği bir sektör… Müşteri beklentilerinin sürekli değiştiği, hizmet çıtasının devamlı arttığı bir alan…
Bu nedenle hizmet planlamalarının, yöntemlerinin sürekli güncellenmesi gerekiyor. Hatta biz, mesela turizm ve spor yüksek okullarında bu alanda çalışan ”arge merkezleri”nin yararlı olacağını düşünüyoruz.
Palandöken-Konaklı, Havalimanı-Konaklı, arasında “var-gel” yöntemiyle çalışan teleferik kurulmasını da yarar görüyoruz. Yeterli gondol ile sembolik de olsa yolcu taşınması düşünülmelidir. Bu, yolcu taşımaktan çok, bir hizmet çeşitliliği ve şehrin tanıtım estrümanıdır. Bir tekonolojik-tesis vizyonudur, çeşitlilik arayışıdır. Palandöken-Konaklı arasında teknik olarak böyle bir hat mümkün olursa, iki büyük merkezin entegresi gerçekleşecek, kış turizmi yeni bir boyut kazanacak. Konaklı’daki tesisleşmeye kadar, Palandöken’e gelen kayak severlerin bu muhteşem merkezden yararlanması sağlanmış olacak.
Samsun’da, İstanbul Haliçte, Keçiören’de küçük boyutta vardır. Acaba bize uyar mı? Araştırılmasını istiyoruz.Yine Havalimanı-Konaklı arasında, eğer eğim ve teknik koşullar uyumluysa “hafif raylı sistem” düşünülemez mi? Kar’ın, buzun üşüttüğü insanları, şifalı termal ile ısıtmanın bir yolu yok mudur? Bütün bunların, geniş kış turizmi hizmet yelpazesinde bulunmasında yarar görüyoruz. Bu alanda da kamu-özel sökter ortaklığını/ işbirliğini önemsiyoruz.”

 
Dünya Şampiyonası'na hazırlanıyorlar
 
Cinayet davası sonuçlandı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mustafa özkan 15 Ocak 2013 Salı 17:46

turist cağ kebap yiyecekse şehre iner, öyle bir niyeti olsa teleferik niye engel olsun.

Yorumu oyla      6      4  
çaykolik 14 Ocak 2013 Pazartesi 23:01

Bu başkan yeni mi göreve başladı? A ha ki duydum dağlarıda satacaklar.Eferimm !!!Bir de başka streteji uygulasa.Erzurum; kış sporlarına ne kadar önem veriyor,gelecek yıllar için planı ne olmalı?Otellerden şehir merkezine neden turistler inmez,Yerli ve yabancı kayak meraklısına uygulanan fiat politikası ne olsun ki cazip hale getirilsin?Öncelikle Erzuruma getirisi ne olacak ?Sat kurtul dağlarda Erzuruma yabancılaşsın,Erzurumda dağlara küssün Daha şimdi şehir merkezinde bir cağ döner yemeğen turist teleferikten ,trenden inip de gelir hemiii...Bana iyi fikir gibi gelmedi ya bunda ne streteji var anlamak lazım.Araştıralım hele.Erzurum ve Erzurumlu herşeyin en güzelini hak ediyor!

Yorumu oyla      6      4  
Erzurumlu 14 Ocak 2013 Pazartesi 21:26

Ben Erzurumluyum ve kayak sporunu her zaman yapıyorum. Sayın Aksu'nun yazısındaki telefelik önerisi işin asıl çözümüdür. Konaklıyı Palandöke^'e bağlamanın tek yolu telefelik sistemidir. Ve Palandöken ile Konaklı arasında kuş uçuşu ile mesafe 2 kilometredir. Yetkililerde daha önce böyle bir proje üzerinde çalıştılar. ENER'in ve Aks^'nın teklifi yerinmde bir tekliftir. Otelsiz bir kayak merkezi ancak bu iekilde işler hale gelir.

Yorumu oyla      7      4  
recep işcan 14 Ocak 2013 Pazartesi 20:56

palandöken ile konaklı arasının mesafesi kuş uçuşu 2 kilometredir. bu uzunlukta teleferik çok mümkün bir tesistir. böyle bir öneri niye komik oluyor anlayamadım.

Yorumu oyla      7      4  
ziya durgun 14 Ocak 2013 Pazartesi 20:31

sayın izmir'li bunlar teknik konular, açıklama da 'tekknik olarak böyle bir hat mümkün olursa' ifadesi dikkatimi çekti. araştırmadan, peşin hükümle gülünç damgası çok doğru değil, hep böyle yapıyoruz, kimsenin sesi soluğu çıkmıyor

Yorumu oyla      6      4  
izmirli 14 Ocak 2013 Pazartesi 14:59

Sayın Aksu otellerin gelişmesinimi istiyor yoksa erzurumun kalkınmasınımı istiyor. Özelleştirme ye lafımız yok ancak bu teleferik yöntemi çok komik. Maliyetini geçtikte gelen turisti şehir merkezine uğratmadan otele goturmesini yakıştıramadım.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İthal ota çiftçi tepkisi
Erzurumlu çiftçiler, aldıkları ithal otun siyahlaşmış, ıslak ve iç kısımlarının ...
OTSO’dan kayıt uyarısı
Oltu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Genel Sekreteri Güngör Durgun, üyelerine ...
Doğu’da besiciliğin dünü ve bugünü
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) ...
 
Zincirli kar ayakkabısı ilgi gördü
Oltu ilçesinde yaşayan esnaf Nuri Çelik, yaptığı zincirli ayakkabı aparatını tanıttı.
İl İstihdam Kurulu toplandı
Çalışma ve İş Kurumu Erzurum İl Müdürlüğünün 2013 yılı birinci olağan ...
ATAÜNİ araç parkını güncelledi
Atatürk Üniversitesi ulaşım ve servis hizmetlerinde kullanılmak üzere ...
 
DASİDEF’ten inovasyon eğitimi
DASİDEF, 250 kursiyere proje yazma eğitim sertifikası verdi
Güvenli’den Gazeteciler Günü Mesajı
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A.Mustafa Güvenli 10 Ocak Çalışan gazeteciler ...
Erzurum’a İngiliz yatırımcı ilgisi
İngiltere Büyükelçiliği Küresel İşler Bölüm Başkanı Peter Spoor ve AB ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri